Thursday, December 22, 2011

Ώρα μηδέν για 800




Της Άντας Ψαρρά

Να λοιπόν που τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια για το βαθμό αναλγησίας μιας κατ’ όνομα «δημοκρατικής» εγχώριας ΑΕ επιβεβαιώθηκαν. Ξεπερνώντας σε αντεργατική τακτική ακόμα και τις εταιρείες Γιαννίκου-Κουρή και  Μάνεση (Χαλυβουργεία) για να θυμηθούμε τα πιο σκαστά πρόσφατα παραδείγματα, η Ανώνυμη πλην όμως σχεδόν ονομαστική εταιρεία της εκδότριας της Ελευθεροτυπίας αποφάσισε να βυθιστεί συμπαρασύροντας όχι τις δύο τράπεζες όπως διαφήμιζαν μέχρι χθες τα ιστολόγια που λειτούργησαν μήνες τώρα σαν παπαγαλάκια της κας Τεγοπούλου αλλά 800 απλήρωτους εργαζόμενους. Η ενασχόληση όλο αυτό τον καιρό των ελάχιστων ευτυχώς δημοσιογράφων που συνειδητά ή ασυνείδητα παραπληροφορούσαν τους εργαζόμενους αλλά και τους αναγνώστες περί «μαγκιάς της Μάνιας» και σκευωρίας κυβέρνησης και τραπεζών στην προσπάθεια να κλείσει η Ε με πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα αλλά και πολλά «ανώνυμα» δημοσιεύματα σε ρυπαρά ιστολόγια παρέσυραν ακόμα και πολιτικούς εκπροσώπους των αντιμνημονιακών κομμάτων της αριστεράς. 


Το τελευταίο ψήφισμα των εργαζόμενων της Ε αναφέρεται με λίγα λόγια σε όλη την τελευταία περίοδο της καταστροφικής πορείας της εφημερίδας που έφτασε παραμονή της εκπνοής της προθεσμίας καταβολής του δώρου να προσφεύγει στο κατάπτυστο, ακόμα και για τα «υπάκουα» διευθυντικά στελέχη της  Ε, και βολικό άρθρο 99. Φτάσαμε στο αποκρουστικό σημείο να επαληθεύεται στην πράξη η συμπόρευση της ιδιοκτησίας της Ε με όλες εκείνες τις ανυπόληπτες εταιρείες που προσέφυγαν στο άρθρο 99 και για τις οποίες χύθηκαν τόνοι μελάνι από τις σελίδες της Ε ακόμα και από διευθυντικές πένες. 
Επί δύο χρόνια τώρα έγιναν αλλεπάλληλες εκδιώξεις στελεχών της εφημερίδας με την «κατηγορία» ότι ήταν φιλοπασόκ. Απομακρύνθηκε με απαράδεκτο τρόπο και πολιτικά υπονοούμενα ακόμα και ο εκδότης Θανάσης Τεγόπουλος που αν μη τη άλλο διασφάλιζε τη νομική υπόσταση της Ε και διέθετε μια βαθειά δημοκρατική άποψη. Εκπαραθυρώθηκαν συντάκτες και πετυχημένες στήλες της εφημερίδας απλά γιατί είχαν «αιρετικές» απόψεις. Λογοκρίθηκαν ακόμα και τα γράμματα διαμαρτυρίας αναγνωστών. Τα συνεχή καπρίτσια της ιδιοκτήτριας που απαγόρευε ακόμα και ειδήσεις αν δεν ήταν της αρεσκείας της που κατηγορούσε τους ίδιους τους συντάκτες της Ε με μπιλιέτα-κείμενα στην εφημερίδα απαξίωναν το φύλλο. Παράλληλα κάποιες πολυέξοδες και ανόητες επιχειρηματικές κινήσεις, το «κόψιμο» του γεωτρόπιου, η αποδόμηση της Βιβλιοθήκης, η έκδοση του ανταγωνιστικού free press, η επιμονή σε ένα γυναικείο περιοδικό που δεν τράβηξε, η φαινομενικά αταίριαστη σύμπραξη της τωρινής διεύθυνσης και της ιδιοκτησίας, όλα αυτά οδήγησαν τελικά στην ανεργία 800 ανθρώπους. 


