Saturday, March 3, 2012

ΟΙ προτάσεις της Χ.Κ.Τεγόπουλος προς τους εργαζόμενους στην συνάντηση της Παρασκευής - Tην Δευτέρα όλοι στη συνέλευση (1 μ.μ)


Την Παρασκευη το απογευμα  εγινε συναντηση μεταξυ εκπροσωπων της διοικησης της Χ.Κ Τεγοπουλος και των νομικων της συμβουλων και των εκπροσωπων των εργαζομενων και των νομικων τους συμβουλων. Την συνάντηση ειχε προτεινει το πρωι της ιδιας μερας η εκδοτρια της εφημεριδας κ.Μανια Τεγοπουλου με επιστολη, που εστειλε στον εκπροσωπο των συντακτων και η οποια διαβασθηκε στην συνελευση το μεσημερι της Παρασκευης (σ.σ η επιστολη δημοσιευεται  παρακατω).
  Σύμφωνα με τα οσα ειπαν κατα την διάρκεια της συνάντησης το μελος του Δ.Σ της Χ.Κ Τεγοπουλος και υπεύθυνος για το σχεδιο εξυγιανσης της κ. Α. Παπαδοπουλος και ο οικονομικός διευθυντής κ. Μ. Κοντοδήμος προέκυψαν τα εξης:
 1. Η Χ.Κ δεν θελει  τους εργαζομενους  αντιθετους  στην αιτηση  υπαγωγης στο αρθρο 99 που θα εκδικασθει την Τετάρτη. Θεωρει απαραιτητη την συναινεση τους  για να ανοιξει η διαδικασια.
 2 Η διοικηση, ειπε ο κ. Παπαδοπουλος, επιβεβαιωνει οτι δεν θα μειωσει δεδουλευμένα και αποζημιωσεις και οι οποιες μειωσεις οφειλων δεν θα αφορουν στους εργαζομενους. Αυτο αποτελει δεσμευση της  εκδοτριας και αν χρειασθει θα δοθει και γραπτως, ειπε ενω τονισε πως η διοικηση ενημερωνει ηδη τους πιστωτες της οτι  οι οφειλες στους εργαζομενους δεν θα μειωθουν.
 3. ΟΙ μονες πηγες χρηματων της Χ.Κ.Τ τουτη την στιγμη, ειπε ο κ. Παπαδοπουλος, ειναι οι παλιες εισπραξιμες απαιτησεις. ΑΥτες συμφωνα με τον ιδιο, ειναι δυο:
 -Πρωτον: το ποσο του 1,7 εκ ευρω, το οποιο ειπε οτι  μπορει να εισπραχθει μεσα σε δυο μηνες κι αφου αρθουν οι κατασχεσεις. Απο τα χρηματα αυτα το 70% θα καταβληθει στους εργαζομενους. Η καταβολη θα γινεται σταδιακα και αναλογα με τις καθημερινες εισπραξεις. ΤΟ ποσο που θα καταβληθει θα αφορα σε αποσβεση δεδουλευμενων. (σ,σ ειναι η προταση που μας εκανε η διοικηση μεσω των δικηγορων της προ δεκαημερου).
 -Δευτερον: τα εσοδα απο την κυκλοφορια που εχει δεσμευμενα η Τραπεζα Πειραιως και βρισκονται στο πρακτορειο "Αργος". Ειπε οτι απο αυτα τα χρηματα  ποσο  500.000 θα δοθει αμεσα στην μισθοδοσια (σ,.σ εναντι οφειλομενων) κι αμεσως με την  επανακυκλοφορια της εφημεριδας, προυποθεση που φερεται να εχει θεσει η ιδια η τραπεζα προκειμενου, να προχωρησει στην αποδεσμευση. Οπως ειπε ο κ. Παπαδοπουλος η Χ.Κ.Τ εχει ηδη καταθεσει προγραμμα στην Τραπεζα  προκειμενου αυτη με την επανακυκλφορια της εφημεριδας να αποδεσμευσει τα χρηματα.
 4. Απο τις παραπανω δυο πηγες  η Χ.Κ Τ υπολογιζει οτι  περιπου 1.600.000 - 1.700.000 ευρω θα δοθει στους εργαζομενους για  αποπληρωμη δεδουλευμενων (σ.σ τα 500.000 με την επανακυκλοφορια και τα υπολοιπα σε δυο μηνες το αργοτερο, που θα ολοκληρωθουν οι εισπραξεις). Η εξοφληση των εργαζομενων μπορει να γινει μονο μεσα απο αυτο το ποσο.
 5. Η εξοφληση των υπολοιπων δεδουλευμενων  και των αποζημιωσεων των συναδελφων που εχουν φυγει η θα φυγουν θα αποπληρωθει σε 2 - 2,5 χρονια. (σ.σ θα εξετασθει ο διαχωρισμος τους χρονοδιαγραμματος  εξοφλησης των δεδουλευμενων  απο την εξοφληση των αποζημιωσεων). Οπως ειπε  ο κ.Παπαδοπουλος, η εξοφληση των παραπανω προυποθετει την συναινεση και στηριξη των τραπεζων στο σχεδιο εξυγιανσης που θα ειναι ετοιμο στο συνολο του σε δυο - τρεις μηνες ενω στη εξοφληση θα συνυπολογισθει και η ρευστοτητα που θα εχει αποκτησει η ΧΚΤ.
6. Η τρεχουσα μισθοδοσια καθε μηνα θα καλυπτεται απο τα τρεχοντα μηνιαια εσοδα. Ειπε ομως οτι η ΧΚΤ ειναι αδυνατον να διατηρησει την μισθοδοσια που εχει σημερα. Αυτο σημαινει, οπως εξηγησε, οτι με την επανακυκλοφορια της εφημεριδας θα πρεπει να τεθει σε εφαρμογη σχεδιο μειωσης της μιθσοδοσια  που θα φθανει το 50% και το οποιο θα στηριζεται σε : Μειωση μισθων, εκ περιτροπης εργασια και εθελουσια εξοδο ( σ.σ  επι της ουσιας προκειται για "συναινετικες  απολυσεις" με την προβλεπομενη αποζημιωση και την καταβολη των δεδουλευμενων).

 *Την Κυριακή αναμενεται να δοθει γραπτως στους εκπροσωπους το πληρες και τελικο κειμενο των προτασεων της Χ.Κ.Τ. Μολις δοθεί θα αναρτηθει στο μπλογκ προκειμενου ολοι οι συναδελφοι να ενημερωθουν και θα συζητηθει στη συνελευση της Δευτερας στη μια το μεσημερι, απο την οποια δεν πρεπει να απουσιασει κανενας. Παραλληλα θα δοθει και στα συνδικαλιστικα σωματεια.
  *Στην συνάντηση πηραν μερος:
  ΑΠο την Χ.Κ Τεγοπουλος Ο κ. Αλεκος Παπαδοπουλος, ο οικονομικος διευθυντης κ.Μ.  Κοντοδήμος και οι νομικοι συμβουλοι κυριοι Μαχαιριωτης, Σιαφακας,  Βασιλονικολός.
 Απο τους εργαζομενους οι εκπροσωποι: Των συντακτων Πανος Σωκος, των διοικητικων Σωτηρης  Νικολοπουλος, των τεχνικων Φωτης Παναγοπουλος, των λιθογραφων Αθανασια Κιουση, των πιεστων Κ.Περδικεας και οι νομικοι συμβουλοι: Χρυσα Σαλαβρακου (ΕΣΗΕΑ),  Δημ. Κλοκοταρας (ΕΠΗΕΑ) και   Κατερινα  Φλυνου ( ΕΤΗΠΤΑ).

