Wednesday, September 28, 2011

Στα 8 εκατ. το δάνειο - τα τρία στη μισθοδοσία - σε εκκρεμότητα τα δεδουλευμένα - όχι τώρα απεργία

Με ψήφους 112  έναντι 74 η συνέλευση των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος και τη Φωτοεκδοτική απέρριψε πρόταση για απεργία τις αμέσως επόμενες ημέρες που θα είχε ως αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται από τις 15 Ιουλίου. Η συνέλευση αποφάσισε, μετά την επίσημη και οριστική έγκριση του δανείου από την τράπεζα και τις οριστικές ανακοινώσεις της διοίκησης, να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να επανέλθει στο θέμα των κινητοποιήσεων.

Η συνέλευση κράτησε περίπου 3 ώρες, υπήρξε ένταση και ζωηρή αντιπαράθεση, ωστόσο εκφράσθηκαν τελικά όλες οι απόψεις. Πριν ξεκινήσει η συνέλευση των εργαζομένων ο γενικός διευθυντής Αντώνης Πολυκανδριώτης ανακοίνωσε ότι:

1. Το δάνειο θα ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η τυπική έγκριση εκκρεμεί και αναμένεται να δοθεί την Παρασκευή.

2. Από αυτά τα χρήματα η διοίκηση σχεδιάζει να δώσει τα 3 εκατομμύρια στη μισθοδοσία και τα 5 στις αποζημιώσεις όσων αποχωρήσουν συναινετικά ή απολυθούν.

3. Αυτά τα τρία εκατομμύρια θα δοθούν τμηματικά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Στις αρχές Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι πρώτες 500.000 και εντός του μήνα άλλες 500.000, συνολικά ένα εκατομμύριο. Με ανάλογο τρόπο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες δήλωσε ότι θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

4. Η καταβολή θα  αποπληρώσει μέρος των δεδουλευμένων, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς στο τέλος του Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα παραμένουν απλήρωτοι τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτοί οι μήνες κατά τον κ. Πολυκανδριώτη θα αποπληρωθούν  στους πρώτους μήνες του 2012, με νέο τραπεζικό δάνειο που θα ζητήσει  η διοίκηση. Επί της ουσίας η εξόφληση των δεδουλευμένων  εξακολουθεί να είναι στον αέρα και παραμένει το βασικό ζητούμενο...

5. Αόριστες ήταν και οι ανακοινώσεις του κ.Πολυκανδριώτη όσον αφορά στο τι περιλαμβάνει το λεγόμενο "σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης". Είπε ότι έχει υπολογίσει πως πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 50%, αλλά απέφυγε να εξηγήσει σε πόσες θέσεις εργαζόμενων αντιστοιχεί αυτό το ποσοστό. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του επίσης για το ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης της Χ.Κ που δήλωσε πως υπάρχει.

6. Είπε ότι επιθυμία της διοίκησης είναι η μείωση του προσωπικού να γίνει με συναινετικό τρόπο, αλλά δεν εξήγησε τι θα συμβεί αν η "συναινετική μέθοδος" αποβεί άκαρπη. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους σε αυτό το ποσοστό (50%) θα πρέπει να γίνει και ότι αυτό συνιστά προϋπόθεση "για να πετύχει το πρόγραμμα" (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι αν δεν πετύχει η συναίνεση θα γίνουν ομαδικές απολύσεις). Για το ποιοι θα φύγουν πάντως παρέπεμψε στους διευθυντές, χωρίς να διευκρινίσει και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αναφορικά με τους  συνταξιούχους.

7. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει και παράλληλο σχέδιο μείωσης μισθών το αρνήθηκε, ενώ δήλωσε ότι οι μισθοί που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συλλογική σύμβαση δεν είναι πολλοί.

8. Αόριστες ήταν και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικά με τα κίνητρα αποχώρησης. Δεν τα προσδιόρισε, αλλά είπε ότι θα είναι περιορισμένα. Οι αποζημιώσεις δήλωσε ότι θα δοθούν, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ακούσει τις προτάσεις των εργαζόμενων για τον αριθμό των δόσεων... Απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά να εξοφλήσει τις αποζημιώσεις μια κι έξω ή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

9. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στο πως θα ξεπερασθεί ο περιορισμός για συγκεκριμένο όριο απολύσεων ανά μήνα (στην περίπτωσή μας είναι περίπου 30), είπε ωστόσο ότι η συναινετική αποχώρηση ακριβώς αυτό το νόημα έχει, ότι δηλαδή ο "συναινετικά απολυμένος" δεν θα κάνει προσφυγή και αυτό θα κληθεί να το υπογράψει. (σ.σ  Σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι, ακόμα και οι λεγόμενες "συναινετικές αποχωρήσεις" δεν είναι παραιτήσεις, είναι απολύσεις,  γίνεται δηλαδή καταγγελία σύμβασης και ο εργαζόμενος έχει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από μια απόλυση, όπως είναι π.χ η ένταξη στο ταμείο ανεργίας).

10. Μέχρι στιγμής (Αύγουστος - Σεπτέμβριος) έχουν αποχωρήσει περίπου 30 εργαζόμενοι με αποζημίωση, παρά την απόφαση της συνέλευσης να παγώσει αυτή η διαδικασία έως ότου ανακοινωθεί επίσημα σχετικό σχέδιο.

11. Απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ένταξης στο μισθολόγιο των συναδέλφων που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (κυρίως στο enet.gr).

12. Αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα -η διαδικασία συλλογής των αιτήσεων συνεχίζεται- έγινε ενημέρωση ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 180 αιτήσεις σε σύνολο περίπου 800 εργαζομένων.

Sunday, September 25, 2011

Τετάρτη η συνέλευση με ανακοινώσεις από τη διοίκηση


Συνάδελφοι,
στη συνέλευση της περασμένης Τετάρτης αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου νέα συνέλευση με θέμα " πρόταση απεργιακής κινητοποίησης για τα δεδουλευμένα" παρουσία των σωματείων μας. 


