Monday, December 19, 2011

Δύο ερωτήσεις στην Βουλή για τους απλήρωτους εργαζομένους στην " Ελευθεροτυπία"

   Δύο επίκαιρες ερωτήσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, που παραμένουμε απλήρωτοι πέντε μήνες αλλά και της ίδιας της εφημερίδας κατατέθηκαν χθες στους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών από  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται εκτενής αναφορά και στα προβλήματα του συνόλου των εργαζομένων στα ΜΜΕ
  Οι ερωτήσεις  είναι οι εξής:

1. Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ  

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τους κ. Υπουργούς.
Επικρατείας
Οικονομικών 19.12.2011.


ΘΕΜΑ : Τα ΜΜΕ της Ελλάδας στο απόσπασμα – το παράδειγμα της «Ελευθεροτυπίας». 
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και ιδιαίτερα τα έντυπα και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυτά στην εργασιακή αβεβαιότητα και τη συρρίκνωση των απολαβών τους, ενώ ο κλάδος των εργαζόμενων στον Τύπο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στη χώρα. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, αφού λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αναζητήσουν, όπως ήταν συνηθισμένοι, κεφάλαια από τη διαπλοκή, τις εργολαβίες και άλλες αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης, προχωρούν σε αθρόες απολύσεις, σε μειώσεις μισθών και σε κλείσιμο των επιχειρήσεων του Τύπου. Και αφού η στρόφιγγα των δανείων από τις τράπεζες, ανοίγει κατά το δοκούν και τα δάνεια δίνονται επιλεκτικά και με κριτήρια που εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, η κατάσταση στο χώρο, διαρκώς επιδεινώνεται. Ιστορικές εφημερίδες, όπως η ‘’Ελευθεροτυπία’’, η οποία πρωτοστάτησε σε πολλές αποκαλύψεις και έδωσε βήμα πολυφωνίας ήδη από τα πρώτα βήματά της, έως και σήμερα, δεν λαμβάνουν την αρχικώς συμφωνημένη δανειοδότηση από συγκεκριμένη τράπεζα και στην συνέχεια από ένα τριμερές σχήμα τραπεζών, με νεφελώδη και αναπόδεικτα κριτήρια. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να απειλείται η εφημερίδα με λουκέτο και οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι, με οριστική απώλεια των θέσεων εργασίας και των δεδουλευμένων τους.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής, τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του Τύπου. Ενίοτε, φήμες ή ακόμη και δηλώσεις που γίνονται από τα χείλη υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού , ο οποίος στήριξε και στηρίζει τη  πολιτική του Μνημονίου, υιοθετούν λογική ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με εφημερίδες ή ΜΜΕ, που έλαβαν ξεκάθαρη θέση εναντίον της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο.
Επειδή το κλείσιμο ΜΜΕ και εφημερίδων, όπως η ‘’Ελευθεροτυπία’’, προοιωνίζεται τα χειρότερα για τη δημοκρατία και την πολυφωνία.
Επειδή οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα έχουν εξαντλήσει τα όρια της επαγγελματικής, της προσωπικής και της οικογενειακής τους επιβίωσης.
Επειδή η κυβέρνηση πρέπει να ενσκήψει και να δώσει λύσεις στα βαθιά προβλήματα του Τύπου, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί
-Πώς θα αποδεσμεύσει η κυβέρνηση τον Τύπο, από τη διαπλοκή; Με ποια μέτρα και με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους;
-Ποια μέτρα προστασίας του Τύπου θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει χιονοστιβάδα λουκέτων και  απολύσεων ; Ποια μέτρα ελέγχου των οικονομικών και λογιστικών δεδομένων των εταιριών στο χώρο του Τύπου θα αναλάβει η κυβέρνηση;
-Πώς θα διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην ‘’Ελευθεροτυπία’’, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες; Πώς θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να μην περάσουν στις μακροσκελείς λίστες της ανεργίας;
-Ποια κίνητρα θα δοθούν στους συντάκτες και τους εργαζόμενους στην ‘’Ελευθεροτυπία’’’, αλλά και όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και σε όσους δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτογράφους και εικονολήπτες είναι άνεργοι,  και το επιθυμούν ή προσανατολίζονται σε μια τέτοια λύση, προκειμένου να ιδρυθούν και να πραγματοποιήσουν τα πρώτα βήματά τους, συνεταιριστικής μορφής, ενημερωτικά σχήματα, διατηρώντας και τίτλους, υποδομή και περιουσιακά στοιχεία των έως σήμερα υπό απειλή οριστικού κλεισίματος, ΜΜΕ; 