 Η επιστολη της κ. Τεγοπουλου ειναι η εξης:


Εν όψει της συζητήσεως την προσεχή Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 της αίτησης
της Χ.Κ.Τεγόπουλος σχετικά με το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης
σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρου 99 , αλλά και της δέσμευσης που
είχα αναλάβει έναντί σας με την από 14-1-2012  επιστολή μου να
ενημερωθείτε με σαφή και εμπεριστατωμένο τρόπο για το προτεινόμενο από
την εταιρεία χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων και των
λογισμένων αποζημιώσεων πριν από την ημερομηνία συζήτησης  στο
Δικαστήριο της παραπάνω αίτησης και έχοντας υπόψη μου και την
αντιπρόταση της τελευταίας γενικής συνέλευσης , πιστεύω ότι θα ήταν
ιδιαίτερα χρήσιμη μιά συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών , προκειμένου
σε αυτή να παρουσιαστούν ,  να αναλυθούν  και να  συζητηθούν  όλες οι
προτάσεις της διοίκησης  για την λύση της απεργίας σας  και την
επανακυκλοφορία των εντύπων της εταιρείας καθώς  και  να δοθούν
αναλυτικές  απαντήσεις της διοίκησης στην αντιπρόταση της γενικής
συνέλευσης.
Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 2
Μαρτίου το απογευμα και θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχουν σε αυτήν από
την πλευρά της διοίκησης οι Δικηγόροι κ.κ.Ν.Μαχαιριώτης  και
Γ.Βασιλονικολός , νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας , ο κ.Α.Παπαδοπουλος
, μέλος του ΔΣ της εταιρείας και υπεύθυνος κατάρτισης του σχεδίου
εξυγίανσης και ο κ. Μ.Κοντοδημος  οικονομικός διευθυντής της εταιρείας
, ενώ από την πλευρά σας θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχουν τρεις  απο
τους νομικούς σας συμβούλους και  τρεις απο τους εκπροσώπους των
εργαζομένων.
Αν στην συνάντηση αυτή καταστεί αδύνατο να βρεθεί κοινός τόπος  και
κοινά αποδεκτές θέσεις ,μπορεί να επαναληφθεί την Κυριακή το απόγευμα
.
Πιστεύω  ότι  μέσα από αυτή την διαδικασία μπορεί να προκύψει μιά
κοινή  ρεαλιστική πρόταση η οποία θα μπορεί να υποβληθεί  στην γενική
συνέλευση προς έγκριση την Δευτερα 5 Μαρτιου


Μανια Τεγοπουλου


42 comments:

bassman said...

Δεν νομίζω να μας δωσει άλλη ευκαιρία έχουμε φτάσει στο απροχώρητο έχουμε δανειστεί απο όποιον μιλάει ελληνικά ..... Έχουμε φτάσει στα οικονομικά και ψυχολογικά μας όρια ας αφησουν κάποιοι τα τυχόν προσωπικά τους συμφέροντα ή διάφορες που έχουν μαζί της και να κοιτάξουν για το συναδελφικο συμφέρον αν δεν το δοκιμάσουμε δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα μπορούσε να ειχε γίνει θέλετε να μας ακολουθεί αυτή η απορία όταν θα ψάχνουμε στο πουθενά για κάτι άλλο; Με τα 500000 € που ονομάζει για άμεση καταβολή ειναι περίπου 600+€ στον καθένα μας εδω κάνουμε πανηγύρι άλλοι για τα 450 € της επισχεσης άλλοι για τα 300€ της ΕΠΗΕΑ και άλλοι για τα τυχόν 500€ με πλαφόν κιολας της ΕΣΗΕΑ . Το εργοστασιο ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα έχει άλλη ευκαιρία σύμφωνα με τα καιρούς λεγόμενα της. Βάση των απεργιών που έχουμε κάνει ΔΕΝ δικαιούμαστε δωρο Πάσχα τον άλλο μήνα αν μπορέσουμε να μαζέψουμε κάποια μεροκάματα κάτι θα ειναι υποχρεωμένη να βάλει και απο αυτο..... Νομίζω πως έφτασε η ώρα για ξεκάθαρες αποφάσεις ΜΗΝ το κάψουμε το χαρτί αυτο και ας δώσουμε το χέρι μας στο χέρι που μας δίνει

Anonymous said...

Ας ειναι ετσι ! Το να ανοιξη η εφημεριδα και να παρουμε ακουρευτα τα χρωστουμενα ειναι θετικο ! Τωρα πολλοι απο εσας θα πειτε οτι μας θελει για το αρθρο 99 ! Δεν χανουμε τιποτα να ειμαστε μαζι με την εταιρια μας !
Αςεχουμε δουλεια και ασφαλεια εστω και την μιση απο το τιποτα ! Εξω ειναι νεκροταφειο και στον κλαδο μας ειναι ερημια !
Ελπιζω μεθαυριο αν ιχι ολοι εατω η πλειοψηφια να συμφωνισουμε και να προχωρησουμε παρακατω δεν εχουμε να χασουμε τιποτε αλλο

Anonymous said...

Αυτο που δεν σας ειπαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης ειναι οτι ηδη συλλέγονται υπογραφές συντακτών προκειμένου να εμφανισθούν στο δικαστήριο και με τις οποίες θα τάσσονται υπερ της ενταξης στο αρθρο 99 ! Ηδη η διοίκηση,εχει απευθυνθεί σε πολλούς συναδέλφους προς αυτή την κατεύθυνση....

Anonymous said...

Αυτό τώρα το λένε εξυγίανση? Πρώτα να ξανανοίξουμε την «Ε» και μετά να δούμε μισό μισθό! Την πρώτη δόση των δεδουλευμένων σε δύο μήνες και μάλιστα ανάλογα με τις εισπράξεις! Και δεσμεύσεις εκ μέρους τους της πλάκας, ακόμη και γραπτώς, εάν μπει στο 99 δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα.
Αφού δεν έχει (όπως λέει..) χρήματα γιατί δεν πούλησε τον Ιανουάριο που είχε όχι μία, αλλά δύο προτάσεις? Θα είχαμε όλοι πληρωθεί.
Και γιατί δεν βάζει μια μισθοδοσία η άλλη μέτοχος που αποδεδειγμένα έχει λεφτά? Από πού τα απέκτησε, από το θέατρο?…
Με αυτά τα μυαλά και αυτές τις πρακτικές θέλουν να διοικήσουν την Χ.Κ. Τεγόπουλος? Πόση άγνοια, πόση ασχετοσύνη και πόσο θράσος πια!

Anonymous said...

Είναι προφανές πως η ΧιΚ.Τ. χρησιμοποιεί όποια πρόφαση μπορεί προκειμένου να μην καταβάλει τα δεδουλευμένα. Έχει αντιληφθεί πως πρόκειται για μια εκ του νόμου υποχρέωσή της;
Εν τη παλάμη και ούτω τυπώσωμεν!

ΥΓ Ο-έ-ο, πού πήγε ο κ. Πολυκανδριώτης; Αποζημιώθηκε; Ο-έ-ο...

Anonymous said...

Συνάδελφοι,
θα πρότεινα, αν είναι δυνατόν, οι απόψεις που θα διατυπωθούν εδώ, επώνυμες ή ανώνυμες, να συμβάλουν στη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου με ουσιαστικά επιχειρήματα και προτάσεις.
Πάνος Σώκος

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ said...

Καλημέρα Πάνο
Μερικές αρχικές σκέψεις για συζήτηση.
Πρόταση, προς την ΓΣ των εργαζομένων στην “Ε”, για αντιπρόταση στην εκδότρια.