Ωστόσο στο μεταξύ προέκυψαν νέες σημαντικές εξελίξεις, αναφορικά με τη δανειοδότηση της Χ.Κ Τεγόπουλος. Ύστερα από συνάντηση που είχαμε με το γενικό διευθυντή Αντώνη Πολυκανδριώτη δεσμεύθηκε ότι την Τετάρτη θα είναι σε θέση να παρουσιασθεί στη συνέλευση και να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα της επιχείρησης. 


Κατόπιν τούτου κρίναμε ότι πρέπει να αναβληθεί η σημερινή συνέλευση προκειμένου οι όποιες αποφάσεις μας, να ληφθούν πλέον με βάση τα νέα δεδομένα. Η συνέλευση της Τετάρτης θα γίνει στις 3 μ.μ στον 6ο όροφο.
 
Οι εκπρόσωποι

Saturday, September 24, 2011

Νέα γενική συνέλευση εργαζομένων τη Δευτέρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Καλούνται οι εργαζόμενοι στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ 
σε Γενική Συνέλευση 
τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 και 
ώρα 3 μ.μ. με θέμα:


"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ"


Στη συνέλευση θα συμμετέχουν 
τα σωματεία και το διασωματειακό


Οι εκπρόσωποι:
Πάνος Σώκος
Τάσος Μαμουνάς
Φώτης Παναγόπουλος

Wednesday, September 21, 2011

Ψήφισμα Συνέλευσης 21 Σεπτεμβρίου - πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος και την Φωτοεκδοτική, που παραμένουν απλήρωτοι για 67η μέρα, επιβεβαίωσε σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, την απόφασή της να διεκδικήσει την καταβολή των δεδουλευμένων. Για το λόγο αυτό:


-Καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην διαδικασία των ασφαλιστικων μέτρων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση - εντολή. Ταυτόχρονα δίνει εντολή στους νομικούς συμβούλους των συνδικαλιστικών σωματείων, να καταθέσουν άμεσα στο δικαστήριο τις αιτήσεις των συναδέλφων, τις οποίες έχουν παραλάβει.


-Καλεί τα συνδικαλιστικά σωματεία και το διασωματειακό να παραστούν στη νέα συνέλευση των εργαζομένων, που θα γίνει την Δευτέρα και στην οποία θα συζητηθεί πρόταση απεργιακής κινητοποίησης για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων.

Monday, September 19, 2011

Νέα Συνέλευση

Συνέλευση εργαζομένων την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ.

14 ερωταπαντήσεις για ασφαλιστικά, επίσχεση, ΔΠΥ, κλπ

 Ακολουθούν οι απαντήσεις της δικηγόρου Εύης Μυλωνάκη σε 14 ερωτήματα σχετικά με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, τα δικαιώματα των εργαζομένων με δελτίο παροχής, των κλητήρων, των διαδικασιών επίσχεσης εργασίας, πτώχευσης, ομαδικών απολύσεων, εθελούσιας εξόδου και εφαρμογής επιχειρηματικού πλάνου "εξυγίανσης" κλπ.

Ακολουθεί το κείμενο
Εισαγωγικό σημείωμα Εύης Μυλωνάκη: 
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι κάποια από αυτά τα θέματα είναι αμφισβητούμενα και στη θεωρία και στη νομολογία, επομένως δεν αποκλείεται κάποιος άλλος συνάδελφος να δώσει διαφορετική απάντηση σε κάποια από αυτά. Ωστόσο και οι δικές μου απαντήσεις υποστηρίζονται από σημαντικό μέρος τους και είναι οι κατά την άποψή μου προτεινόμενες με βάση τη συνολική εικόνα που μου έχεις μεταφέρει μέχρι σήμερα.
1) Μπορούν τα ασφαλιστικά μέτρα να έχουν κυρώσεις για τους εργαζόμενους / να κριθούν καταχρηστικά;

H κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την επιδίκαση των καθυστερούμενων αποδοχών σας είναι κατά την άποψή μου το ηπιότερο από τα μέτρα που θα μπορούσατε να λάβετε και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κριθεί καταχρηστικό από το δικαστήριο.
Ίσα – ίσα που  η πιθανολόγηση του επικείμενου κινδύνου από την καθυστέρηση από την ικανοποίηση της απαίτησης που απαιτείται για να γίνει δεκτή η αίτηση θεωρείται αυταπόδεικτη για τους μισθωτούς που ζούν από την εργασία τους. Μπορεί ωστόσο να μην επιδικαστεί όλο το ποσό που οφείλεται σε κάθε εργαζόμενο, αλλά μέρος αυτού (καθώς μέρος της νομολογίας θεωρεί ότι με τα ασφαλιστικά δεν πρέπει να ικανοποιείται πλήρως η απαίτηση, αλλά να ρυθμίζεται προσωρινά η έννομη σχέση, εφόσον ούτως ή άλλος ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος στη συνέχεια να ασκήσει αγωγή για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της απόφασης επί των ασφαλιστικών).
Επίσης μπορεί να μην γίνει δεκτό το αίτημα για τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (εφόσον υποβληθεί τέτοιο αίτημα) – εκεί νομίζω θα προβάλει ο εργοδότης την ένσταση ότι το αίτημα είναι καταχρηστικό και ίσως το δικαστήριο κρίνει ότι το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα επαχθές και δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί είτε διότι ο οφειλέτης είναι αξιόχρεος, είτε διότι θα αντιπροτείνει κάποιο λιγότερο «βαρύ» για αυτόν μέτρο και αυτό θα γίνει δεκτό (πχ. εγγυοδοσία, προσημείωση, που και τα δύο αυτά του επιτρέπουν να μεταβιβάσει περουσιακά στοιχεία) ή να πάρει κάποιο δάνειο υποθηκεύοντας για παράδειγμα τα ακίνητά του κλπ. Αλλά κι αυτό είναι θέμα δικηγόρου, δικαστή, κρίνεται από το πόσοι εργαζόμενοι θα προσφύγουν, από το τι θα αποδειχθεί: αν γίνει σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος να πουληθούν ή να υποθηκευθούν όλα και οι εργαζόμενοι να χάσουν τα δεδουλευμένα τους, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα.
Ως προς τις κυρώσεις κατά των εργαζομένων ισχύει ό,τι ισχύει γενικά για κάθε εργαζόμενο που στρέφεται κατά του εργοδότη του με δύο επισημάνσεις: 1) είναι σαφές ότι αν όλοι ή ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων προσφύγει στα δικαστήρια, τα χέρια του εργοδότη είναι δεμένα 2) όταν κάποιος προσφύγει για κάποιο τόσο εξόφθαλμο νόμιμο δικαίωμά του όπως είναι οι καθυστερούμενοι μισθοί και στη συνέχεια για παράδειγμα απολυθεί, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να επιτύχει την ακύρωση της απόλυσής του από τα δικαστήρια η οποία θα κριθεί παράνομη ως καταχρηστική (εκδικητική από μέρους του εργοδότη).

