Thursday, June 14, 2012

Τριμερής συνάντηση, κανένα σχέδιο και... απαντήσεις στη σπέκουλα


Χωρίς καθαρό σχέδιο για το μέλλον της Ελευθεροτυπίας, τρεις εβδομάδες μετά την απόρριψη της υπαγωγής της στο Αρθρο 99 από τη δικαιοσύνη, εμφανίστηκε δια των νομικών της εκπροσώπων, η ΧΚ Τεγόπουλος στη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη.
Προσπάθησαν επίσης να διασπάσουν την πλευρά των εργαζομένων “υιοθετώντας” αυθαίρετα το επόμενο απεργιακό μας φύλλο, πράγμα που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των μελών της εργασιακής επιτροπής και ανέβασε τους τόνους στη συζήτηση. Η συνάντηση έγινε υπό τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Στη συνάντηση βγήκαν και κάποιες αόριστες “ειδήσεις”: Η ΧΚΤ σύμφωνα με τους δικηγόρους της θα καταθέσει νέα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, αναζητεί επενδυτές και ότι σε 15 ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει αν θα μπορέσει να δώσει έναν μισθό.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης. Είπε ότι η εταιρεία ΧΚ Τεγόπουλος απέτυχε και ζήτησε από την πλευρά της ιδιοκτησίας να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει: Θα πάει στο άρθρο 99 ή θα επανεκδώσει την εφημερίδα; Ο Γ. Μυλωνάς, πρόεδρος ΕΤΗΠΤΑ, είπε ότι το πρώτο βήμα είναι να ανοίξει η Ελευθεροτυπία και να μας πουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για αυτό. Ο Δ. Κλοκοτάρας, νομικός σύμβουλος της ΕΠΗΕΑ σημείωσε ότι η επανακυκλοφορία της εφημερίδας θα διασφαλίσει τα συμφέροντα όλων.

Στη συνέχεια ο νομικός εκπρόσωπος της ΧΚ Τεγόπουλος κ. Μαχαιριώτης τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση μεταβίβασης του τίτλου ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, αναφέρθηκε στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για μία μηχανή του πιεστηρίου και είπε ότι η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει όλες τις νομικές φόρμουλες ώστε να μην κατακερματιστεί η περιουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία δεν θα κάνει κινήσεις για να θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο κ. Ρουπακιώτης ρώτησε μεταξύ άλλων αν υπάρχει κάποιο πλάνο, σε πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει η εφημερίδα και με ποιο προσωπικό. Τι θα γίνει με όσους έχουν φύγει; Πώς είναι σίγουροι ότι σε μία νέα αίτηση στο 99 θα συναινέσουν οι πιστωτές;

Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κ. Οικονομόπουλος μετέφερε δήλωση της διοίκησης ότι ήθελε, θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να ανοίξει η εφημερίδα. Συνέχισε περιγράφοντας σχέδιο της διοίκησης για να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση: Με μηνιαίο μισθολογικό κόστος της τάξης των 500.000 ευρώ, με κυκλοφορία στα επίπεδα πριν την απεργία, πρόβλεψη να παραμείνουν 400 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, είπε:
  • θα μπορούσαν να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις σε χρονικό διάστημα έως δύο ετών αλλά η εφημερίδα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν κυκλοφορήσει.
  • η ΧΚΤ θα κάνει νέα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
  • η διοίκηση κάνει προσπάθεια ανεύρεσης επενδυτών, όχι μόνο στρατηγικού επενδυτή αλλά και μικρότερων επενδυτών.
  • οι βασικοί μέτοχοι δεν προτίθενται να παραμείνουν στη διοίκηση ούτε να διατηρήσουν τον έλεγχο της εταιρείας αν βρεθούν επενδυτές.
Είπε ακόμη ότι η ΧΚ Τεγόπουλος προσδοκά στη συνεργασία των εργαζομένων προκειμένου να μη διαμελιστεί η περιουσία με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και ότι οι εργαζόμενοι που έχουν φύγει ή έχουν εκδηλώσει πρόθεση να φύγουν καλύπτουν κατά 70% το πλάνο μείωσης του προσωπικού.
Σε ερώτηση του υπουργού τι είναι διατεθειμένη να δώσει η εταιρεία στους εργαζόμενους ώστε να μειωθεί η ανασφάλειά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΧΚ Τεγόπουλος προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το απεργιακό φύλλο που ετοιμάζουμε! Είπαν ότι η διοίκηση αποδέχεται την κυκλοφορία απεργιακών φύλλων δεδομένου ότι αυτά γίνονται από τις εγκαταστάσεις χωρίς να παρεμποδίζεται η έκδοσή τους. Εφ' όσον η κυκλοφορία των φύλλων ξεκινήσει είναι διατεθειμένη να ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς να άρει τις δεσμεύσεις των εσόδων ώστε τα χρήματα να τα παίρνουν οι εργαζόμενοι. Στο σημείο αυτό αντέδρασαν έντονα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διακόπτοντας τους νομικούς της ΧΚΤ και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ παρατήρησε “η Μάνια θα σας δώσει και το ΑΦΜ της...”