Κατάθεση ενός μισθου σ' όλους τους εργαζόμενους, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012.
Γραπτή δέσμευση της εκδότριας ότι, δεν θα μειωθουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις καθώς και ότι, με την επανέκδοση της εφημερίδας, θα καταβάλλεται κάθε μήνα η μισθοδοσία των εργαζομένων.
Ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος εξυγίανσης που έχει καταθέσει η εκδότρια εταιρία στις Τράπεζες, για να διαπιστωθεί και από τους νομικούς εκπροσώπους των εργαζομένων η βιωσιμότητα και το ενδεχόμενο αποδοχής του από τις Τράπεζες.
Γνωστοποίηση για το πόσους και ποιούς από τους εργαζόμενους στην “Ε” αφορά το σχέδιο μείωσης της μισθοδοσίας, που θα φθανει το 50% και το οποιο θα στηριζεται σε : Μειωση μισθων, εκ περιτροπης εργασια και εθελουσια εξοδο.
( Με την έννοια ότι, αν αυτό το σχέδιο αφορά συναδέλφους δημοσιογράφους, που αμείβονταν κάθε μήνα, με 8,9 ή και 11.000 ευρώ ή αν αφορά συνταξιούχους που εξακολουθούσαν, αμειβόμενοι, να εργάζονται στην εφημερίδα, το προτεινόμενο σχέδιο μείωσης της μισθοδοσίας τους, δεν μπορεί να αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην “Ε” που, ενδεχομένως να θέλει, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, να ξαναγυρίσει στη δουλειά του)

Anonymous said...

Mια διευκρίνιση παρακαλώ:
Ζητάει η εταιρεία να πάμε με πρόσθετη παρέμβαση; Αυτό είναι το νόημα του 1ου σημείου;

Εργαζόμενος/απεργός/απλήρωτος

Anonymous said...

Τι προτασεις να κα ουμε ; Ενα σπλο ερωτημα προς ψηφηση ανοιγουμε η οχι !τα πολλα λογια ναι μεν αλλα δεν και εαν ....... Ειναι περιτα Και ας
Πει οπου θελει ! Δικια της ειναι η εταιρια ! Αρκετη μιζερια εχουμε υποστει ! Στο χωριο μου λενε " μην μπλεξης με γιατρους και δικηγορους " και εμεις. μλεξαμε δυστυχως ! Στο χερι μας ειναι να ξεμπλεξουμε τωρα ψηφιζοντας στο ΝΑΙ να ανοιξουμε και να δουλεψουμε η ας παρουμε τις αποζημιωσεις εστω και σε 30 μηνες απο το τιποτα η μετα απο εκαθαρηση σε 10 χρονια ! Ας βοηθησουμε αλλη μια φορα να βοηθηθουμε και εμεις !!

Anonymous said...

Αυτή η πρόταση δεν καλύπτει κανένα από τα αιτήματά μας.

Για να ξανοίξουν η εφημερίδα και το enet έχουμε ζητήσει επανηλημένα έναν μισθό. Εδώ μας προτείνουν μισό μισθό (500.000) αφού πρώτα την ανοίξουμε και άλλον έναν σε δύο μήνες.

Δέσμευση για ομαλή μισθοδοσία: Ακόμη και με γραπτή δέσμευση εκ μέρους τους, εάν υπαχθούν στό άρθρο 99 δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε κανένα οφειλόμενο ποσό.

Δεδουλευμένα και αποζημιώσεις: Μέσα σε 2-2,5 χρόνια (ζήσε Μάη μου!..) και μόνον λέει εάν συναινέσουν και στηρίξουν οι τράπεζες ένα σχέδιο που θα κατατεθεί σε 2-3 μήνες (τόσους μήνες τι σχεδίαζαν?) και θα περιμένουμε την απάντησή τους σε άλλους τόσους. Και εάν οι τράπεζες δεν συναινέσουν?

Και όλα αυτά με την προοπτική να μας απολύσει χωρίς έστω ένα μέρος της αποζημίωσης, με αποδοχή από μέρους μας της εκ περιτροπής εργασίας, της μείωσης (50%!) των μισθών μας και της παραίτησης από τα δικαστικώς κερδισμένα δικαιώματά μας.

Με τέτοια πρόταση η εταιρεία το πάει σε αδιέξοδο.

lyktet said...

Δηλαδή "Ελατε να δουλέψετε με χειρότερους όρους απ' αυτούς που σας ανάγκασαν να κάνετε απεργία η επίσχεση". Επίσης "όσοι εχετε να λαμβάνετε από ασφαλιστικά μέτρα σύντομα, κάντε το "κορόιδο".

Πάνος Σώκος said...

Πάνο καλήμέρα,

διάβασα την πρόταση και θα ήθελα να προτείνω

1) η καταβολή των δεδουλευμένων να διαχωριστεί από την καταβολή των αποζημιώσεων- αν γίνεται για τις αποζημιώσεις να εξαντλήσουν το νόμιμο χρονικό περιθόριο και να επισπευστεί όσο γίνεται η αποπληρωμή των δεδουλευμένων- νομίζω άλλωστε ότι ήδη το προωθείτε αυτό

2) η πρόταση της εκ περιτροπής εργασίας προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνη γιατί και η σχετική νομοθεσία είναι διάτρητη

3) θα πρότεινα τη μείωση των μισθών όχι οριζόντια αλλά κάθετα και να κινηθούμε όλοι στις απολαβές ή έστω με μικρές αποκλίσεις, που προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση (αυτή δηλαδή που είχαμε μέχρι τώρα)


σε ευχαριστώ πολύ

Ιωάννα Ν

Anonymous said...

καιρός είναι να ανοίξει γιατί όσο είναι κλειστή η εφημερίδα εμείς την πληρώνουμε! Μερικοί δεν έχουν αναλογιστεί τι γίνεται έξω κι αν θέλουν να συνεχίσουν να απεργούν ας απεργούν (ίσως να έχουν και άλλη δουλειά, λέω τώρα) εμείς όμως που δεν εχουμε καιρός είναι να πάμε για δουλειά. Να παίρνουμε σιγά σιγά και τα λεφτά μας. Και καλό είναι να μην διαχωρίζουμε τα δεδουλευμένα από τις αποζημιώσεις γιατί με αυτούς τους ανθρώπους δουλεύαμε χρόνια δίπλα δίπλα, και μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για όλους αυτό. Καιρός για δουλειά

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ said...

Δεν μπορούμε, όσοι θέλουμε κάτω από κάποιες ρεαλιστικές προϋποθέσεις,να επανεκδοθεί η εφημεριδα, να συντάξουμε και να υπογράψουμε ένα κειμενο, που να κατέβει ως ενιαία πρόταση στην μεθαυριανή ΓΣ των εργαζομενων της "Ε".

Anonymous said...

Θα ήθελα να θέσω υπ'όψιν όσων είναι πρόθυμοι να δεχτούν την πρόταση της εργοδοσίας, ένα δύσκολο - αν όχι άλυτο - πρόβλημα. Με ποιό τρόπο θα αποτρέψετε κάποιους που είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να κάνουν "κατασχέσεις εις χείρας τρίτων" απο τα ασφαλιστικά και να εισπράξουν μέρος του 1.7 εκ. ευρώ η ακόμα χειρότερα, αν ήδη είναι σε διαδικασία είσπραξης και δεν εργάζονται πλέον στην εταιρεία; Θα απευθυνθείτε στην καλη θέληση, στην συνείδηση η στον ανθρωπισμό τους;

Anonymous said...

Τα πέντε σημεία ρε παιδιά....Καμια απάντηση τσιμουδιά σσ.. ο τζάμπαμαν θέλει να επισρέψειΕλάτε
γονατιστοί να κάνω τη δουλίτσα μου και μετά εάν μπορείτε να διεκδικήσετε κατι ουσιαστικό τρυπίστε μου τη μυτούλα .Φράγκα τώρα αγαπημένη μου εταιρία ΤΩΡΑ!!!!
Μας πτωχεύσατε.. άλλο τζαμπέ ΟΧΙ!!..
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Παρατηρητης said...