2) Τα δελτία παροχής-κρυφοί μισθωτοί (enet) υποβάλουν ασφαλιστικά; Η διαδικασία είναι ίδια ή διαφορετική; κατοχυρώνουν δεδουλευμένα ή όχι;

Υποβάλουν ασφαλιστικά, αποσαφηνίζοντας στον δικαστή την ιδιαιτερότητα της εργασιακής τους κατάστασης (επομένως κατά τη γνώμη μου κατά προτίμηση με ξεχωριστό δικόγραφο, το οποίο θα προσδιοριστεί να δικαστεί την ίδια μέρα, αλλά για το οποίο θα εξεταστεί άλλος μάρτυρας ώστε να εξηγήσει την κατάσταση). Με δεδομένο ότι στα ασφαλιστικά το θέμα κρίνεται κατά πιθανολόγηση και ότι εδώ θα ζητάνε καθυστερούμενες αποδοχές από παροχή εργασίας (κάθε είδους ακόμη και ανεξάρτητης) και όχι ας πούμε δώρα, επιδόματα ή υπερωρίες που προϋποθέτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, για τα ασφαλιστικά κατ’αρχήν δεν έχουν λόγο να μην τα καταθέσουν.
Αντιθέτως αν τα κερδίσουν, που θα τα κερδίσουν κατά πάσα πιθανότητα, αν πάνε με ένα καλό δικόγραφο και γενικότερα καλή προετοιμασία, αυτό θα αποτελέσει και ένα δεδικασμένο για το δικαστήριο που ίσως θα κάνουν στη συνέχεια, δηλαδή αγωγή με την οποία να ζητάνε να αναγνωριστεί η σχέση εργασίας τους ως εξαρτημένη αορίστου χρόνου.
          Είναι διαφορετικό το θέμα της επιθεώρησης εργασίας που (κακώς) δεν ασχολείται με αυτούς, γιατί υποτίθεται ασχολείται μόνο με αυτούς που ασκούν εξαρτημένη εργασία και άλλο τα ασφαλιστικά ή η αγωγή.

3) Στα ασφαλιστικά μέτρα συμπεριλαμβάνεται αυτόματα το αίτημα της συντηρητικής κατάσχεσης μέρους της περιουσίας του εργοδότη ή αυτό αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία;

          Είναι δύο ξεχωριστά αιτήματα και δεν σημαίνει ότι επειδή ζητάς προσωρινή επιδίκαση μιας απαίτησης εννοείται ότι ζητάς και συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του οφειλέτη σου σε καμία περίπτωση. Με βάση το έντυπο που είδα, η δικηγόρος σας δεν έχει τέτοια εντολή, και θα μπορούσε μια χαρά να σας πει ότι δεν το ζήτησα γιατί δεν είχα τέτοια εντολή.
          Επειδή κατά την άποψή μου αυτό το αίτημα είναι πολύ ισχυρό μέσο πίεσης για τον εργοδότη, θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί, επομένως θα έπρεπε να διευκρινιστεί αυτό πριν από την κατάθεση του δικογράφου.
  
4) Σε ποια περίπτωση κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας; Τί ρισκάρουν και τί μπορούν να κερδίσουν;  Πώς λειτουργεί η επίσχεση; για πόσο χρονικό διάστημα κρατάει; μπορούν οι εργαζόμενοι να τη σταματήσουν όποτε θέλουν ή πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις; Αν ξεκινήσουν πολλοί (η πλειοψηφία των εργαζομένων) αλλά στη συνέχεια μεγάλη μερίδα εργαζομένων επιστρέψει στην εργασία του, αυτό τι συνέπειες έχει για τους υπόλοιπους; τα δελτία παροχής μπορούν να προχωρήσουν σε επίσχεση με την ίδια διαδικασία ή ακολουθείται άλλη οδός;