Στην προσπάθειά του να κατοχυρώσει τις καρέκλες του το διευθυντικό επιτελείο είχε όλο αυτό τον καιρό μοναδική ασχολία την προώθηση των όποιων πολιτικών ή άλλων επιλογών και τη κατασυκοφάντηση συντακτών της Ε που αντιδρούσαν στις αντιδημοκρατικές εσωτερικές εκκαθαρίσεις. Τα διευθυντικά στελέχη της τελευταίας περιόδου ξεφωνίζοντας για το μνημόνιο έπνιγαν τις φωνές των απλήρωτων εργαζόμενων και κουκούλωναν τα απολύτως μνημονιακά τυφλά επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας. Οι ίδιοι άνθρωποι, βολεμένοι στις καλές συντάξεις του ταμείου και στις έξτρα αμοιβές των προσωπικών τους εταιρειών δεν βρήκαν το χρόνο να σταθούν ούτε στιγμή κοντά στους εργαζόμενους.
Τις ελάχιστες φορές που η διεύθυνση και οι λιγοστοί απόλυτοι εκφραστές της βρέθηκαν στις συνελεύσεις των εργαζόμενων, ήταν είτε για να εμποδίσουν κινητοποιήσεις με «ηρωικές» και στεντόρειες τοποθετήσεις, είτε για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά των εκδοτών, είτε για να στρέψουν την αγανάκτηση σε δήθεν πολιτικούς συνωμοτικούς σχεδιασμούς. 


Στην προσπάθειά τους αυτή παρέσυραν πολλές φορές καλοπροαίρετους και αξιοπρεπείς συναδέλφους που κι αυτοί όπως και όλοι μας βάζαμε την εφημερίδα πάνω από τα προσωπικά μας εργασιακά συμφέροντα. Ποντάροντας και σωστά πάνω στο ότι κανένας συντάκτης της Ε δεν θα ήθελε να εκθέσει ακόμα και αυτή την θλιβερή διεύθυνση και την ιδιοκτησία γράφοντας εναντίον της εφημερίδας και με όπλο τη λογοκρισία κατάφεραν επί μήνες να περάσουν την εικόνα ενός ιδιότυπου  πολέμου συμφερόντων απέναντι στην Ε. Τα συμφέροντα αυτά ασφαλώς και υπάρχουν δεδομένου ότι δεν ζούμε στη σοσιαλιστική κοινωνία. Όμως σε αυτά τα συμφέροντα έχει κρεμάσει η εκδότρια την επιβίωση της εφημερίδας. Και βέβαια αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία σε καμιά περίπτωση για την κατάργηση της πολυφωνίας στην άλλοτε εφημερίδα των συντακτών. Η ίδια η ιδιοκτησία επί καιρό δεν επιθυμούσε ακόμα και την αναφορά σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή σε θέματα που θεωρούσε αποκλειστικά δική της δικαιοδοσία. Αυτό βέβαια άλλαξε για προφανείς λόγους σκοπιμότητας στον «ανηλεή» πόλεμο κατά των τραπεζών και του σημερινού υπουργού Οικονομικών. 