Ας αφησουν ολοι τα συμφεροντα, τους εγωισμους, τις εχθρες και ας σταθουν διπλα σε ολους. Δεν θα υπαρξει αλλη προταση απο μερια της εργοδοσιας. Επομενος σταθμος.... πτωχευση!!!. Σαφως και η προταση εχει αδιευκρινηστα σημεια. Ειναι στο χερι μας να αποσαφηνισουμε καθε ασαφεια και να προχωρησουμε εστω και την τελευταια στιγμη στο δρομο που (σχεδον) ολοι μας θελουμε. Αυτον της εργασιακης μας ειρηνης. Ρεαλιστικα απο το μηδεν (μειον) που εχουμε τωρα στις τσεπες μας αξιζει μια προσπαθεια απο μερους μας μηπως και δουμε λιγο το χαμογελο να εμφανιζεται ξανα. Για να μην παρεξηγηθω δεν ειπα να ανοιξουμε την εφημεριδα και να σταματησουν οι επισχεσεις αμεσα, αλλα δεν θα ειμαστε εμεις αυτοι που θα συμβαλουμε στην πτωχευση της εφημεριδας, αναζητωντας τυχον χρηματα μας μετα απο 15 χρονακια (αν ζουμε ακομα). Τελος στο χερι μας ειναι να εναντιωθουμε σε αυτους που παιζουν παιχνιδακια στις πλατες μας με τον τιτλο της εφημεριδας προς την μελλοντικη τοθς βολη.

ο ρατατούης said...

Αλλη μια διασπαστική πρόταση - τελεσίγραφο, την τελευταία στιγμή, για να μας σύρει στο δικαστήριο σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της - και άπαξ και μπει στο 99 να μας τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί: Πρώτα δουλεύουμε ν'ανοίξει το μαγαζί, μετά πληρωνόμαστε μισό μισθό για ένα μήνα (μετά από εφτά μήνες απληρωσιάς μην το ξεχνάμε αυτό) και μετά βλέπουμε...
Αν αυτό είναι το τυράκι για να μπούμε στη φάκα της συνεχιζόμενης ομηρίας (γιατί αυτό θα πει 99, δείτε και το Αλτερ) λυπάμαι, αλλά έχει περισσότερες τρύπες από Εμενταλ.

Ηδη μας έχει χρεοκοπήσει οικονομικά, αν δεχτούμε αυτό τον εκβιασμό χρεοκοπούμε και ηθικά, αποδεχόμενοι τη σκλαβιά και τον αλληλοκανιβαλισμό, γιατί και δε θα πληρωνόμαστε τακτικά και θα βλέπουμε τους συναδέλφους μας να πετιούνται χωρίς καν δεδουλευμένα στο χέρι (κάτι που εξακολουθεί να είναι παράνομο ακόμα και με το Μνημόνιο ΙΙ).
Να δω μετά πώς θα γράφουν οι αντιμνημονιακές γραφίδες και κυρίως ποιοι θα αγοράζουν αυτό τον έντυπο φαρισαϊσμό.

Anonymous said...

Ποιος μαζευει υπογραφες ρε παιδια για να ξαναανοιξη η εφημεριδα ; Εγω παω και με τα μισα ! Δεν εχω κατι καλυτερο ! Οποιος εχει ας παει !
Αλλα καλομαθημενοι δημοσιογραφοι που το 40% περνει πανω απο 60.000 € και οι υπολοιποι πανω απο 40.000 ! Ρωτηστε και κανεναν εκτακτο των 5.500 πως περνα τωρα !! Εχω μαθει στα λιγα δοξα τον θεο ! Οσο για εσας ....... Οι παχιες αγελαδες ψοφισαν βολευτητε εστω προσορινα με τις ισχνες !

Anonymous said...

Αν η κυρία Μαριάνθη-και η παρέα της,μην ξεχνάμε κι αυτη-διαβαζε ολα αυτα τα σχόλια,θα ετριβε τα χέρια της απο χαρα ! Διασπά τους εργαζόμενους,φέρνει τον ενα εναντιον του αλλου και προχωρά στο σχέδιο της.Ποιό ειναι αυτό ; Αυτό που ειπε,σας δινω καποια ψιχουλα,απολυω τους μισούς,δινω ελάχιστα στους υπόλοιπους και ξεχάστε ουσιαστικά τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις.Αλλοιώς παω σε πτώχευση.Δεν ειναι τοσο απλός ο εκβιασμός της.Εφόσον ειχε προτάσεις εξαγοράς της επιχειρησης και τις απέρριψε,η πτώχευση θεωρείται δόλια...Και η κυρία Μαριάνθη υπόλογη στα δικαστήρια...
Για σκεφτείτε και αυτή την διάσταση του εκβιασμού της...

NIKOS ROUSSIS said...

O κόμπος έφθασε στο χτένι συνάδελφοι. Θέλουμε να ανοίξει η "Ε", κάτω από συγκεκριμένες και επωφελείς προϋποθέσεις για την πλειοψηφία των 800 εργαζομένων ή όχι. Μήπως ανάμεσα μας υπάρχουν εργαζόμενοι που επιθυμουν να στοιχηθούν πίσω από την γνωστή παρεούλα, που ονειρεύεται το κλείσιμο της "Ε" και την συνέχιση των δήθεν απεργιακών εκδόσεων που, μέχρι στιγμής, έχουν αποφέρέι έσοδα από τις πωλήσεις που φθάνουν τα 65.000 χωρίς, ακόμη να γνωρίζει, ποιός τα πήρε ποιός τα διαχειρίσθηκε και τι θα τα κάνει. Είκοσι δύο σχόλια έγιναν σ' αυτή την πρόσκληση του εκπροσώπου, τα 13 ήταν από ανώνυμους και τα 5 από εργαζόμενους με ψευδώνυνο.Τι σας εμποδίζει να γράψετε με ονοματεπώνυμο τις απόψεις σας?

Anonymous said...

Αξιοπρέπεια πρώτα από όλα συνάδελφοι είναι να μπορείς να σηκώνεις το τηλέφωνο χωρίς να φοβάσε ότι είναι ο νοικάρης που του χρωστάς πέντε νοίκια ή ο υπεύθυνος του φροντηστηρίου που του χρωστάς για τα παιδιά σου άλλους πέντε μήνες. Σίγουρα η πρόταση της ιδιοκτησίας δεν είναι τέλεια. Μήπως υπάρχει άλλη καλύτερη?Η άλλη πρόταση είναι η πτώχευση. Σε δέκα δεκαπέντε χρόνια θα πάρουμε άμα πάρουμε χρήματα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι μερικοί συνάδελφοι θέλουν την πτωχευση για δικούς τοyς λόγους.

Πάνος Σώκος said...

Για τον Νικο Ρουση: Οταν γινει "αποδοση λογαριασμου"ολα τα εσοδα εξοδα απο τα απεργιακα θα αναρτηθουν στο μπλογκ. Την Παρασκευην εγινε μια πρωτη ενημερωση στη συνελευση απο την συντακτικη ομαδα με ανεπισημα ακομα οικονομικα στοιχεια. ΟΛα θα γινουν με διαφανεια.

Anonymous said...