Ο ερωτών βουλευτής 
Βασίλης Μουλόπουλος2.  Η ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ 


Απλήρωτοι  παραμένουν από τον περασμένο Αύγουστο οι 850 και πλέον εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, βοηθητικό προσωπικό) στην Χ.Κ Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, enet.gr)
Η διοίκηση επικαλείται οικονομικά προβλήματα τα οποία όπως υποστηρίζει προσπαθεί να επιλύσει με δάνειο, που έχει ζητήσει από τον τραπεζικό χώρο. Η “Ελευθεροτυπία” είναι μια εκδοτική επιχείρηση χωρίς άλλες δραστηριότητες και παρά τα δύσκολα οικονομικά της, δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, από άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επιπλέον η διοίκηση της Χ.Κ Τεγόπουλος εξαρτά τη συνέχιση της εφημερίδας από την έγκριση και εκταμίευση αυτού του δανείου.
Επειδή η παραπάνω εξέλιξη θα είναι δραματική για τους εργαζόμενους  οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο και στο έλεος μιας εχθρικής αγοράς εργασίας χωρίς τα δεδουλευμένα τους και χωρίς τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.
Επειδή το κλείσιμο μιας ιστορικής και μεγάλης εφημερίδας όπως είναι η “Ελευθεροτυπία”, θα είναι ένα πλήγμα για την ίδια ελευθεροτυπία, όπως πλήγμα αποτελεί το κλείσιμο κάθε εφημερίδας.
Ερωτάται ο κ. υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να αποτραπεί το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και η συνεπακόλουθη ανεργία των εργαζομένων σ’ αυτήν;
19.12.11
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτηςς Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός4 comments:

Anonymous said...

Ορίστε, αγαπητοί συνάδελφοι!
Ας αποτελέσει υπόδειγμα το πνεύμα ενότητας των βουλευτών της αριστεράς, που έσπευσαν να υποβάλλουν χωριστές ερωτήσεις. Προς αποφυγήν, εννοείται!

Anonymous said...

ολους τους μετανιωμενους αριστερους τους βαφτιζουν

Anonymous said...

Το σουγιαδάκι, δεν είναι ίσα κι όμοιο με τη μαχαίρα!
Υπέβαλλαν δύο ξεχωριστές ερωτήσεις διότι υπάρχουν διαφορετική επιχειρηματολογία. Η πρώτη, του ΣΥΡΙΖΑ τολμά και αναφέρει τη διαπλοκή και τι συμβαίνει, η άλλη κομψά αναρρωτιέται... Και οι δύο χρήσιμες είναι, αλλά η ουσία βρίσκεται στην πρώτη. Την ερώτηση της ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε 3 μήνες πριν να την έχει καταθέσει και εκπρόσωπος της ΝΔ. Η ΔΗΜΑΡ προσδιορίζεται ως αριστερό κόμμα αλλά δεν πράττει ως τέτοιο.Και σε αυτή τη ζωή πλέον δεν μετρά η πρόθεση αλλά το δια ταύτα.

Anonymous said...

Το σουγιαδάκι, δεν είναι ίσα κι όμοιο με τη μαχαίρα!
Υπέβαλλαν δύο ξεχωριστές ερωτήσεις διότι υπάρχουν διαφορετική επιχειρηματολογία. Η πρώτη, του ΣΥΡΙΖΑ τολμά και αναφέρει τη διαπλοκή και τι συμβαίνει, η άλλη κομψά αναρρωτιέται... Και οι δύο χρήσιμες είναι, αλλά η ουσία βρίσκεται στην πρώτη. Την ερώτηση της ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε 3 μήνες πριν να την έχει καταθέσει και εκπρόσωπος της ΝΔ. Η ΔΗΜΑΡ προσδιορίζεται ως αριστερό κόμμα αλλά δεν πράττει ως τέτοιο.Και σε αυτή τη ζωή πλέον δεν μετρά η πρόθεση αλλά το διαταύτα.