Τις τελευταίες εβδομάδες έφυγαν αθόρυβα και απλήρωτα πολλές αναγνωρισμένες και αξιοπρεπείς «πένες» και δεν βρήκε η διεύθυνση ούτε ένα λόγο να πει γι’ αυτούς σε ένα κύριο άρθρο. Αντίθετα, με πρόδηλες τις πολιτικές επιδιώξεις, η διεύθυνση της καθημερινής κατά κύριο λόγο εφημερίδας αναλώνεται σε φιλοΣαμαρικούς και εθνικοπατριωτικούς μύδρους. Θυμίζουμε εδώ την αγωνία της διευθύντριας την ημέρα της πρώτης απεργίας, που συνέπεσε με την τρέλα του δημοψηφίσματος, στο να ανασταλεί η απεργία ώστε να μπορεί και η Ε να γράψει για την επικείμενη πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, λες και δεν θα έβγαινε η είδηση αυτή από άλλο ΜΜΕ. Αγωνία που εκφράστηκε με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στις Ενώσεις που στήριξαν αυτή την απεργία. Θυμίζουμε ότι άγνωστο το πώς και το γιατί δεν έγινε η απεργία στο τυπογραφείο την ημέρα που έβγαινε η Κυριακάτικη δεξιά εφημερίδα του κυρίου Φ. Κρανιδιώτη κι ενώ όλη η υπόλοιπη Ε απεργούσε. Θυμίζουμε ότι ή ίδια η σημερινή διευθύντρια που κατηγόρησε ίσως και δίκαια κάποιες φορές προκατόχους της για φιλοπασόκ γραμμές στην Ε χρησιμοποίησε την εφημερίδα για να εκδώσει τις κομματικές διακηρύξεις της Σπίθας και τις πολιτικές απόψεις του Μαρκεζίνη ενώ ταυτόχρονα - κι αυτό είναι το αδιανόητο-  δεν δημοσίευε άρθρα με αντίθετες απόψεις. Τέλος, όταν καταγγέλλεις το μνημόνιο και την αδικία καλό είναι να μην προσφεύγεις σε παρόμοιες πρακτικές διότι διαφορετικά είσαι τουλάχιστον αναξιόπιστος.  
Οι εργαζόμενοι μήνες τώρα στάθηκαν σχεδόν βουβοί για να μην εμποδίσουν τις ύστατες προσπάθειες να βρεθεί μια λύση. Εκ των υστέρων βέβαια αποδεικνύεται ότι αυτές οι προσπάθειες ήταν απλά και μόνο λόγια για τις εντυπώσεις και τίποτε άλλο. Κανείς δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη που αυγάτιζε τόσα χρόνια με τη δουλειά των εργαζομένων και φυσικά το ίδιο έκαναν και οι τράπεζες που κινούνται με τα δικά τους συμφέροντα. Η αδιαφανής διαχείριση, η απαξίωση των συντακτών, η σταδιακή κατάργηση της πολυφωνίας και οι πολιτικές επιδιώξεις της διεύθυνσης της εποχή της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, έφεραν το θλιβερό σημερινό αποτέλεσμα για την άλλοτε εφημερίδα των συντακτών. Τα μπιλιετάκια της εκδότριας που έμπαιναν πέρα ακόμα και από τη βούληση των δικών της διορισμένων διευθυντών τελικά δεν ήταν παρά ανόητες εξυπνάδες που στην ουσία αποδείκνυαν κάθε φορά την αδιαφορία της για την εφημερίδα και τους εργαζόμενους εκεί. Αυτό δεν ήταν καμιά αντεξουσιαστική μαγκιά και δεν διέφερε καθόλου  από την αντιεξουσιαστική πολιτική που διακήρυξε ότι ακολουθεί ο τ. πρωθυπουργός. Όποιος πιστεύει το δεύτερο μπορεί να πιστέψει εξίσου και το πρώτο. Άλλη μια ελληνική εταιρεία («λματ») έφτασε στο τέλος της μαζί με την καλύτερη ανεξάρτητη εφημερίδα που είχε ποτέ η Ελλάδα.


Καληνύχτα κυρία Τεγοπούλου και… yes, I’m talking to you!  




  

17 comments:

Anonymous said...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ...ΑΝ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΤΕ ΤΟ κ.Ψαρρά

Anonymous said...

Προσυπογράφω...