Συνάδελφοι, οι ώρες είναι κρίσιμες και οι εύκολες ή οι προαποφασισμένες αποφάσεις και στάσεις δεν ταιριάζουν σ' εμάς. Ξέρουμε, όλοι μας, ότι η πορεία θα είναι αιματηρή, είτε θέλουμε είτε όχι. Ξέρουμε επίσης, ότι η συγκεκριμένη πρόταση της ΧΚΤ είναι η πρώτη που κατατίθεται με σαφήνεια, όση και αν είναι αυτή, ότι είναι η πρώτη που μιλάει με επιχειρηματικούς όρους. Ότι κάνει σαφές, εκτιμώ, το δόγμα "όσοι θέλετε να φύγετε θα το κάνετε υπό τους όρους με τους οποίους ήσασταν αλλά όσοι θέλετε να μείνετε θα το κάνετε με άλλους όρους". Ότι, μέσα από την ασάφεια που χαρακτηρίζει την πρόταση σε ορισμένα σημεία, μάς καλεί να παραδεχτούμε κάτι που όλοι κουβεντιάζουμε μεταξύ μας εδώ και πάρα πολύ καιρό: Ότι, τραγική αλήθεια είναι, πως δεν χωράμε όλοι σ' αυτό το μαγαζί". Επίσης, για πρώτη φορά αναφέρει με σαφήνεια το γεγονός ότι δεν "κουρεύονται" δεδουλευμένα και "λογισμένες αποζημιώσεις". θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό το σημείο, για το οποίο δεσμεύεται να το διαβεβαιώσει και γραπτώς εν αντιθέσει με την προηγούμενη στάση της ιδιοκτησίας. Γίνεται, επίσης, σαφές ότι δεν θα λάβουμε έναν ολόκληρο μισθό για κάποιο διάστημα,2,5 - 3 μηνών υπό την προϋπόθεση να κυκλοφορήσει και πάλι η εφημερίδα. Όσο για τα δεδουλευμένα, λέει, ότι θα βρει τρόπο να τα τακτοποιήσει. Επί επτά μήνες, όπου να' ναι μπαίνουμε στον όγδοο, αν δεν κάνω λάθος στο μέτρημα των απωλειών μας, δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ. Λέει ότι θ' αρχίσει να μας δίνει χρήματα από τη στιγμή που θ' ανοίξει η εφημερίδα. Αυτό που μας ενώνει όλους είναι η επαναπόκτηση της δουλειάς μας και της προσωπικής, οικογενειακής, επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας. Είναι αλήθεια, ακόμα, ότι πολλοί, δυστυχώς, προσπάθησαν να επωφεληθούν σε προσωπικό επίπεδο, ό,τι και αν σημαίνει αυτό, την κατάρρευση της "Ε". Αρχικώς διατυπώθηκε ως υποψία ή φόβος, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν δείγματα επιβεβαίωσης. Ας θυμηθούμε, για μία ακόμα φορά ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ πιο λίγα από αυτά που μας ενώνουν. Και λαμβανομένων υπόψιν των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα και στον Τύπο ιδιαιτέρως, ας δώσουμε την ερχόμενη Δευτέρα, την ευκαιρία στους εαυτούς μας να ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν, έστω και υπ' αυτές τις συνθήκες. Όταν άνθρωποι της "Ε" δηλώνουν δημοσίως ότι δεν έχουν χρήματα για να πάνε καν στο σούπερ μάρκετ, ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι οι ακρότητες δε βοηθούν. Ας μπούμε στη διαδικασία διαλόγου, καθώς πολλοί από εμάς ξεχνάμε ότι εργαζόμαστε σε ιδιωτική εταιρία. Οι πολύ γρήγορες απόψεις, σε τόσο σοβαρά θέματα, χαρακτηρίζουν μόνο τους φανατικούς, τους βλάκες ή αυτούς που έχουν μύχια σχέδια στα μυαλά τους.

Anonymous said...

Κάποιοι δυστυχώς ταυτίζουν την αξιοπρέπεια με την αντίδραση, αρνούμενοι να δουν την πραγματικότητα. Αν έχουν χρήματα για να ζήσουν με κλειστή την εφημερίδα, σεβαστό, δεν μπορεί όμως να παίρνουν στο λαιμό τους και όσους θέλουν να εργαστούν έστω με λιγότερα από το τίποτα. Μιλάνε για διάσπαση, αλλά δεν λειτουργούν διασπαστικά όταν κάνουν λόγο για εργοδοτικούς και μη; Προσωπικά προτιμώ να εργαστώ και, γιατί όχι, να συνταχθώ με τις θέσεις της διοίκησης. Γιατί ξέρω ότι παρά τα προβλήματα, καλύτερο μαγαζί ΜΜΕ δεν υπάρχει.
Εργαζόμενος.

Anonymous said...

Συνάδελφοι,η κυρία Μαριάνθη με τους διευθυντές και αρχισυντάκτες της μαζεύουν υπογραφές...Η ντροπή δεν εχει όρια συνάδελφοι,ντροπή για όσους υποκύψουν στους εκβιασμούς...

Anonymous said...

Συνάδελφοι που είστε εκπρόσωποι θα ήθελα σας παρακαλω να προσπαθειστε να δώσετε ένα τέλος σε αυτη την ομηρία με οποίο κόστος αλλα άνα τέλος δεν αντέχουμε άλλοι
Τι θα πούμε μετα το δικαστήριο στα παιδια μας
Έχουμε τεράστιο πρόβλημα
Σας παρακαλω κυρία Τεγοπουλου βοηθήσετε μας
Ευχαριστω πολυ

Anonymous said...

Στο δίλημμα απεργία και αβέβαιο μέλλον ή καταβολή δεδουλευμένων έστω και σταδιακά με ανοιχτή εφημερίδα μέσα σε ένα αβέβαιο μέλλον, προτιμώ το δεύτερο. Κάποιες στιγμές το να συντάσσεσαι με τον εργοδότη σου είναι αξιοπρεπές και η στείρα αντίδραση είναι που δεν οδηγεί πουθενά. Αν έχεις βέβαια οικονομική καβάτζα, η στείρα αντίδραση είναι ένα εκ του ασφαλούς παιχνίδι...

Αυγή Μ. Πλατσή said...

ΕΓΓΥΗΣΗ Ή ΤΥΡΑΚΙ ΜΕ ΤΡΥΠΕΣ;
Δηλαδή, τώρα που -απ' όλα όσα προτείνει η ιδιοκτησία- εγώ καταλαβαίνω πως ζητάει να ξεβρακωθούμε ακόμα περισσότερο απ' όσο μας ζητούσε τον Γενάρη, πριν από το 1ο δικαστήριο, χωρίς να μας δίνει και καμιά εγγύηση πως δεν... θα πουντιάσουμε, είμαι βολεμένη ή αναξιοπρεπής;

Χρωστάω νοίκια, λογαριασμούς, μου έκοψαν τη θέρμανση, πήρα φαγητό πολλές φορές από φίλους που ζουν ανάλογα μ' εμάς (επισφαλώς εργαζόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι «τυχεροί» με γονείς ακόμα εν ζωή), πήγα σε συσσίτια... Αλλά με το ξεροκόμματο του μισού μισθού δεν παραμυθιάζομαι. Τι είμαι, βολεμένη ή αναξιοπρεπής;

Ναι, δεν κινδυνεύουν τα παιδιά μου ούτε από πείνα ούτε από κρύο: η κόρη μου ζει ως β' κατηγορίας πολίτης στην Ολλανδία και δουλεύει σκληρά, αλλά δεν ανησυχώ για την ώρα... εκεί δεν θα φτάσουν σε τόσο άγρια κατάσταση τα πράγματα, μάλλον θα επιβιώσει -- έστω και ζορισμένα. Κι ο γιος μου γλίτωσε από την κρίση, δε ζει πια. Ναι, δεν ανησυχώ για τα παιδιά μου... Είμαι, άραγε, βολεμένη ή αναξιοπρεπής;

Ανησυχώ, ωστόσο, για το Χρηστάκη από δίπλα, που έχει μόνο τη γιαγιά του, και ό,τι φαγητό εξοικονομούμε στην πολυκατοικία πρώτα σ' αυτούς βγάζουμε μερίδα, μετά στον άρρωστο του 1ου ορόφου κι ύστερα όσο περισσέψει μοιράζεται στους παππούδες. Ανησυχώ για τον Τάσο τον οικοδόμο στη Μαυρομιχάλη, που έχει να δει μεροκάματο από τον περασμένο Μάρτη και μαζεύει κουρέλια και χαρτόνια μ' ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ και τα πουλάει 50 λεπτά τα 5 κιλά - όταν δεν τσακώνεται με τους άγνωστους «συναδέλφους» του για μια κούτα, για ένα πανί...