Η επίσχεση είναι ένα από τα πιο δραστικά όπλα του εργαζόμενου για την πληρωμή των αποδοχών του. Ο εργαζόμενος μπορεί νόμιμα και χωρίς συνέπειες να αρνηθεί να εκτελέσει την εργασία που συμφώνησε να παρέχει στον εργοδότη, προκειμένου να εξασφαλίσει την ικανοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών του κατά αυτού και ειδικότερα την πληρωμή ληξιπρόθεσμων αποδοχών. Το δικαίωμα της επίσχεσης ασκείται με δήλωση του εργαζομένου προς τον εργοδότη, ότι παύει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι να του πληρώσει τις καθυστερούμενες αποδοχές του. Στην περίπτωση αυτή ο μισθωτός δεν καθίσταται υπερήμερος, αλλά περιέρχεται σε υπερημερία ο εργοδότης, ο οποίος οφείλει, όσο δεν καταβάλλει τις οφειλόμενες αποδοχές, να πληρώσει στον εργαζόμενο τις αποδοχές του, σαν να εργαζόταν κανονικά.
Η υπερημερία του εργοδότη παύει είτε με την καταβολή από τον εργοδότη των οφειλομένων μισθών, είτε ύστερα από συμφωνία με τον εργαζόμενο, είτε με νομότυπη καταγγελία της συμβάσεως η οποία όμως επίσης είναι πολύ πιθανόν να κριθεί καταχρηστική εφόσον προσβληθεί εμπρόθεσμα από τον εργαζόμενο (με αυτή την έννοια απολύσεις μπορεί να γίνουν και τώρα και μάλιστα «νόμιμα», χωρίς ο εργαζόμενος να έχει κάποιο νόμιμο λόγο να την αποκρούσει ως παράνομη).
Το έγγραφο της επίσχεσης μπορεί να είναι ομαδικό (ο κάθε εργαζόμενος σε κοινό έγγραφο γνωστοποιεί στον κοινό εργοδότη την άσκηση του δικαιώματος, το λόγο κλπ) κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή και γνωστοποιείται στον ΟΑΕΔ από όπου οι μιθσωτοί εισπράττουν επίδομα ίσο με το επίδομα ανεργίας.
Η λήξη της επίσχεσης αν δεν κριθεί καταχρηστική από κάποιο δικαστήριο (οπότε οι εργαζόμενοι θα τη σταματήσουν υποχρεωτικά γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να απολυθούν χωρίς αποζημίωση και ταμείο ανεργίας, δηλαδή θα θεωρηθεί ότι αυτοί και όχι ο εργοδότης καταγγέλλουν τη σύμβαση εργασίας) είναι θέμα (συνδικαλιστικής) εκτίμησης και μπορεί να γίνει (η λήξη) οποτεδήποτε θεωρήσετε ότι κερδίσατε κάτι με αυτήν (εξόφληση, ρύθμιση, διακανονισμό κλπ).
Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πολλοί λόγοι που να υποστηρίζουν τη νομιμότητα της επίσχεσης. Βέβαια ο εργοδότης θα πει τα δικά του (μη αξιόλογη καθυστέρηση ή μη σημαντική απαίτηση, απρόβλεπτοι και ανυπέρβλητοι λόγοι για την καθυστέρηση, δυσβάστακτη και δυσανάλογη ζημία, αξιοπιστία κοκ) οπότε και πάλι είναι ζήτημα αξιολόγησης του συνόλου των πραγματικών περιστατικών. Πάντως γενικά, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να πληρώνει πρώτα τους εργαζόμενους, και να ρυθμίζει τα υπόλοιπα χρέη του και όχι το αντίστροφο που φαίνεται να συμβαίνει εδώ, εν μέρει λόγω της αδράνειας πιστεύω.
Τα δελτία είναι παρακινδυνευμένο να προχωρήσουν σε επίσχεση εφόσον όπως μου είπες δεν έχουν καν σύμβαση.

5) Αν οι κλητήρες ασφαλιστούν στο ΤΣΠΕΑΘ με άλλη (δεκτή) ειδικότητα και εγγραφούν στην ΕΠΗΕΑ αλλάζει κάτι σε σχέση με τα δεδουλευμένα και τα αναδρομικά τους; Σε περίπτωση απόλυσης (πτώχευσης ή 99) μπορούν με κάποιο τρόπο να διεκδικήσουν καλύτερες αποζημιώσεις από αυτές που προβλέπονται για τους κλητήρες/εργάτες; Μπορούν με κάποιο τρόπο στοιχειοθετήσουν αίτημα αναγνώρισης δεδουλευμένων σύμφωνα με τις προβλέψεις που ισχύουν για τα μέλη της ΕΠΗΕΑ που κάποτε -σύμφωνα με το καταστατικό- δεχόταν ως μέλη κλητήρες αν ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ;

          Γενικά αυτό θα ισχύει για το μέλλον εκτός εάν να αποδείξουν ότι με αυτή την άλλη ειδικότητα εργάζονταν και στο παρελθόν. Όπως σου είχα πει μετά από έρευνα που έκανα στη νομολογία, δυστυχώς σύμφωνα με την κρατούσα γνώμη η εργασία τους θεωρείται εργάτη και όχι υπαλλήλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
          Σε ότι αφορά το καταστατικό του ΤΣΠΕΑΘ καταρχήν βλέπω στο άρθρο 4 ότι οι κλητήρες εξαιρούνται από το πεδίο ισχύος με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1974. Το θέμα των κλητήρων είναι αρκετά μπερδεμένο και θέλει περαιτέρω έρευνα, αν όντως τους ασφάλιζε το ΤΣΠΕΑΘ.
  
6) Σε περίπτωση απόλυσης (πτώχευση/99) οι εργαζόμενοι με δελτία κατοχυρώνουν ως απαιτητές τα ίδια δικαιώματα με τους μισθωτούς (πρώτοι έναντι τραπεζών, ΔΕΚΟ, κλπ); Η διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους αναδρομικά και στη βάση του ότι ήταν κρυφοί μισθωτοί και όχι επί της ουσίας ελεύθεροι επαγγελματίες με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται;

          Για το πρώτο: Θα έπρεπε, αλλά πιθανότατα θα έχουν πρόβλημα αν δεν ασκήσουν τη σχετική αγωγή, όπως έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα και με την επιθεώρηση. Για το δεύτερο: Με την άσκηση αγωγής με αυτό το περιεχόμενο και με σχετική καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Η Επιθεώρηση εργασίας σύμφωνα με το Νόμο έχει υποχρέωση «να εξετάζει κάθε καταγγελία και αίτημα που υποβάλλεται στην Υπηρεσία και αφορά την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» «να ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις (…) ή χώρο όπου υπάρχει υπόνοια ότι απασχολούνται εργαζόμενοι» και πολλά άλλα που δεν θα μπορούσαν εύκολα να παρακαμφθούν αν υποβαλλόταν καταγγελία από ένα ολόκληρο τμήμα της εφημερίδας.