Anonymous said...

http://tvxs.gr/news/apopseis/prepei-na-parei-o-kosmos-tin-eksoysia-periklis-korobesis

«Με αφορμή την κατάσταση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» έχω να συστήσω το παράδειγμα της Le Monde diplomatique η οποία πουλήθηκε στους συντάκτες και στους αναγνώστες της, κι αυτή τη στιγμή έχει 2.400.000 φύλλα σε όλο τον κόσμο και βγαίνει σε 27 γλώσσες» Περικλής Κοροβέσης

Anonymous said...

Να μην ξεχνάμε και τους "Schooligans". Για άγνωστους λόγους χάσαμε ότι πιο φρέσκο και υποσχόμενο για το μέλλον. Το κόψιμο των Schooligans ήταν πράξη αυτοκτονίας. Τότε κατάλαβα ότι η εφημερίδα δεν θέλει να έχει μέλλον.

Anonymous said...

Η Αντα Ψαρρα,περιγράφει καταστάσεις που δεν γνωρίζουν αρκετοί απο τους εργαζόμενους (;) στην εφημερίδα.Γι αυτο συνυπογράφω το πρώτο σχόλιο να ειπωθούν τα πράγματα με τ ονομά τους...Η κ.Ψαρρά,που ειχε την τόλμη να τα περιγράψει,ας συνεχίσει με την παράθεση ονομάτων...Εδω που φθάσαμε,πρέπει να ειπωθούν όλα...

Anonymous said...

Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ για όλους τους εργαζόμενους στην εφημερίδα από όποιο πόστο και αν προσέφεραν.Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω τα όσα δηλώνονται στο άρθρο.Τελικά "Ελευθεροτυπία" δεν υπήρξε ποτέ και ούτε θα υπάρξει.Σε άλλα σημεία παραδέχεστε ότι υπήρξαν φιλοπασοκικές γραμμές,σε άλλα ότι τώρα προσπάθησε η διοίκηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να πάει "δεξιά",αλλού ότι απαγόρευε άρθρα για τον Σύριζα...Τελικά κάποιο συμφέρον πάντα εξυπηρετούσε η εφημερίδα σας και όλες οι άλλες βέβαια.Είστε όμως τόσο πωρωμένοι που και πάλι αγνοείτε τον λόγο που και εσείς και οι άλλες εφημερίδες δεν πουλάτε...Σας βαρεθήκαμε κύριοι και κυρίες!Βαρεθήκαμε τη συντεταγμένοι δημοσιογραφία και την εφημερίδα ψιλικατζίδικο!Κουπόνια,cd,τσάντες,μπλούζες σε συνδυασμό με συντάκτες που έχουν τελειώσει σχολές δημοσιογραφίας της πλάκας...Συχνά χωρίς να μπορούν να συντάξουν μία πρόταση που να βγάζει νόημα.Τυποποιημένες εκφράσεις κλισέ και ειδήσεις ψυγείου!Δεν είμαι δημοσιογράφος αν και κάποτε το ονειρεύτηκα όταν διάβαζα άρθρα που με ενημέρωναν πραγματικά και με καλλιεργούσαν.Επέλεξα να σπουδάσω κάτι άλλο στο πανεπιστήμιο.Είστε μέρος του συστήματος και κλονίζεστε γιατί κλονίστηκε αυτό!Τέλος να σας πώ ότι το μπιλιετάκι που στέλνετε στην κυρία(όπως εσείς την αποκαλείτε) Τεγοπούλου (εγώ δεν την γνωρίζω) βγάζει όλη σας την πικρία,μεταθέτει τις ευθύνες και τελικά σας εξομοιώνει με εκείνη...Και πάλι όμως λυπάμαι πραγματικά για την απώλεια εργασίας και εισοδήματος συνανθρώπων μου γιατί όλοι εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο.Ένας πρώην αναγνώστης εφημερίδων.

Panteliw Valassopoulos said...

Αυτη ειναι σε μεγαλο μερος η αληθεια.ο τιτλος θα μπορουσε να ηταν <>.Το κακο ειναι ομως οτι οι περισσοτεροι απο εμας σιωπησαμε...βεβαια υπηρξαν και αυτοι που χειροκροτουσαν οταν επεφταν κεφαλια.Για να καταντησει η Ε να χειροκροτα τους κρυφοφασιστες της Σπιθας και τον Φαηλο...εαν ειναι δυνατον

stavros said...

Ακόμα ...χοροπηδούν μπροστά στα μάτια μου τα γραπτά μεγάλης πένας της εφημερίδας ΜΑΣ περί της ελευθερίας που απολάμβαναν οι συντάκτες της Ε.Πόσο υπερήφανος αισθανόμουν που κι εγώ, ένας απλός αναγνώστης,είχα την αίσθηση πως κι εγώ είμαι εκεί μέσα!Έχω συγκινηθεί πολλές φορές απ' τα κείμενα της Ε, έχω νοιώσει πολλές φορές περήφανος που είμαι αναγνώστης της Ε,δε ντρέπομαι καθόλου να πω πως έχω "υιοθετήσει" στιλ Ελευθεροτυπίας στο γράψιμό μου και στην έκφρασή μου.Λυπάμαι που δε σας βρίσκω πλέον στο περίπτερό μου και θυμώνω με τον περιπτερά που μου λέει σχεδόν ειρωνικά:"Πάει αυτή(η Ε),πάρε καλύτερα το αρσενικό της (Ελεύθερο Τύπο).Λυπάμαι! Θα σας περιμένω!
Σταύρος Λάμπρος
Δάσκαλος
Γιάννενα

Unknown said...

Μαζί σας. Μαζί σας. Μαζί σας.

Anonymous said...

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΖΕ.

Χρυσούλα Σπανού said...

Ειναι κριμα να χαθουν η δουλεια τοσων χρονων, το ταλεντο και η συλλογικοτητα 800 ανθρωπων. Κτηριο υπαρχει, εξοπλισμος υπαρχει! Και υπαρχει και ο κοσμος που περιμενει κατι καινουριο που δεν ερχεται. Οι 500.000 χιλιαδες που κατεβηκαν στο Συνταγμα, δεν εχουν εφημεριδα να διαβασουν, κι εσεις οι 800 της πρωην Ελευθεροτυπιας δεν εχετε δουλεια. Μπορειτε ομως μονοι σας να δημιουργησετε θεσεις εργασιας για τον εαυτο σας και ενα νεο υπεροχο εντυπο για χιλιαδες διψασμενους αναγνωστες.



Ειμαι βεβαιη οτι εχει περασει απο το μυαλο ολων μια τετοια λυση, μενει μοναχα να το τολμησετε. Εμεις οι αναγνωστες περιμενουμε να αγκαλιασουμε το εγχειρημα. Δεν εχω υποψην μου αν εχει γινει περισυ κατι παρομοιο, ομως ευχομαι του χρονου να μην μπορουμε να πουμε το ιδιο.

Ελισάβετ Μανιατάκη - Γραμμα στους 800 απληρωτους εργαζομενους της πρωην Ελευθεροτυπιας

Θόδωρος Μαραγκουδάκης said...

Διάβαζα την Ελευθεροτυπία από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της - και καταλαβαίνετε πώς νοιώθω τώρα που την έχασα... Ωστόσο, όποιος πατάει σε δυο βάρκες, είναι προδιαγεγραμμένο να πνιγεί, δηλαδή δεν γίνεται να είστε και μέρος του συστήματος και να εμφανίζεστε (κάποιοι ειλικρινά ίσως...) και αντίθετοι στο σύστημα, ειδικά τώρα που μπήκαμε σε μια εποχή όπου θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι... Το να σας πει άλλος ένας αναγνώστης "είμαι μαζί σας", δεν έχει ιδιαίτερη ουσία ούτε θα σώσει την εφημερίδα. Η εφημερίδα, με άλλη ίσως μορφή, θα σωθεί αν και όταν εσείς οι εργαζόμενοι σε αυτήν αποφασίσετε τι θέλετε και πώς θα το αποκτήσετε, γιατί από όσα διάβασα σε τούτο εδώ το μπλογκ, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζετε ούτε το ένα ούτε το άλλο... Με πολλή αγάπη όλα αυτά από μένα...