Δεν ανησυχώ τόσο για τα ανοιγμένα κεφάλια των άνεργων νέων, των χωρίς σύνταξη ηλικιωμένων, των μανάδων που τα παιδιά τους λιποθυμάνε από πείνα στο σχολείο, αυτών που παραπέμπονται με εξοντωτικές κατηγορίες έπειτα (συχνότατα και πριν) από κάθε διαδήλωση... όσο με τρομάζει η λιτανεία των λαμπαδοκρατούντων «διανοουμένων» μπροστά από ένα καμένο (ιστορικό) κτήριο του Τσίλερ. Το ίδιο όπως με τρομάζει και η απουσία χιλιάδων συνανθρώπων μου από τους δρόμους κάθε μέρα, το ίδιο όπως με τρομάζει που δεν προχωρήσαμε ακόμα σε καταλήψεις δημόσιων κτηρίων σε όλο το κέντρο, σε δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων νοσοκομείων σε κάθε πόλη, σε συσσίτια για κάθε τετράγωνο, για όλες τις γειτονιές.

Γι' αυτά ανησυχώ και τρομάζω. Που παραμένουμε στην παλιότερη νοοτροπία τού «ο σώζων εαυτόν σωθείτω», που νομίζουμε ακόμα πως μ' ένα 600άρικο σήμερα (κι αυτό αμφίβολο) θα καλύψουμε το έλλειμμα 7 μηνών. Που κανιβαλίζουμε μεταξύ μας όταν φανταζόμαστε ότι η επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει με όσα τάζει η εργοδότρια χωρίς να λογαριάζει τις τράπεζες, αρκεί να φύγουν οι μισοί από μας! Που αρνιόμαστε να δούμε πώς «ζούνε» οι συνάδελφοι των οποίων οι εργοδότες έχουν ήδη υπαχθεί στο άρθρο 99.

Τρομάζω και ανησυχώ, εξίσου, γιατί η κ. Μαριάνθη καταφέρνει να διχάζει (έτσι όπως τη διδάσκει η τάξη και η θέση της) τους εργαζόμενους της επιχείρησης πετώντας δολώματα, κι αυτά διά λόγου μόνο -- ίδια όπως οι ελίτ της Ευρώπης μπερδεύουν τους λαούς χωρίζοντάς τους σε κατηγορίες δουλευταράδων και τεμπέληδων...

Πόσο βολεμένη ή αναξιοπρεπής είμαι που θεωρώ τις προτάσεις της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ύπουλες και διχαστικές; Το ανέλυσαν ήδη με απόλυτη επάρκεια αρκετοί συνάδελφοι παραπάνω.

Aφροδίτη Π. said...

Σίγουρα, να τρέξουμε να την ξανανοίξουμε με ένα ξεροκόμματο χωρίς καν ένα μισθό και οι μισοί ας πάνε στον πάτο του πηγαδιού χωρίς αποζημίωση και δεδουλευμένα. Ζήτω ο μυωπικός ρεαλισμός, δώσε μου 600 ευρώ σήμερα, και σφάξε με αύριο, αν και καλύτερα να σφάξεις το διπλανό μου. Οσο για το πρώτο φύλλο προτείνω να αναδημοσιεύσει Βανεγκέμ από τη Liberation, να γουστάρει και η εκδότης (μόνο ας ας θυμίσουν στους Γάλλους που μας συμπαρίστανται ότι Ελληνας ήταν και ο Νενέκος, κι αν ζούσε σήμερα θα ψήφιζε ναι στα Μνημόνια του Τύπου)

για τους ύμνους που μας πλέκει η Liberation δείτε:http://efimeridadrasi.blogspot.com/2012/02/blog-post_25.html
"...Για τους έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων (....) Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.

Anonymous said...

Αυγή εννοείς ότι όσοι έχουν άλλη άποψη είναι βολεμένοι ή αναξιοπρεπείς; Ε λοιπόν εγώ προτιμώ έστω και λιγότερα χρήματα από το τίποτα. Είναι αυτό αναξιοπρεπές; Και πάντως μη συγχέουμε τα κοινωνικά προβλήματα και αιτήματα με τα της εφημερίδας. Μη ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια ιδιωτική εταιρεία. Μην αγνοούμε τι γίνεται άλλα μαγαζιά. Ας παραδεχτούνε ότι το δικό μας με ευθύνη των διοικήσεων είχε γίνει... ΔΕΚΟ. Και παντως μέσα από τις αντιθέσεις μας ας κάνουμε σύνθεση. Και στη συνέλευση η πλειοψηφία ας αποφασίσει το καλύτερο. Οσο για τις ιδεολογικές κορώνες και αγκυλώσεις η ουσία βρίσκεται στο σεβασμό της άλλης άποψης και όχι στους αφορισμούς.

anemosnaftilos said...

Επειδή το σχόλιό μου για την πρόταση δεν χωρούσε εδώ, το ανέβασα εδώ: http://naftilos.blogspot.com/2012/03/blog-post_9494.html

Anonymous said...

Δεκτές οι ενστάσεις των συναδέλφων Α.Π. και Α.Π. αλλά έχω την άποψη ότι η απόρριψη των προτάσεων της ιδιοκτησίας δεν οδηγεί πουθενά. Εστω να βρούμε ένα κοινό τόπο, να τις δεχτούμε εν μέρει και εν τέλει να κάνουμε μια αντιπρόταση. Ο πιο πάνω εργαζόμενος.

Anonymous said...

εγώ δεν θεωρώ τις προτάσεις διασπαστικές αλλα ρεαλιστικές έτσι όπως είναι οικονομικά η εταιρεία. Δεν έχω το δικαίωμα; Και επιτέλους τι θέλουμε; Ας αφήσουμε ιδεολογικές αγκυλώσες και ας δούμε την πραγματικότητα... Εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος είναι πιο αξιοπρεπής, αλλά απλώς βλέπουμε το θέμα απο διαφορετική οπτική γωνία. Σε άλλα μαγαζιά ΜΜΕ ούτε καν η διαπραγμάτευση δεν παίζει. Ας ηρεμήσουμε λοιπόν...

Anonymous said...

Αυτή τη στιγμή συνάδελφοι μάλλον βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη στιγμή όλης της διαδρομής μας. Παρότι φτάνουμε εδώ κουρασμένοι από τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχει προκαλέσει αυτή η κρίση πιστεύω ότι όλοι αυτές τις 24 ώρες πρέπει να επιστρατεύσουμε τη λογική μας και να δούμε πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε ώστε να επιτύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους, όπως και την πλέον σαφή και νομικώς έγκυρη διατύπωσή τους. Προσωπικά δεν θεωρώ την πτώχευση της εταιρίας ως εναλλακτική. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας.
Έχοντας διαβάσει το κείμενο σχετικά με την συνάντηση της Παρασκευής έχω να θέσω κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία θα ήθελα να απαντήσει η διοίκηση της Χ.Κ Τεγόπουλος και οι νομικοί μας σύμβουλοι.