7) Μπορεί με κάποιο τρόπο να απαιτηθεί άμεσα η εισαγωγή των εργαζόμενων με δελτίο στο μισθολόγιο της επιχείρησης ώστε κατά την, μακρά ως φαίνεται, περίοδο που θα είμαστε όλοι απλήρωτοι να μην υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους την ανελαστική ασφαλιστική εισφορά στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ); Αν όχι μπορεί με κάποιο τρόπο νομικά να παγώσει η υποχρέωση της καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ όσο είναι απλήρωτοι;

          Μπορεί να απαιτηθεί και να κερδηθεί με έναν από τους τρόπους πίεσης που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά για παράδειγμα η επιθεώρηση μπορεί να επιβάλει πρόστιμο, όχι όμως να υποχρεώσει τον εργοδότη. Μόνο με δικαστική απόφαση μπορεί να υποχρεωθεί και με αυτή την έννοια η άσκηση της αγωγής έχει αξία και ως μέσο πίεσης και ως το έσχατο αλλά και το μόνο αποτελεσματικό μέσο αν όλα τα άλλα αποτύχουν εν  τω μεταξύ.
          Είναι κάπως παρακινδυνευμένο και πρέπει να κριθεί κατά περίπτωση. Ακόμα και αν υποβληθεί τέτοια αίτηση, εφόσον κάποιος παραμένει ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (δεν διαγραφεί δηλαδή), εισφορές οφείλονται (άλλο το θέμα αν μπορεί ενδεχομένως να γίνει κάποια ρύθμιση). Αν σταματήσει να πληρώνει δεν θα μπορεί να θεωρήσει μπλοκάκι κάποια στιγμή, αυτή είναι η βασική συνέπεια. Θεωρώ πολύ δύσκολο ο ΟΑΕΕ να συμφωνήσει σε αναστολή πληρωμής εισφορών ακόμα και αν του κοινοποιηθεί αγωγή (ότι δηλαδή ο ασφαλισμένος έχει ζητήσει να θεωρηθεί μισθωτός) πολύ περισσότερο βέβαια αν δεν κάνει τέτοια αγωγή, θα στέλνει κανονικά τα μπιλιετάκια του.

8) Τα δελτία παροχής αν σταματήσουν να κόβουν αποδείξεις (επειδή δεν πληρώνονται) χάνουν κάποια δικαιώματα/απαιτήσεις έναντι του εργοδότη;

Καλό θα ήταν να ρωτήσετε έναν λογιστή αν μπορούν να κόβουν πιστωτική απόδειξη, που θα ήταν καλύτερο από το καθόλου. Κατά τα άλλα δεν χάνουν, η εργασία τους αποδεικνύεται και από το site (δεν μπορεί να πει η Τεγοπούλου ότι βγαίνει μόνο του υποθέτω!), και με μάρτυρες κλπ.

 9) Μπορεί η επιχείρηση να κλείσει μία "εκμετάλλευση" για οικονομικούς λόγους; στην περίπτωση αυτή ποια τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνταν αποκλειστικά σε αυτή την "εκμετάλλευση" της επιχείρησης και όχι σε κάποια άλλη (της ίδιας επιχείρησης);

Σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων λόγω οριστικής παύσης της λειτουργίας επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, η οποία αποφασίζεται οικειοθελώς από τον εργοδότη και θεμελιώνεται σε εκτιμήσεις οικονομικής ή άλλης φύσης, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, ο εργοδότης αυτός, πριν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, υποχρεούται να προβαίνει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίες αφορούν τουλάχιστον τις δυνατότητες αποφυγής ή μείωσης των ομαδικών απολύσεων και των δυσμενών συνεπειών.
 Επίσης, υποχρεούται να τους γνωστοποιεί εγγράφως τους λόγους των απολύσεων, τον αριθμό των υπό απόλυση εργαζομένων κατά φύλο, ηλικία και ειδικότητα και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί και να τους παρέχει κάθε πληροφορία ώστε να υποβάλουν εποικοδομητικές προτάσεις. Αντίγραφα δε των εγγράφων αυτών υποχρεούται ο εργοδότης να υποβάλει στο Νομάρχη ή τον Επιθεωρητή Εργασίας. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων διατυπώνεται σε πρακτικό που υπογράφεται από τα δύο μέρη και υποβάλλεται από τον εργοδότη στο Νομάρχη ή τον Υπουργό Εργασίας. Σε περίπτωση που υπάρξει ή δεν υπάρξει συμφωνία του εργοδότη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ακολουθείται η διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 5 του ίδιου νόμου 1387/1983.
Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής αποφάσεως, δεν εφαρμόζονται οι παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου, δηλαδή η παραπάνω διαδικασία διαβούλευσης, οπότε καταγγέλονται οι συμβάσεις και καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης.
  
10) Δικαίωμα για το ταμείο ανεργίας θεμελιώνεται στην περίπτωση της "άτυπης" ή της κανονικής εθελουσίας;

          Αν άτυπη εννοείς μια «συμφωνημένη» απόλυση, με καταβολή αποζημίωσης ή και κάτι παραπάνω με τη δέσμευση του εργαζομένου ότι δεν θα την προσβάλει ως άκυρη και δεν θα διεκδικήσει άλλα δικαιώματα που τυχόν έχει, ναι θα δικαιούται επίδομα.
          Σε περίπτωση κανονικής εθελουσίας, ο εργαζόμενος συνήθως υπογράφει δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης (βλ. ΕΡΤ και αλλού) οπότε δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας (προϋποθέτει απόλυση), η λογική όμως είναι ότι μετά από λίγο θα πάρει τη σύνταξή του. Σε ΔΕΚΟ, έχω δει την κατασκευή «αιτήσεις απόλυσης» οπότε μπορεί να πει κανείς ότι είναι θέμα συμφωνίας, ειδικά αν εννοείς συμφωνίες όχι εργαζομένων που είναι κοντά στη σύνταξη αλλά νέων, οι οποίοι πιθανολογείται ότι θα παραμείνουν αρκετό καιρό άνεργοι.
  
11) Υπάρχει περίπτωση στο πρόγραμμα εθελουσίας να θέλει ο εργαζόμενος να φύγει και ο εργοδότης να το απαγορεύσει επιλεκτικά σε κάποιους;

Όχι να το απαγορεύσει αλλά να προβλέπεται για κλειστό αριθμό και κάποιοι ίσως να θελήσουν αλλά να μην μπορέσουν να επωφεληθούν.

12) Υποχρεούται νομικά η επιχείρηση να γνωστοποιήσει το σχεδιαζόμενο business plan στους εργαζόμενους; έχουν οι εργαζόμενοι νομικά μέσα να εναντιωθούν στο business plan αν θεωρούν ότι είναι ανορθολογικό;

          Σε κάποιες περιπτώσεις όπως ομαδικές απολύσεις, μεταβίβαση επιχείρησης σαφώς ναι. Αλλά και με αφορμή κάθε προσφυγή σε επιθεώρηση εργασίας, ασφαλιστικά, εισαγγελέα θα αναγκαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να το κάνει γιατί είναι παράνομο να μην πληρώνει τους εργανόμενους (είναι αστικό και ποινικό αδίκημα καθώς και διοικητική παράβαση) και κάπως πρέπει να το αιτιολογήσει.
          Εννοείται ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πλαίσια της διαβούλευσης και προτού προσφύγουν οπουδήποτε δικαιούνται να γνωρίζουν τι προτίθεται να κάνει ο εργοδότης σε σχέση με τις αποδοχές τους.

13) Έχει κάποιο νόημα μια απεργία τη στιγμή που η επιχείρηση δηλώνει οικονομική δυσπραγία ή επιβαρύνει την κακή οικονομιή της κατάσταση χωρίς θετικά για την ίδια και τους εργαζομένους αποτελέσματα;

          Δεν είναι νομικό το ερώτημα. Η γνώμη μου είναι ότι έχει νόημα, και η απεργία και τα υπόλοιπα μέσα πίεσης. Όσο για την οικονομική δυσπραγία αφενός είναι η μόνιμη επωδός όλων των εργοδοτών, αφετέρου δεν μπορεί να ρίχνει η Τεγοπούλου σε σας το μπαλάκι να δουλεύετε απλήρωτοι στο διηνεκές. Αν έχει χρέη ας πουλήσει κάτι, ας δανειστεί, ας μειώσει τις αποδοχές του ΔΣ, ή εν τέλει ας πάρει την ευθύνη να απολύσει όσους κρίνει ότι είναι υπεράριθμοι και ας πληρώσει τους υπόλοιπους και να λυθεί το θέμα στα δικαστήρια. Αυτό το πράγμα και δεν σας πληρώνω και δεν σας απολύω, και δεν δεσμεύομαι για τίποτα ακόμα και αν πάρω δάνειο, πρέπει και μπορεί να απαντηθεί με κάποιο τρόπο.

 14) Αν ένας εργαζόμενος αναγκαστεί να παραιτηθεί για να δουλέψει κάπου άλλου ώστε να μπορεί να ζήσει χάνει αυτομάτως όλα του τα δικαιώματα έναντι του εργοδότη που τον είχε απλήρωτο;

          Όχι δεν χάνει τα δεδουλευμένα για όσο χρόνο εργαζόταν και γενικώς όλα τα δικαιώματά του με μόνο επισφαλές αυτό της αποζημίωσης το οποίο θα κριθεί από το δικαστήριο (ο εργαζόμενος θα υποστηρίξει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση).
   Eύη Μυλωνάκη
       Δικηγόρος
τηλ.: 2103610835
        2103610546
fax:  2103610269
κιν.:  6974476241

Νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων - σημείωμα νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Θέμα: Ομαδικές απολύσεις