Anonymous said...

Τόσοι πολλοί ανώνυμοι και τόσοι λίγοι επώνυμοι, κρίμα.

Anonymous said...

Νοσταλγώ τις παλιές ημέρες του "9" κάθε Τετάρτη... Μου λείπει το εννιά και η Ελευθεροτυπία και ο ιός του Σαββάτου με το μίνιμαλ σκίτσο από πάνω και το καυστικό σχόλιο στο πλάι. Χαίρομαι που συσπειρώνεται ο κλάδος......Καλή δύναμη.... E.T.

Μάρθα said...

Είναι πολύ λυπηρό να κλείνει μια εφημερίδα με τέτοια ιστορία.Με την "Ελευθεροτυπία",μεγαλώσαμε.Ήταν η μόνη εφημερίδα που έπαιρνε σταθερά ο πατέρας μου και που θεωρεί ότι είναι από τις πιο ανεξάρτητες στο χώρο, άποψη που συμμερίζομαι απόλυτα.Η εφημερίδα που και εμείς, όταν μεγαλώσαμε συνεχίζαμε να παίρνουμε, ακόμα και όταν το διαδίκτυο ήρθε στην ζωή μας.Όσο μελό και αν μπορεί να ακουστεί είναι μέρος της οικογένειάς μας.. Είναι άδικο για τόσους εργαζόμενους να μένουν χωρίς εργασία.Στους "συγγενείς μου", λοιπόν, εύχομαι καλή δύναμη και να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα στον αγώνα τους.Συνεχίστε!

Anonymous said...

Σταμάτηση να αγοράζω εφημερίδα μετά από 34 χρόνια. Το φύλλο του Σαββάτου μου έδειξε το γιατί. Σας ευχαριστώ. Πείτε μου πως μπορώ να βοηθήσω.
Δαρνάκας Γιάννης, εκ/κός.

Anonymous said...

Απαντώντας στο κ. Περική Κοροβέση που παραθέτει το παράδειγμα της Με αφορμή την κατάσταση της Le Monde diplomatique η οποία πουλήθηκε στους συντάκτες και στους αναγνώστες της, κι αυτή τη στιγμή έχει 2.400.000 φύλλα σε όλο τον κόσμο και βγαίνει σε 27 γλώσσες, θα ήθελα να ξεκαθαριστεί ότι αυτό που έγινε ήταν η μετοχοποίηση των δεδουλευμένων των συντακτών για να αγοράσουν τις μετοχές. Νομίζετε ότι οι εργαζόμενοι της ΧΚ Τεγόπουλος θα δεχόντουσαν να κάνουν τα χρήματα που τους οφείλονται, μετοχές; Δεν το νομίζω. Επίσης δεν ενημερώνει ο κ. Κοροβέσης για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η συγκεκριμένη γαλλική εφημερίδα.
Μια ματιά στην ιστοσελίδα της και γίνεται σαφές ότι στα γραφεία της στο Παρίσι απασχολούνται 20 άτομα το πολύ, ενώ ούτε 20 στα γραφεία στο Λονδίνο. Κι εγώ αναγνώστης και φίλος της Ελευθεροτυπίας είμαι και έχω μπουχτίσει πραγματικά με όλα τα ανούσια που ορισμένοι προωθούν για αυτοδιαχείριση κτλ, χωρίς ουσιαστικά να έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
Βαγγέλης Παπαθανασίου