-Όσον αφορά τις μειώσεις μισθών:
-οι μειώσεις θα αφορούν όλα τα κλιμάκια ή τους υψηλόμισθους και ποιοι ορίζονται ως τέτοιοι;
-πόσο τοις εκατό υπολογίζεται;
-επίσης υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τον οποίο πρόκειται να ισχύσει αυτό το μέτρο (όπως και η εκ περιτροπής εργασία); Ή είναι ανοιχτό αυτό; (Θα πρέπει να οριστεί αυτό σαφώς)

-Πιστεύω ότι στη σημερινή συνάντηση (Κυριακή) οι νομικοί μας εκπρόσωποι θα πρέπει να έχουν έτοιμο το κείμενο της περί της εξαίρεσης από το κούρεμα του 99 ώστε να συμφωνηθεί με την άλλη πλευρά και να κλείσει αυτό αύριο οριστικά, όπως και να συμφωνηθεί για το πώς και το πότε θα το υποβάλλουν στο δικαστήριο.
Μαζί με αυτό 2 απορίες νομικής φύσεως:
-Αν παρά αυτή τη σαφή δήλωση- δέσμευση της εταιρίας το 60% των πιστωτών δεν συμφωνήσει μπορεί αυτή να μην ισχύσει; Το δικαστήριο δεν έχει τη διακριτική ευχέρεια να απορρίψει ένα μέτρο που βάλλει τους εργαζόμενους ακόμη και αν το επιθυμεί το 60%;
-Υπάρχει νόμος του εργατικού δικαίου που να υπερτερεί του αρ. 99 (σχετικά δηλαδή με τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις μας);

-3 «πότε»
-Αν τυχόν έρθουμε σε συμφωνία με την εταιρία πότε υπάρχει η πρόθεση να ανοίξει η εφημερίδα;
-Πότε ακριβώς θα καταβληθούν αυτές οι 500.000 και έπειτα τα υπόλοιπα για εξόφληση δεδουλευμένων; Να οριστούν ημερομηνίες.
-Αν και εφόσον ξεκινήσουμε να δουλεύουμε Πότε θα καταβληθεί ο «πρώτος» μας μισθός; Επίσης θα είναι «ολόκληρος» ή και πάλι μιλάμε για το 70% αυτού;

Τέλος θέλω πραγματικά να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συναδέλφους να παραθέτουν τις απόψεις και τις απορίες τους επώνυμα. Νομίζω ότι επιβάλλεται αυτή τη στιγμή.

Ευχαριστώ,
Μελίνα Σιδηροπούλου.

Ντίνα Δασκαλοπούλου said...

Καλησπέρα.

Θα ήθελα να ρωτήσω τους εκπροσώπους τι ώρα είναι το σημερινό ραντεβού και με ποιες θέσεις / αντιπροτάσεις / διευκρινιστικές ερωτήσεις προσέρχεται η δική μας πλευρά στο διάλογο. Έχω διαβάσει την επιχειρηματολογία και των δύο πλευρών των εργαζομένων (κι εκείνων που ζητούν να υποκύψουμε και να σπάσουμε την απεργία κι όσων εξηγούν γιατί δεν πρέπει επουδενί να συμβεί κάτι τέτοιο), αλλά ούτε μια αράδα για τη θέση των εκπροσώπων μας ή την άποψη των νομικών μας συμβούλων. Επίσης δεν έχω δει πουθενά ούτε μια λέξη από τα σωματεία μας για όλα αυτά.

Περιμένω λοιπόν σήμερα το βράδυ να διαβάσω εκτός από την ενημέρωση για τις θέσεις της εργοδοσίας, τις θέσεις της ομάδας διαλόγου (ή του κάθε εκπροσώπου αν δεν έχει διαμορφωθεί κοινή θέση) και τις απόψεις των δικηγόρων μας. Η βάση έχει ήδη εκφραστεί (στα μπλογκ και στα σόσιαλ μήντια μόνο δυστυχώς και όχι σε μια συνέλευση. Τέτοιες ώρες θα έπρεπε να είμαστε σε διαρκή συνέλευση) - εσείς τι λέτε για όλα αυτά;

Και για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω και προσπαθώ να αποφύγω την απάντηση στο κυρίως ερώτημα θέτοντας ζητήματα επί της διαδικασίας, η άποψή μου είναι πως στο κάλεσμα της εργοδοσίας για κόκκινα μεροκάματα με μια σιδερένια μπάλα στα πόδια πρέπει να πούμε ΟΧΙ. Δεν νομίζω ότι απαιτείται να επιχειρηματολογήσω γι αυτό - το έχουν ήδη κάνει λεπτομερώς άλλοι συνάδελφοι. Δυο λέξεις μόνο: ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

bassman said...

στελλα θα προσπαθησω να σε βοηθησω οσο μπορω απο αυτα που καταλαβα και εχω συζητησει και με αλλους συναδελφους,η εκ περιτροπής εργασία κατα 90% αφορα μαλλον το εργοστασιο για τον καιρο "προσαρμογης" του και μεχρι να μπουν οι πρωτες εμπορικες οσο πιο γρηγορα τοσο το καλυτερο τα 500,000 θα δοθουν οταν θα ανοιξουμε και κυκλοφορησουμε ευχης εργο θα ειναι να συμφωνησουμε αυριο οποτε λογικα ο καθε τομεας να ανοιγει μες στην βδομαδα το πολυ αρχες της αλλης.Ελπιζω σε καποια σημεια να βοηθησα

Anonymous said...

ας πατε μαζι με την εταιρια κ στο δικαστηριο καντε προσθετη παρεμβαση για να μην κουρευτουν δεδουλευμενα κ αποζημειωσεις.καλη τυχη κ παρτε μαζι κ μερικα χαρτομαντιλα...το θεμα ειναι οτι οτι κ να λεει το αφεντικο στο 99 θα ειναι κ αλλοι πιστωτες.πιστευει κανενας οτι θα δεχτει το δικαστηριο να κουρεψει πχ οφειλες σε τραπεζες κ θα πληρωσει εμας κανονικα?ας απαντησει καθενας στο εαυτο του.ας πληρωσει το αφεντικο αυτους που θελουν να φυγουν κ ας πληρωσει κ αυτους που θα μεινουν.αν δεν τυπωσω δεν γραψεις δεν μονταρεις κ αλλα πολλα δεν που φτανουν σε ολες τις βαθμιδες της παραγωγης η τραπεζα δεν θα παρει τιποτα το αφεντικο επεισης αλλα κ εμεις επεισης.προβληματιστείτε λιγο για το ποιος πιεζει πισω απο το αφεντικο...

Τάκης Φωτόπουλος said...

Το γεγονός της τακτικής μου συνεργασίας με την εφημερίδα για 22 ολόκληρα χρόνια νομίζω μου δίνει το δικαίωμα, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι δημοσιογράφος και επομένως μέλος της ΕΣΗΕΑ, να εκφράσω και εγώ συνοπτικά την άποψή μου για την αυριανή κρίσιμη συνέλευση που νομίζω θα είναι καθοριστική για το εάν θα έχει καν μέλλον μια προσπάθεια στην οποία επιχείρησα να συμβάλλω και εγώ το κατά δύναμη, ακριβώς γιατί την είδα, όπως θα εξηγήσω σύντομα, ότι απο μια άποψη είναι και μοναδική σε διεθνές επίπεδο.