    1. Για τον έλεγχο των ομαδικών απολύσεων ορίζουν οι ακόλουθες διατάξεις:
Η Οδηγία  75/129/17-2-75 όπως τροποποιήθηκε  με την Οδηγία 92/56/24-6-92.
Ο ν. 1387/83 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2874/2000 οι οποίοι εξεδόθησαν σε εκτέλεση της Οδηγίας.
Άρθρο 74 ν. 3863/2010
2. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους για λόγους που αφορούν την επιχείρηση και υπερβαίνουν το ποσοστό που καθορίζεται κάθε ημερολογιακό εξάμηνο με απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Ήδη με το άρθρο 74 του ν. 3863/2010 ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται οι περισσότερες των έξι, όταν η επιχείρηση απασχολεί 20-150 εργαζομένους και άνω του 5% όχι περισσότερος όμως των 30, όταν απασχολεί άνω των 150 εργαζομένων.
Ο εργοδότης πριν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις οφείλει να έρθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να τους ανακοινώσει εγγράφως τους λόγους των απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων, το χρονικό διάστημα που πρόκειται να γίνουν οι απολύσεις, τα κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν.   Αντίγραφα των εγγράφων αυτών υποβάλλονται από τον εργοδότη στον Νομάρχη και στον Επιθεωρητή Εργασίας.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούνται οι εκπρόσωποι του σωματείου που έχει μέλη τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων, καθώς και την πλειοψηφία αυτών που απολύονται. Εάν υπάρχουν περισσότερα από 1 σωματεία οι εκπρόσωποι υποδεικνύονται με κοινή δήλωση των διοικήσεων των σωματείων αναλογικά με τη δύναμη του καθενός.
Η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι 20 ημέρες και αρχίζει από την πρόσκληση του εργοδότη για διαβουλεύσεις. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων διατυπώνεται σε πρακτικό που υπογράφεται από τα δύο μέρη και  υποβάλλεται στον Νομάρχη και τον Υπουργό Εργασίας.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία ο Νομάρχης ή ο Υπουργός Εργασίας με αιτιολογημένη απόφαση, που εκδίδεται μέσα σε 10 ημέρες από την υποβολή του παραπάνω πρακτικού και αφού λάβει υπόψη τα στοιχεία του φακέλου  και συνεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας μπορεί είτε να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για 20 ημέρες, είτε να μην εγκρίνει την πραγματοποίηση του συνόλου ή μέρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων.
Εάν δεν εκδοθεί απόφαση του Νομάρχη ή του Υπουργού Εργασίας για την έγκριση του συνόλου ή μέρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων οι απολύσεις είναι άκυρες.
3. Ως εργαζόμενοι θεωρούνται όλοι όσοι απασχολούνται στην επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Ως ομαδικές δε απολύσεις με την υπ’ αριθμ. 347/93 απόφαση του Αρείου Πάγου δεν θεωρούνται οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.
4. Ο νόμος κάνει χρήση των όρων επιχείρηση και εκμετάλλευση. Ως εκμετάλλευση εννοείται αυτοτελής οργανωμένη ενότητα με την οποία ο φορέας της, χρησιμοποιώντας την εργασία των μισθωτών του και διάφορα υλικά μέσα (μηχανήματα)  ή άυλα αγαθά (τεχνολογία) επιδίωκε κατά διαρκή τρόπο παραγωγικούς σκοπούς. Ενώ ως επιχείρηση θεωρείται η οργανωμένη ενότητα προσωπικών και υλικών μέσων με την οποία ο φορέας της επιδιώκει εκτός από την παραγωγή προϊόντων και οικονομικούς σκοπούς (κέρδος) (ΑΠ Ολομ 12/1987 ΕΕΔ 46768, Ντάσιος ο.π. σελ 523 Τρίμης Αρχές Εργατικού Δικαίου σελ. 29, Λεβέντης ΔΕΝ 43 σελ 450).
Η  παραπάνω διάκριση έχει σημασία διότι κατά την επικρατήσασα άποψη, προκειμένου να διαπιστωθεί ο χαρακτήρας των απολύσεων ως ομαδικών θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων  στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση ή επιχείρηση. Επίσης δεν θα υπάρξει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων εάν διακόψει τη λειτουργία της μόνο η εκμετάλλευση (κόντρα Λεβέντης ΔΕΝ 43450). Επίσης κατά μία άλλη άποψη δεν θα υπάρξει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων εάν διακόψει τη λειτουργία του αυτοτελές τμήμα της επιχείρησης (Βλαστός Σύμβαση Εργασίας σελ. 245, όπου το αυτοτελές τμήμα εξισούται αναλογικά με την εκμετάλλευση.

Ο  Νομικός Σύμβουλος

Ενημέρωση από συνεδρίαση Επιτροπής εργαζομένων την Παρασκευή 16/9

Ασφαλιστικά μέτρα
 Μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου -που είχε οριστεί ως πρώτη προθεσμία συγκέντρωσης αιτήσεων- είχαν ανταποκριθεί 116 εργαζόμενοι (66 συντάκτες, 50 διοικητικοί). Αναμένονταν η  συμμετοχή των συναδέλφων της Φωτοεκδοτικής και του Πιεστηρίου, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη παραλάβει από την ΕΤΗΠΤΑ τη σχετική φόρμα αίτησης.
 
Εκτιμήθηκε στη σύσκεψη της ομάδας εργασίας ότι η συμμετοχή ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου, δεδομένου ότι το σύνολο των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική υπερβαίνει τα 850 άτομα.
 
Σημειώνεται ότι  συνάδελφοι που παρακολουθούν τις συσκέψεις της επιτροπής ενημέρωσαν τη Δευτέρα για την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στην επιχείρηση αναφορικά με δήθεν «κυρώσεις» από την κατάθεση των αιτήσεων για ασφαλιστικά και ζητήθηκε από τα μέλη της επιτροπής να κάνουν μια άμεση «ενημερωτική εκστρατεία» ώστε να αποσαφηνιστεί σε όλους τους εργαζόμενους το πόσο πραγματικά κατοχυρωμένη και αυτονόητη είναι η κατάθεση ασφαλιστικών από την πλευρά των εργαζομένων. Άμεσα ο Π. Σώκος έβγαλε σχετική ανακοίνωση που κολλήθηκε σε όλους τους ορόφους της εφημερίδας.

Αποσαφηνίστηκε την Παρασκευή ότι και τα δελτία παροχής μπορούν να υποβάλλουν ασφαλιστικά (βλέπε enet) αλλά η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική και χρειάζεται συνεννόηση με το δικηγόρο που θα τα καταθέσει ενιαία.
 
Αποχωρήσεις εργαζομένων 
Με τη διαδικασία των «συναινετικών» αποχωρήσεων έχουν φύγει μέχρι στιγμής: 6 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο, 2 από τη Φωτοεκδοτική και 1 γραμματέας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα περίπου 15 συνάδελφοι που έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν. Παρά την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων να σταματήσει η διοίκηση να προωθεί τις αποχωρήσεις έως ότου ανακοινωθεί επισήμως σχετικό πρόγραμμα, αυτό δεν έχει γίνει σεβαστό. Η διοίκηση αγνοώντας την απόφαση της συνέλευσης συνεχίζει την τακτική της καταβάλλοντας και τις σχετικές αποζημιώσεις τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.(Βλέπε σχετική επιστολή περί ομαδικών απολύσεων στην ΕΣΗΕΑ).

