Wednesday, November 2, 2011

Αρνείται η Alpha Bank να χορηγήσει το δάνειο – Στον αέρα οι 850 εργαζόμενοι


Αρνήθηκε το νομικό τμήμα της Alpha Bank να χορηγήσει η τράπεζα στη ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ, που είχε εγκριθεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη γνωστοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, από την εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου στον εκπρόσωπο των συντακτών Πάνο Σώκο.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο δάνειο προοριζόταν για την πληρωμή μέρους της μισθοδοσίας των εργαζόμενων της ΧΚ που παραμένουν απλήρωτοι από την 1η Αυγούστου και για τη χρηματοδότηση “σχεδίου εξυγίανσης” μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων. Το τελευταίο διάστημα περίπου 30 εργαζόμενοι είχαν ανακοινώσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν, πλην όμως το λογιστήριο της επιχείρησης δήλωνε πως δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της αποχώρησής τους.
Παράλληλα την ίδια μέρα η τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε το γενικό διευθυντή Α. Πολυκανδριώτη ότι θα κρατήσει μπλοκαρισμένα τα έσοδα της “Ελευθεροτυπίας” μέσω του πρακτορείου “Άργος” από τις πωλήσεις των φύλλων, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε ότι οι απαιτήσεις της καλύπτονται από τα μισά. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη τη δανειοδότηση της επιχείρησης και από την Εθνική τράπεζα, η οποία είχε ζητήσει ποσοστό επί των εσόδων αυτών ως εγγύηση προκειμένου να χορηγήσει δάνειο.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν τους εργαζόμενους σχετικά με τις εξελίξεις, ενώ περίπου την ίδια ώρα η εκδότρια συζητούσε με τους διευθυντές του φύλλου, Κύρα Αδάμ και Βαγγέλη Παναγόπουλο καθώς και με τον οικονομικό διευθυντή Αντώνη Πολυκανδριώτη.
Αν και η αρχική πρόθεση της εκδότριας ήταν να μην κυκλοφορήσει το φύλλο της Τετάρτης 2ας Νοέμβρη, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι και χωρίς πλέον προοπτική εξόφλησης με το δεδομένο της άρνησης χορήγησης του δανείου, αποφασίστηκε τελικά ότι το φύλλο θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη κανονικά στα περίπτερα.
Η σημερινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στις 3μμ το μεσημέρι, που είχε εδώ και μέρες εξαγγελθεί, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ωστόσο οι προτεραιότητες των διεκδικήσεών μας σε αυτή τη φάση θα πρέπει να επανεκτιμηθούν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Οι αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τη χορήγηση του δανείου εκτιμάται ότι στοχεύουν στη φίμωση της “Ελευθεροτυπίας”.

No comments: