Thursday, December 8, 2011

Ανταπόκριση από το Μικτό: Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απαιτούν από τις Ενώσεις του κλάδου κλιμάκωση και συλλογικό ενιαίο αγώνα


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 συνάντηση των εκπροσώπων του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με βασικό θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους τρόπους κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου με την παρουσία εργαζομένων από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πλήττονται εδώ και μήνες βάναυσα από τη συντονισμένη εργοδοτική επίθεση.

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο επί της οδού Σταδίου του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα ζητήματα κυρίως των άνεργων συναδέλφων μας. Και ήταν μία συνάντηση αγωνιστική και μαραθώνια, καθώς μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι από πολλά ΜΜΕ.

Οι συνάδελφοι της Απογευματινής, της Sportday, του ΣΚΑΪ, του Βήματος, των Νέων, της Athens News, του Alter, της ΕΡΤ, της ΕΡΑ, του Ξένιου, του ρ/σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Espresso, του Mega, της Ελευθεροτυπίας ξεδίπλωσαν μπροστά στους παριστάμενους όλες τις πτυχές της συντονισμένης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου. Η κατάσταση είναι χωρίς καμία απολύτως υπερβολή τραγική. Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφερθεί το γεγονός ότι στο Alter υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν στις εγκαταστάσεις του καναλιού επειδή δεν έχουν που αλλού να μείνουν, καθώς και ότι έγκυος συνάδελφος στην Espresso έπαθε αποκόλληση, ενώ άλλη συνάδελφός της απέβαλε και δεν ζήτησε καν την άδεια για λόγους υγείας που της αναλογούσε...

Την ώρα που το μεικτό ήταν σε εξέλιξη, συνάδελφος από τον ΣΚΑΪ ενημέρωσε ότι ο Αλαφούζος έκανε “πρόταση” περικοπών της τάξης του 19% χωρίς καμία εγγύηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ενώ από τον ΔΟΛ ενημέρωσαν ότι ο Ψυχάρης εισηγείται οριζόντιες και όχι κλιμακωτές περικοπές -παρά το γεγονός ότι στη δεύτερη περίπτωση, εάν “έκοβε” περισσότερα από τα ανώτερα κλιμάκια, το οικονομικό του όφελος θα ήταν μεγαλύτερο- προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος των συντακτών της Ελευθεροτυπίας έκανε ενημέρωση για την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων και της εργασιακής επιτροπής με την εκδότρια η οποία διαμήνυσε ξανά ότι χωρίς δάνειο δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της έκδοσης. Ο εκπρόσωπος μίλησε για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους και αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο είπε ότι ο κλάδος τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει κανένα συντονισμένο και συντεταγμένο αγώνα με ξεκάθαρους στόχους, παρά μόνο τουφεκιές στον αέρα και γι' αυτό πηγαίνει από ήττα σε ήττα.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων των συναδέλφων ήταν ότι η εργοδοτική επίθεση είναι άγρια, συνολική και κλιμακούμενη και η αντίδραση της εργατικής πλευράς ήταν μέχρι τώρα αναντίστοιχη των αναγκών της περιόδου. Ότι αυτό ανοίγει στην εργοδοτική πλευρά την όρεξη για μεγαλύτερο μακέλεμα των δικαιωμάτων μας, των μισθών μας και των θέσεων εργασίας μας.

Κοινό ήταν και το αίτημα απέναντι στα σωματεία του κλάδου να κατέβουν ενιαία, δυναμικά, συντονισμένα και αταλάντευτα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με σκληρό πλαίσιο που θα βγάλει τους εργαζόμενους του κλάδου από την αμυντική λογική που δεν μετράει νίκες και θα τους στρατεύσει σε μια εξίσου συλλογική επίθεση, η οποία αν μη τι άλλο θα καταφέρει απώλειες και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Εμείς ήδη ματώνουμε συνάδελφοι, καιρός να ματώσουν κι αυτοί. 



Επί του πρακτέου και για να μην μακρηγορούμε, πολλά μέλη του Μικτού Συμβουλίου πρότειναν μεταξύ άλλων από την ΕΣΗΕΑ, τα άλλα σωματεία του κλάδου και το Διασωματειακό, να αποφασίσουν την πλατιά απεύθυνση στη βάση των εργαζομένων, να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του σωματείου με στόχο την κήρυξη απεργιών μακράς διάρκειας σε ΟΛΟ τον κλάδο, να γίνει εκκαθάριση του μητρώου της Ένωσης από εργοδότες και διευθυντικά στελέχη και να ενταχθούν στα σωματεία ΟΛΟΙ οι πραγματικά εργαζόμενοι ανεξαρτήτως τρόπου πληρωμής (ΔΠΥ, μαύρα κλπ), να συνδεθούν οι αγώνες του κλάδου με τους κοινωνικούς αγώνες άλλων εργαζομένων, να εκδοθεί η εφημερίδα των συντακτών, να ισχυροποιηθούν τα σωματεία ώστε να μπορούν να επιβάλλουν την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και να διαμορφωθούν μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης για τους συναδέλφους, άνεργους, απλήρωτους, σε επίσχεση οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις ανάγκες της περιόδου και τις θυσίες που απαιτούνται και το κατέστησαν σαφές, οι ενώσεις πρέπει τώρα να αδράξουν αυτά τα διάσπαρτα νήματα αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και να πλέξουν μια συνολική, ενιαία, σκληρή και στέρεα στρατηγική που θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο κλάδος να καταγάγει νίκες και να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του.

Πάνος Σώκος, 
Γεωργία Μυλωνάκη 

1 comment:

Αυγή Μ. Πλατσή said...

Τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από τραγικά για τα ΜΜΕ. Ναι. Αλλά ακριβώς όσο και για την πλειονότητα εκείνων που ζούνε στην Ελλάδα! Τόσο όσο και για τους περισσότερους γύρω μας...

Όμως, αντί να μοιρολογούμε, ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά και να οργανώσουμε την αντίστασή μας στην καταιγίδα που μαίνεται ήδη -- και πάντα σε σύνδεση με όλους τους άλλους εργαζομένους και με τους αγώνες τους.
Η φράση του εκπροσώπου της Ελευθεροτυπίας για σκόρπιες ντουφεκιές στον αέρα από τον κλάδο τα τελευταία χρόνια απηχεί μια πικρή πραγματικότητα -- πλην, όμως, δείχνει την αξιοπρέπεια και την αγωνιστική διάθεσή του. Σε αντίθεση με την εικόνα κάποιων συναδέλφων που προσήλθαν στο Μεικτό Συμβούλιο με ψυχολογική κατάσταση επαίτη.

Αρκετοί εκπρόσωποι, με καταρρακωμένο το ηθικό, εξέφρασαν απογοήτευση και εκδήλωσαν φανερά την απελπισία τους!
Το να αποβάλει συναδέλφισσα κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ και να το αποκρύψει από φόβο (όπως η ίδια δήλωσε) μήπως την απολύσουν αποκαλύπτει το γονάτισμα στο οποίο έχει οδηγηθεί μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων...

Ωστόσο, υπήρξαν και ενθαρρυντικές για το ήθος και την αξιοπρέπεια του κλάδου εισηγήσεις. Η πρόταση για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ που πρωτοακούστηκε από συνάδελφο της ΕΡΤ (όχι εκπρόσωπο κάποιου μέσου) έγινε στη συνέχεια από αρκετούς εκπροσώπους του Μεικτού και (ανεξάρτητα αν από τα μέλη του Δ.Σ. έμεινε αναπάντητη) είναι αυτή που θα βρει υποστηρικτές σε όλα τα ΜΜΕ -- ακριβώς επειδή όλοι όσοι δεν ανήκουμε στην κάστα των ρουφιάνων και των τραμπούκων της εργοδοσίας έχουμε αηδιάσει με την αμυντική (έως και εξυπηρετική προς τους εκδότες) μέχρι τώρα τακτική της ΕΣΗΕΑ. Κι είναι πια επιτακτική ανάγκη να σκληρύνουμε τους αγώνες μας για να υπάρξει αποτέλεσμα.

(Δυστυχώς, υπάρχουν και θλιβερές εξαιρέσεις: η παραίνεση από εκπρόσωπο μέσου «Δεν είναι ντροπή όσοι γνωρίζουμε βουλευτές να τους τηλεφωνήσουμε, ζητώντας τους παρέμβαση, βοήθεια, ό,τι μπορούν να κάνουν» προκάλεσε έντονα αποδοκιμαστικά σχόλια!)

Δεν παρακαλάμε κανέναν! Διεκδικούμε, απαιτούμε, αρπάζουμε οργανωμένα αυτό που μας ανήκει! Ο πρόεδρος της Ένωσης κάποια στιγμή μίλησε για κατάληψη μέσων και αυτοδιαχείρισή τους. Είναι η έμπρακτη έκφραση της συλλογικής δύναμης και της αλληλεγγύης και αποτελεί την απάντηση στο μόνο που μπορούν να μας στερούν: στα λεφτά που κοστίζει η δουλειά που προσφέρουμε. Διότι την αξιοπρέπεια, αν δεν τους το επιτρέψουμε, δεν μπορούν να μας την υποκλέψουν.