Thursday, February 23, 2012

Η Χ.Κ.Τεγόπουλος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της "Ενότητας" - Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζει το απεργιακό φύλλο

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε σήμερα η Χ.Κ.Τεγόπουλος κατά της εταιρείας "Ενότητα" (εκδίδει την εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" και έχει βοηθήσει στην έκδοση του απεργιακού φύλλου των εργαζομένων) ώστε να αποτραπεί η έκδοση του δεύτερου απεργιακού φύλλου, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και διαμαρτύρεται έντονα γι' αυτή την κίνηση. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι στη 1.00.
Στο μεταξύ τον χαιρετισμό της προς τους δημοσιογράφους της "Ελευθεροτυπίας" και την στήριξή της στην απόφαση για έκδοση απεργιακού φύλλου δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το ευρωπαϊκό της παράρτημα.


ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ :



ΔΟΔ και ΕΟΔ χαιρετίζουν το απεργιακό φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ενώ το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το δεύτερο απεργιακό φύλλο των εργαζομένων στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με την ανεπιφύλακτη στήριξη της Π.Ο.Ε.ΣΥ., η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τους απεργούς δημοσιογράφους της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για το ζήλο τους στη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την ποιότητα στη δημοσιογραφία.
Η ανακοίνωση, με αφορμή την έκδοση του πρώτου φύλλου, έχει ως εξής:
“Ελλάδα: Η ΔΟΔ στηρίζει την απόφαση των απεργών δημοσιογράφων να τυπώσουν εφημερίδα ύστερα από πολλούς μήνες που δεν έχουν πληρωθεί. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ΔΟΔ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στηρίζουν τους απεργούς δημοσιογράφους της ημερήσιας ελληνικής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, οι οποίοι ύστερα από πολλούς μήνες που δεν έχουν πληρωθεί από τον εργοδότη τους, τύπωσαν τη δική τους εφημερίδα.
«Είναι πολλή μεγάλη η νίκη αυτών των δημοσιογράφων, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται επί μήνες», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ  Πρόεδρος της ΕΟΔ και συνέχισε: «Τους επευφημούμε για αυτή την πρωτοβουλία τους και συγχαίρουμε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που τους στήριξε».
Στις 15 Φεβρουαρίου, οι δημοσιογράφοι που απεργούν από το Δεκέμβριο του 2011, εξέδωσαν τη δική τους εφημερίδα με τον τίτλο «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία».
Το πρώτο φύλλο εκδόθηκε με την οικονομική στήριξη της «Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών», που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η εφημερίδα ξεπούλησε στα περίπτερα όλης της Ελλάδας και σύμφωνα με στοιχεία για την κυκλοφορία των εφημερίδων σε εθνικό επίπεδο, ξεπέρασε σε πωλήσεις τις άλλες εφημερίδες σε όλη τη χώρα. Η εργοδοσία που έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης σύμφωνα με το άρθρο ’99, έχει σταματήσει να καταβάλλει τις αμοιβές των εργαζομένων από τον Αύγουστο του 2011. Μέχρι στιγμής η εργοδοσία οφείλει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ για αμοιβές που δεν έχουν πληρωθεί.
Ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ εξήγγειλε την υποστήριξή του στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας: «Το παράδειγμά τους μας φανερώνει ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι διατηρούν το ζήλο και τη θέληση να αντισταθούν και να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως και την ποιότητα στη δημοσιογραφία. Συγχαίρω αυτούς τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους τους στην εφημερίδα, καθώς και την ένωσή τους που προχώρησε σε μια τόσο ξεκάθαρη και αποφασιστική ενέργεια και τους διαβεβαιώνω ότι έχουν τη στήριξη των 180 δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών της ΔΟΔ από όλο τον κόσμο».
Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα με την έκδοση και πώληση της εφημερίδας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ορισμένες οικονομικές απώλειες από την απεργία και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων. Επίσης, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και νομικές παρεμβάσεις εις βάρος της δόλιας εργοδοσίας.
Στην τελευταία συνέλευση των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, αποφασίστηκε με ψηφοφορία, να εκδοθεί το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας το ερχόμενο Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.”

H ΠΟΕΣΥ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και διαμαρτύρεται έντονα για την προσφυγή της «Χ. Κ. Τεγόπουλος» προκειμένου να αποτρέψει την έκδοση απεργιακού φύλλου των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, που συνεχίζουν για 61 μέρες την απεργία τους και τους οποίους στηρίζουν ανεπιφύλακτα η Eυρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.





3 comments:

Anonymous said...

Την περασμένη εβδομάδα,οι δικηγόροι της κ.Μάνιας,ζήτησαν και πετυχαν αναβολή δίκης ασφαλιστικών μέτρων πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση επικαλούμενοι το δικαίωμα στην απεργία.Σημερα,οι ιδιοι δικηγόροι απεμπολούν το δικαίωμα στην απεργία και ζήτησαν εξαίρεση απο αυτή.Μα τόσο αντιεξουσιάστρια ειναι αυτή η κ.Μαριάνθη ; Τόσο ;

Anonymous said...

Αυτή η διαστροφή και η συστηματική παραποίηση των καταστάσεων δεν πρέπει άλλο να περάσει. Φίλε ανώνυμε τι δεν καταλαβαίνεις; Ότι τα ασφαλιστικά έχουν την έννοια του επείγοντως; Ευτυχώς για την κοινωνία ολοκληρη και όχι μόνο για την Ελευθεροτυπία και τη διάσωσή της που η δικαιοσύνη σκέφτεται δημοκρατικά!

Anonymous said...

H θετική για το απεργιακό φύλλο δικαστική απόφαση δικαιώνει το δεύτερο σχόλιο που εχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη