Thursday, November 24, 2011

Συνέλευση εργαζομένων στη Χ.Κ Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική: 3ήμερη απεργία 1/2/3/-12-2011

ΨΗΦΙΣΜΑ
της συνέλευσης των εργαζομένων (24/11/2011)


Η συνέλευση των εργαζόμενων στη Χ.Κ Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011, αποφάσισε με ψήφους 160 υπέρ 7 κατά και  6 λευκά, να ζητήσει από τα σωματεία να κηρύξουν τριήμερη απεργία την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο (1/2/3-12-2011), ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο.


Η συνέλευση αποφάσισε ακόμα να ζητήσει από τη διοίκηση:


-Να καταβάλει άμεσα και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έναν μισθό και να δεσμευθεί ότι θα καταβάλει εμπρόθεσμα και στο ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων.


-Να εξοφλήσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τους συναδέλφους στην ένθεση (στο πιεστήριο), που απασχολούνται με διαλείπουσα εργασία.


-Να εντάξει άμεσα στην μισθοδοσία τους συναδέλφους, που εργάζονται με ΔΠΥ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


-Να ενημερώσει τους εκπροσώπους και κατ΄ επέκταση την ίδια τη συνέλευση:
 α) για  το  business plan
 β) για τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας
 γ) για τα διαφημιστικά και εμπορικά έσοδα της εταιρείας


Επίσης η συνέλευση των εργαζομένων δηλώνει την συμπαράσταση της σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ που  παραμένουν απλήρωτοι, ή διώκονται με απολύσεις, ή υφίστανται δραστικές περικοπές μισθών εξαναγκαζόμενοι  στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων.


Τέλος η συνέλευση εξέλεξε νέα εργασιακή επιτροπή.



14 comments:

γεωργία μυλωνάκη said...

http://etovima.posterous.com/-23112011
Άντε να συντονιζόμαστε!

Πάνος Σώκος said...

Oι εργαζομενοι στην Χ.Κ Τεγοπουλος δινουμε ενα μεγαλο αγωνα. Ισως τον μεγαλυτερο που εχουν δωσει ποτε εργαζομενοι σε μεσο ενημερωσης στη Ελλαδα. Γιατι η Ελευθεροτυπια των 850 εργαζομενων, που κινδυνευουν να μεινουν στο δρόμο ανα πασα στιγμη δεν ειναι μια οποιαδηποτε περιπτωση. Ειναιι μεγαλος ο αριθμος των εργαζομενων. Ομως αυτο τον αγωνα τον δινουμε μονοι μας πεντε μηνες τωρα. Τα σωματεια μας απλως παρακολουθουν η στην καλυτερη περιπτωση επικυρωνουν αποφασεις απεργιων που εμεις παιρνουμε και καλα κανουμε και τις παιρνουμε. Ομως γιαυτο το ρολο ειναι πλεον τα σωματεια; Να επικυρωνουν αποφασεις συνελευσεων; Ποια ειναι η παρεμβαση τους, ποια ειναι η στρατηγικη τους για την αντιμετωπιση μιας τοσο μεγαλης κρισης, οπως αυτη που βιωνουμε απο τον Ιουλιο στον δικο μας εργασιακο χωρο και που θα συμπαρασυρει σχεδον το συνολο των εργαζομενων στα ΜΜΕ αν δεν ελεγχθει; Μπορει να κανω λαθος, μπορει αυτα τα ερωτηματα μου να ειναι σε λαθος βαση αλλα οφειλω να τα διατυπωσω, γιατι τα εχω. Υπερασπισθηκα και υπερασπιζομαι με παθος την υποχρεωση των εργαζομενων να ακολουθουν ακομα κι οταν διαφωνουν τις αποφασεις των σωματειων και το δικαιωμα των σωματειων, να παρεμβαινουν στους εργασιακους χωρους. Ομως τα ιδια τα σωματεια αυτο το δικαιωμα το απεμπολουν στην πιο μεγαλη μαχη.

Ντίνα Δασκαλοπούλου said...

Σωματεία που δεν διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις, που δεν μας προστατεύουν αποτελεσματικά απέναντι στην ολική επίθεση που μας έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες, που δεν συντονίζουν την αντεπίθεσή μας, θα ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους. Γιατί δεν νομίζω ότι ουδείς είναι διατεθειμένος να εξακολουθεί να πληρώνει μερικές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο συνδρομή για "εξοδά κυλικείου", "πάρκινγκ μέλων του Δ.Σ.", "ταξίδια μελών του Δ.Σ." και "γραφική ύλη". Ενώ το απεργιακό ταμείο δεν ανοίγει ποτέ...

Για αυτό ακριβώς το λόγο η ΕΣΗΕΑ οφείλει να πράξει το ελάχιστο απέναντί μας: να πληρώσει τον δικηγόρο μας, να κάνει διαβήματα στην πολιτική ηγεσία για διακανονισμό των δανείων μας και να διεκδικήσει να παγώσει το χαράτσι της ΔΕΗ και για τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Κι όλα αυτά τα λέω με το θάρρος κάποιου που πέρσι τον Δεκέμβρη βρέθηκε ανάμεσα στους ελάχιστους που υπερασπίστηκαν την απεργία στο όνομα του σωματείου ( που πρώτος είχε μπουρλοτιάσει ο Σόμπολος) και της αλληλεγγύης.

Οπότε Πάνο, προχωράμε δυνατά και οι ηγεσίες έχουν δυο δρόμους: ή θα μας στηρίξουν και θα διασωθούν ή θα μας αφήσουν μόνους και θα καταποντιστούν. Αν περιμένουμε από τα σωματεία να χαράξουν την πορεία μας, σωθήκαμε... Όπως σώθηκαν και οι συνάδελφοι στο Άλτερ, τον Σκάι, το Έθνος.

Τέλος, καλό θα ήταν να γνωρίζουν τα σωματεία ότι είμαστε ρεπόρτερ και γνωρίζουμε. Κι οι πληροφορίες έχουν την κακιά συνήθεια να ταξιδεύουν

Anonymous said...

ποια σωματεία?τα φιλοκυβερνητικά που φοβούνται μην χάσουν τις καρέκλες? για κορωπι ειδικα μια ζωη ηταν ανυπαρκτοι κ πουθεναδες .ακομα κ τωρα που υπαρχει εκλεγμενο μελος...

Anonymous said...

ετσι κ αλλιως ολα αυτα τα σωματεια στα οποια αναφερεσαι φιλε πανο ειναι σαν την ΓΣΕΕ.αφου πρωτα βαλει την υπογραφη της κ συμφωνησει με τα αφεντικα κ τη κυβερνηση μετα σε καλει σε απεργια για να μην περασουν τα μετρα τα οποια λιγο πιο πριν ψηφισε.δεν ειναι εξαλλου τυχαιο οτι η ΓΣΕΕ ειναι εκολαπτηριο υπουργων και μεγαλοστελεχων κομματων που κυβερνησαν ή κυβερναν ακομα.πχ ο μεγαλος πρωτοπαππας.εσεις τα ξερετε καλυτερα αφου η δουλεια σας ειναι να τα σκαλιζεται.

Anonymous said...