                 Με δανεικό ΑΦΜ το απεργιακό φύλλο
Αμέσως πήραν το λόγο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και τα παριστάμενα μέλη της εργασιακής επιτροπής και ξεκαθάρισαν ότι:
-Η έκδοση απεργιακών φύλλων είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων με συντριπτική πλειοψηφία , θα γίνει με δανεικό ΑΦΜ και ανεξάρτητα από την όποια στάση κρατησει η ΧΚΤ για τους δικούς της λόγους. Είπαν ότι αν η διοίκηση θέλει να κάνει ενέργειες προς την Τράπεζα Πειραιώς να απελευθερώσει τα έσοδα, αυτό να το κάνει για την επανέκδοση της εφημερίδας ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μην προσπαθεί να εμπλέξει στα σχέδιά της το απεργιακό φύλλο.
-Τα απεργιακά φύλλα θα διευθύνονται από εκλεγμένη συντακτική επιτροπή η οποία έχει ήδη εκλεγεί. Το απεργιακό φύλλο θα τυπωθεί σε διαφορετικό πιεστήριο από αυτό της ΧΚ Τεγόπουλος και τα έσοδα θα πάνε στο απεργιακό ταμείο.
-Το επόμενο απεργιακό φύλλο θα είναι το τρίτο στη σειρά αλλά αυτή τη φορά επιλέχθηκε να διατηρηθεί ο τίτλος Ελευθεροτυπία με τη σαφή ένδειξη “Απεργιακή Εκδοση” γιατί θεωρούμε ότι όσο ο τίτλος παραμένει ενεργός δεν απομειώνεται η υπεραξία του, προς όφελος όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα αν παραμένουν στην εταιρεία ή έχουν καταγγείλει τη σύμβασή τους, όσο διατηρούν οικονομικά αιτήματα.
-Το απεργιακό φύλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική και καθημερινή έκδοση της εφημερίδας .
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων επανέφερε τη θέση της συνέλευσης για την καταβολή ενός μισθού για όλους τους εργαζόμενους και τη ρύθμιση των υπολοίπων οφειλών ώστε να επανέλθουν στις θέσεις εργασίας τους. Για το θέμα αυτό οι νομικοί εκπρόσωποι της ΧΚ Τεγόπουλος είπαν ότι 15 μέρες μετά τις εκλογές θα είναι σε θέση η εταιρεία να απαντήσει για το πως , πότε και αν θα είναι δυνατή η καταβολή ενός μισθού.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι η εταιρεία δεν έχει κανένα σχέδιο και εξακολουθεί να διαιρεί τους εργαζόμενους, του οποίους τώρα γλείφει με το απεργιακό φύλλο με στόχο να δουλέψουν μισοί και να κλέψει τα δικαιώματα όσων έχουν φύγει.
Κλείνοντας ο υπουργός Εργασίας συμβούλευσε την εταιρεία να αποφύγει την προσφυγή στο άρθρο 99 γιατί θα δημιουργήσει νέα ένταση. Της ζήτησε να δεσμευτεί η διοίκηση για την καταβολή του ενός μισθού και κατέγραψε τη δήλωση των νομικών εκπροσώπων ότι δεν θα εμποδιστεί η έκδοση των απεργιακών φύλλων.

Στη συνάντηση πήραν ακόμα μέρος εκπρόσωποι σωματείων και οι νομικοί τους σύμβουλοι.





1 comment:

Anonymous said...

Μ' ενδιαφέρει πολύ να δω τι στάση θα τηρήσει τελικά ο ιδιαίτερα αξιόλογος κύριος Τάκης Φωτόπουλος και με ποιους θα συνταχθεί.