1. Το κρίσιμο ερώτημα για όλους μας στο οποίο πρέπει να δώσει απάντηση η αυριανή Γ.Σ. είναι το εάν ξεκινάμε με δεδομένο ότι θέλουμε να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας όπως την ξέραμε. Δηλαδή , το ότι δεν συζητάμε καν την περίπτωση να συμβάλλουμε με οποιοδήποτε τρόπο είτε στην οριστική διακοπή της, είτε, ακόμη χειρότερα, στη μετάλλαξή της σε κάποια άλλη εφημερίδα όπως ,κατά τη γνώμη μου που εξέθεσα αλλού, ήταν το «απεργιακό» φύλλο, το οποίο ούτε το σύνηθες απεργιακό φύλλο ήταν, ούτε η εφημερίδα που ξέραμε, αφού της έλειπε το βασικό χαρακτηριστικό που νομίζω την διαφοροποιεί από κάθε άλλη εμπορική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο: την πολυφωνία. Και εννοώ βέβαια μια πραγματική πολυφωνία και όχι τη δήθεν πολυφωνία του «απεργιακού» που για το κρίσιμο θέμα για τη ζωή όχι μόνο των εργαζομένων αλλα κι του Ελληνικού λαού γενικότερα-- το θέμα της σημερινής καταστροφικής οικονομικής κρίσης που μας επέβαλαν οι ντόπιες και ξένες ελίτ—εξαντλείται στο ψευτοδίλημμα μνημόνιο ή όχι μνημόνιο (δηλαδή στη γραμμή συγκριμένων πολιτικών παρατάξεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΕ κ.λπ.) και όχι στο πραγματικό δίλημμα που συζητούν ακόμη και οι ορθόδοξοι οικονομολόγοι στο εξωτερικό, αν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση όντας μέσα στην ΕΕ. Ανάλογα για την Συρία, το «απεργιακό» φύλλο παίρνει γραμμή από τη γνωστή Liberation που εκπροσωπεί τέλεια την εκφυλισμένη Γαλλική «αριστερά», η οποία στήριξε τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια έμμεσα αυτούς τη Λιβύη (υποστηρίζοντας ένθερμα τους «επαναστάτες του Σαρκοζί και του Henri Levy) και τώρα αντίστοιχα στη Συρία, με στόχο πάντα την αλλαγή του καθεστώτος και την επιβολή πελατειακού καθεστώτος. Όμως πολλοί αναγνώστες δεν αγόραζαν την εφημερίδα για αυτού του είδους την «πολυφωνία» που μπορούν να τη βρουν άνετα και σε άλλες εφημερίδες...

2. Αν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική το επόμενο ερώτημα είναι πώς μπορεί να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας που ξέραμε. Οι προτάσεις της εργοδοσίας προφανώς περιέχουν πολύ σκληρούς όρους που συνεπάγονται μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς και των μισθών. Αυτοί , αν όχι και χειρότεροι, είναι βέβαια οι όροι που επιβάλλουν σήμερα οι ελίτ σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Και ξέρουμε ότι οι όροι αυτοί ουσιαστικά επιβλήθηκαν και στην εργοδοσία αφού , ανεξάρτητα πως φθάσαμε ως εδώ που δεν έχω τα στοιχεία για να κρίνω, είναι φανερό ότι ούτε υπήρξε τραπεζικό δάνειο για την «Ε» (όπως για εφημερίδες που είναι αποκλειστικά φερέφωνα των συστημικών απόψεων), ούτε πρόκειται ποτέ στο μέλλον να πάρει τέτοιο δάνειο η εφημερίδα χωρίς παρόμοιους όρους. Ξέρουμε επίσης ότι ακόμη και αν συνεχιζόταν η μεταλλαγμένη “απεργιακή” εφημερίδα ως κανονική ,τους ίδιους ακριβώς όρους θα εφάρμοζε για να επιβιώσει (μαζική μείωση προσωπικού, μισθών κ.λπ.) .

3. Με βάση λοιπόν τα (1) και (2) η λύση και στο πρόβλημα των εργαζομένων της εφημερίδας, όπως και γενικότερα ,μπορεί να δοθεί μόνο συνολικά και όχι στο επίπεδο του κάθε εργοστασίου ή εφημερίδας χωριστά, εκτός βέβαια αν υπήρχε μαζικός συντονισμός μεταξύ τους (που δεν υπάρχει, όπως έδειξε και η Χαλυβουργική). Οποιαδήποτε επομένως πραγματική λύση είναι αδύνατη χωρίς τη συνολική ανατροπή που περνά μέσα από τον αγώνα για Λαϊκό Μέτωπο που θα επέβαλε μια κυβέρνηση κοινωνικής και εθνικής απελευθέρωσης. Η διατήρηση επομένως της εφημερίδας είναι ζωτικής σημασίας στον αγώνα αυτό και οι λογικές διαπραγματεύσεις για την όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνη εφαρμογή των ορων που σήμερα επιβάλλονται στους εργαζόμενους νομίζω αποτελεί, μέχρι τότε, μονόδρομο.

Πάνος Σώκος said...

Ντινα οι εκπροσωποι πηγαμε σε αυτες τις δυο συναντησεις με τα αιτηματα μας οπως αυτα εχουν διατυπωθει κατ΄επαναληψη στα ψηφισματα των συνελευσεων. Αυτα προωθησαμε και για την ικανοποιηση αυτων προσπαθησαμε. Δεν πηγαμε να διαμορφωσουμε κοινη προταση. Η προταση που θα ανακοινωθει στην συνελευση ειναι της Χ.Κ Τεγοπουλος. Η συνελευση της Δευτερας θα παρει θεση.

NIKOS ROUSSIS said...

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
Αφού δούμε τι, τελικά, προτείνει η εκδότρια και αφού δουμε ποιές θα είναι οι τελικές προτάσεις, που θα κατέβουν για έγκριση στην αυριανή Συνέλευση, θα πρότεινα:
- Αν το επιτρέπει το καταστατικό, να μπορέσουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της "Ε", που είτε μένουν μακριά είτε είναι ανταποκριτές εξωτερικού και εσωτερικού, να εκφράσουν την άποψη τους, δια επιστολικής ψήφου, που θα στείλουν αύριο στο e-mail της εργασιακής επιτροπής.
Νομίζω ότι είναι δίκαιο, μιας και η απόφαση της τόσο κρίσιμης αυριανης ΓΣ αφορά και αυτούς.

anemosnaftilos said...

Εχω την εξής απορία:

Κι ας υποθέσουμε ότι οι προτάσεις της Χ.Κ.Τ. γίνονται ως έχουν αποδεκτές ή με μικροβελτιώσεις...

...ΠΟΙΟΣ και κυρίως, ΠΩΣ θα διευθύνει τις εφημερίδες;;;

ΠΩΣ διοικείς μια εφημερίδα ή μια οποιαδήποτε επιχείρηση με απλήρωτους εργαζόμενους; Το έχουν σκεφτεί αυτό;

Ούτε στρατός είναι για να επιβληθεί πειθαρχία ούτε κόμμα ή οργάνωση για να λειτουργεί για τη "σημαία και τις ιδέες"...

Οι σχέσεις εργαζομένων-εργοδοτών στον καπιταλισμό στηρίζονται σε "με πληρώνεις-σου δουλεύω". Μου διαφεύγει κάτι;

Ή μήπως η όποια διεύθυνση θα καταφεύγει στις γνωστές απειλές και ύβρεις που συνήθιζε πριν την απεργία; ("Ποιος είναι ρίψασπις" και τα τοιαύτα, γελοία;)

Μήπως πάλι μια οποιαδήποτε αντιπρόταση συζητηθεί αύριο θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της συμμετοχής στη διεύθυνση και στις αποφάσεις;

π.χ. με αποδοχή ή όχι των διευθυντών που θα προτείνει η ιδιοκτησία με άμεση ψηφοφορία; (οπως γίνεται σε πολλές εφημερίδες και ΜΜΕ σε ΟΛΟ τον κόσμο)

Με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας;

Με διαρκή έλεγχο των οικονομικών της (εσόδων-εξόδων);

Αλλιώς πως;;;