(Προ-)αποφασισμένοι για απεργία
Σε ατμόσφαιρα αποπνυκτικα θολή και μίζερη, με διάθεση ανύπαρκτη και
χαμογελά χαμένα στο πρόσφατο παρελθόν εκτελέσαμε για άλλη μια φορά το
καθήκον μας να παρεβρεθούμε στην γενική συνέλευση της Τρίτης.
Σκεπτόμενοι βαθιά μέσα μας την εύρεση της ιδανικης λύσης για το
σήμερα,το αύριο, την αποκατάσταση της εργασιακής μας σχέσης με την
εργασιακή ανωμαλία που καθημερινά βιώνουμε εδω και 4 περίπου μήνες,
είπαμε να εκφράσουμε και την δική μας άποψη σε συλλογικό και
συναδελφικο επίπεδο.
Μετα τον καθιερωμένο και ομολογουμένως εύστοχο πρόλογο - σύνοψη των
γεγονότων που μεσολάβησαν στο διάστημα μεταξύ των δυο συναντήσεων, το
διαθεσιμο βήμα καταλαμβάνεται (θα τολμουσαμε να πούμε) μεθοδευμένα απο
συγκεκριμένα άτομα,άγνωστων λοιπών συμφερόντων (σε εμάς), προωθώντας
συστηματικά και έν ταχει το ιερό δικαίωμα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ .
Η ταπεινή μας άποψη η οποία σχηματίστηκε απο όλες τις γενικές
συνελεύσεις των εργαζομένων συναδέλφων, λέει πως ακόμα και ένα
ολόκληρο ευρώ να έδινε αφορμή για συλλογικές αποφάσεις το αποτέλεσμα
της γραμμής των συγκεκριμένων ατόμων θα ήταν το ίδιο.
Αναφέρουμε ενδεικτικά την ουσιαστικη συνάντηση με τα νομικά πρόσωπα
που πραγματοποιήσαμε πριν περίπου ένα μήνα στην αναζητηση- σχεδιασμό
της πορείας που ενωμένοι θα ακολουθουσαμε, η έν λόγω "ομάδα" παρα
την εμφανή μειοψηφία εργαζομένων εκμεταλευτηκε την ευκαιρία να πιέσει
και να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας παρα την
αποτροπή του συντονιστή ο οποίος διευκρινήσε επανελημενα τον χαρακτήρα
της συνέλευσης. Επίσης κατα την πρώτη συνέλευση όπου δεν είχαμε
κλείσει καν μήνα ολόκληρο απληρωτοι, η λύση τους ήταν η απεργία
προβάλλοντας προκλητικά κάθε είδους αντίδραση σε οποιονδήποτε
συνάδελφο παρέθετε την οποία διαφορετική οπτική πλευρά εξέτασης της
κατάστασης.
Κλείνουμε όπως κλείσαμε την πόρτα της εξόδου κατα την αποχώρηση μας
απο το κτήριο. Μόνοι, εντονότερα προβληματισμένοι, και ανήμποροι να
παλέψουμε με τα κύματα που συνεχώς με το πέρας του χρόνου μεγαλώνουν
μέχρι να βουλιάζουν το καράβι που ηδη έχει πάρει κλίση.

Με εκτίμηση
J.t.

Ψήφισμα αλληλεγγύης στην απεργια said...

Ψήφισμα - Δελτίο Τύπου

Συμπαράσταση στην τριήμερη απεργία (1-3/12/2011) των απλήρωτων εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων στη Χ. Κ. Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική, των οποίων η συνέλευση αποφάσισε στις 24/11 να ζητήσει από τα αρμόδια κλαδικά σωματεία την κήρυξη τριήμερης απεργίας (1-3/12/2011) σε όλο το εκδοτικό συγκρότημα με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων.
Επισημαίνουμε ιδιαιτέρως ότι στους εργαζόμενους του συγκροτήματος περιλαμβάνονται και οι συνάδελφοι επιμελητές και διορθωτές της Ελευθεροτυπίας, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, του περιοδικού Έψιλον και του portal enet.gr, που παραμένουν κι αυτοί απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο.
Ο ΣΜΕΔ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, αυτή τη στυγνή μορφή ομηρίας των εργαζομένων μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι κανένα μέσο κινητοποίησης δεν είναι απρόσφορο όταν διακυβεύεται το πιο θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου: να πληρώνεται για τη δουλειά του.
Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζουμε απερίφραστα την τριήμερη απεργία που ζητούν από τα κλαδικά σωματεία των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος της Ελευθεροτυπίας. Στεκόμαστε στο πλευρό τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της ζωής μας.

Για το Δ.Σ. του ΣΜΕΔ,

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

-20% στους μισθούς στον ΔΟΛ, οπως τους ανακοινω΄θηκε ΄σημερα δευτέρα 28/11! Εμείς στην Ελευθεροτυπία απλήρωτοι 4 μηνες. Τα αφεντικά κάνουν επίθεση, πρέπει να περάσουμε στη αντεπίθεση, ας το καταλάβουν όλοι...

Anonymous said...

Δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμη για την αδυναμία σύγκλισης του ΔΣ

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2011, ώρα 12.00’

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα είχε οριστεί κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Σωματείου. Σύμφωνα με αίτημα ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, που είχε εκδοθεί την Παρασκευή 25/11/2011, είχε τεθεί το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ. Και για το λόγο αυτό είχε κληθεί στις 12 μ. να παραστεί στο Δ.Σ. η Πρόεδρος του Οργανισμού κα Ελ. Σπανοπούλου. Ωστόσο μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που είχαν απαιτήσει τη σχετική συζήτηση με τον ΕΔΟΕΑΠ δεν εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση.

Αντίθετα, ένα μέλος του Δ.Σ. αποχώρησε ώστε να μην επιτραπεί λόγω έλλειψης απαρτίας λήψη απόφασης στα καυτά εργασιακά θέματα που έχουν στο μεταξύ προκύψει. Συγκεκριμένα, η έλλειψη απαρτίας που προκλήθηκε από την απουσία συνολικά 6 μελών του Δ.Σ., κατέστησε αδύνατη την λήψη απόφασης της Ένωσής μας στα εξής θέματα που εισηγήθηκα ως Πρόεδρος, πριν προχωρήσουμε στη συζήτηση για τον ΕΔΟΕΑΠ:

. Την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Διασωματειακού για 24ωρη απεργία την Τετάρτη 30/11 και 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 1/12 1-5 μ.μ. με την εξαίρεση της δημοσιογραφικής προβολής των αιτημάτων και των συγκεντρώσεων των απεργών όλης της χώρας

. Την υλοποίηση της απόφασης της συνέλευσης των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί σχεδόν 4 μήνες στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» για τριήμερη απεργία 1-3/12 στην εφημερίδα.

. Τη συμμετοχή την Παρασκευή 2/12 στη νέα απεργία στην Ιδιωτική και Δημοτική Ραδιοφωνία σε συνεργασία με τις Ενώσεις ΕΤΕΡ, ΕΠΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ.

. Την άμεση αντιμετώπιση από κοινού με τις άλλες Ενώσεις της νέας πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας μετά τη σημερινή απόφαση της εργοδοσίας του ΔΟΛ να προβεί σε μείωση μισθών κατά 20% σε όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο.

. Τη στρατηγική ανάκτησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μας

. Τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης στον Τ/Σ « ALTER» και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης των Γιαννίκου –Κουρή. Και

. Τη συντονισμένη δράση με τη Διασωματειακή Επιτροπή και τις Ομοσπονδίες του Κλάδου για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης επίθεσης στο εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και την επαγγελματική υπόσταση των δημοσιογράφων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Δημοτικά ΜΜΕ.

Μετά από όλα τα παραπάνω ήμουν υποχρεωμένος ως Πρόεδρος:

Εφόσον μία ώρα μετά την καθορισμένη ώρα του Δ.Σ. δεν υπήρχε απαρτία, γεγονός που δυστυχώς είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει, να καλέσω εκ νέου το Δ.Σ. αύριο Τρίτη 29/11, στην προσπάθειά μου να ληφθούν εγκαίρως οι αποφάσεις προς το συμφέρον του κλάδου μας. Και
Να απευθυνθώ δημόσια στους συναδέλφους, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν την κατάσταση στην ΕΣΗΕΑ και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Anonymous said...

Γιατί δεν μας λέει ο πρόεδρος ποιοι δεν πήγαν στη συνεδρίαση και ποιός αποχώρησε για να μην υπάρξει απαρτία;

Anonymous said...

το θέμα των αποζημιώσεων που δεν έχουν καταβληθεί κύριε ΣΩΚΟ το συζητάτε με την Διεύθυνση. Αλλά ,,, δεν πειράζει μωρέ να φύγουν μερικοί αλλά εμείς να κρατήσουμε τη θέση μας ε!!!;;;;;

Αυγή Μ. Πλατσή said...

1. Ας είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι αύριο στις 11.30 π.μ. που (ελπίζουμε ότι) θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. στην ΕΣΗΕΑ. Η παρουσία μας θα αποτελέσει μέσο πίεσης.
2. Επώνυμα, φανερά και χωρίς άλλα συμφέροντα (παρά μόνο αυτήν την -απλήρωτη επί 4 μήνες- δουλειά μας), συνάδελφε/-ισσα J.t., όσοι ψηφίζουμε απεργιακές κινητοποιήσεις δεν μεταχειριζόμαστε παρά το μόνο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι: την απεργία ως μέσο πίεσης και για τα δεδουλευμένα και για τις θέσεις εργασίας μας.
3. Τα ψηφίσματα συμπαράστασης που άρχισαν να έρχονται, πέρα από τη δικαίωσή μας στα μάτια τού «έξω κόσμου», καταδεικνύουν για πολλοστή φορά τον τρόπο με τον οποίο έχουν ελπίδα νίκης οι αγώνες των εργαζομένων: με την αλληλεγγύη και την αδιάσπαστη ενότητα.

Anonymous said...

http://greektv-com.blogspot.com/2011/11/blog-post_4119.html