Επιθεώρηση Εργασίας
'Εχει ήδη γίνει καταγγελία από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ στην Επιθεωρηση Εργασίας για τη μη καταβολή των μισθών μας, επίσης η ΠΟΕΣΥ έχει αποστείλει αίτημα για τη σύγκληση της τριμερούς επιτροπής (Επιθεώρηση-Επιχείρηση-Εργαζόμενοι) στον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Κουτσούκο.. Υπήρξε επικοινωνία του εκπροσώπου μαζί του προκειμένου να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία. Δεσμεύτηκε ότι είναι θέμα ημερών.

Δεδουλευμένα 
Ο Γενικός Διευθυντής (Αντώνης Πολυκανδριώτης) σε συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων επιμένει ότι με την ενδεχόμενη σύναψη του δανείου θα προηγηθεί η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης (αποζημιώσεις όσων φύγουν εθελουσίως ή με απολύσεις) και τοποθετεί χρονικά την πλήρη αποκατάσταση της μισθοδοσίας  στο τέλος του έτους 2011. Την ίδια θέση επανέλαβε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και αντιπροσωπεία της ΕΤΗΠΤΑ. Θέση της επιτροπής εργαζομένων είναι μόλις ληφθεί το δάνειο και πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα εξυγίανσης (βλέπε απολύσεις-αποχωρήσεις) να ρυθμιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων.
 
Συνέλευση στο Πιεστήριο (Κορωπί)
Την περασμένη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου έγινε συνέλευση των εργαζομένων στο Πιεστήριο και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από τους 3 εργασιακούς εκπροσώπους -Σώκος, Μαμουνάς, Παναγόπουλος.

-Κατατέθηκε πρόταση από τακτικούς παρατηρητές των εργασιών της επιτροπής για να γίνει μία ακόμη ενημέρωση από δικηγόρους των ενώσεων καθώς και εξωτερικούς (αμισθί) ώστε να λυθούν απορίες των εργαζομένων. Στην πορεία το αίτημα διατυπώθηκε και γραπτώς με υπογραφές περίπου 15 συναδέλφων και δόθηκε στον εκπρόσωπο Π. Σώκο ο οποίος το αντιμετώπισε θετικά, αν και έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από μέλη της επιτροπής.

Ενημέρωση από τους δικηγόρους της ΕΣΗΕΑ & ΕΠΗΕΑ

Απόπειρα κωδικοποίησης νομικής ενημέρωσης από δικηγόρους σωματείων κατά τη Γενική Συνέλευση εργαζομένων στα τέλη Αυγούστου

Ασφαλιστικά μέτρα
Αναγνωρίζεται η οφειλή των δεδουλευμένων και γίνεται προσωρινή επιδίκαση. Η πρακτική «λέει» ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τους εργαζόμενους. Πρέπει να εκδοθεί δικαστική απόφαση και στη συνέχεια να εκτελεστεί. Μεσολαβούν 1 με 2 μήνες από την κατάθεση των ασφαλιστικών έως την επιδίκασή τους. Θεωρείται ο πιο «σύντομος» δρόμος καταβολής των δεδουλευμένων (που κατοχυρώνονται μέχρι τη μέρα κατάθεσης ασφαλιστικών). Όσο πιο νωρίς εκκινήσει η διαδικασία τόσο το καλύτερο για τους εργαζόμενους.

Μαζί με τα ασφαλιστικά μπορεί να ζητηθεί συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων / τρεχόντων εσόδων (: απαγόρευση πώλησης ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων).

Επίσχεση
Το μέτρο της επίσχεσης θεωρείται το «ύστατο» όπλο των εργαζόμενων επειδή ενέχει το στοιχείο της καταχρηστικότητας (: μπορεί να κριθεί από το δικαστήριο καταχρηστικό, πρόωρο κλπ). Η επίσχεση μπορεί να γίνει με ομαδική κατάθεση ατομικών εντολών (και έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας) ή και ατομικά, επίσης κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να δουλεύουν έστω και με έναντι. Εάν το χαρτί της επίσχεσης κοινοποιηθεί στον ΟΑΕΔ, ο εργαζόμενος που είναι στο ΙΚΑ/ΤΣΠΕΑΘ δικαιούται επίδομα ανεργίας. 

Αν ο εργοδότης  πείσει ότι έκανε τα πάντα, αλλά εξακολουθεί να αδυνατεί να πληρώσει ή έχει «καταφέρει» να πληρώσει τα 9/10 των εργαζομένων μπορεί να ισχυριστεί ότι το 1/10 λειτούργησε «κακόπιστα» και πρέπει να απολυθεί. Ο εργαζόμενος μπορεί να προσβάλει την απόφαση αυτή ως «εκδικητική» και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κερδίσει και να κριθεί η απόλυσή του άκυρη.

Υπαγωγή στο άρθρο 99
Για να υπαχθεί μία εταιρεία στο άρθρο 99 (: χρεοκοπία και οριστική στάση πληρωμών) θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο -υποβάλλοντας πλάνο εξυγίανσης- ότι είναι βιώσιμη. Δηλαδή, η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί θέτοντας σε εφαρμογή σχετικό business plan-επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει δραστική μείωση προσωπικού..

Στην περίπτωση του 99 ορίζεται από το δικαστήριο εκκαθαριστής ο οποίος διαπραγματεύεται με τους πιστωτές προκειμένου να μειωθούν τα οφειλόμενα. Σύμφωνα με το νόμο στην κατηγορία των πιστωτών ανήκουν και οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται μισθοί και έχουν την ίδια αντιμετώπιση -χωρίς καμία διάκριση, δηλαδή οι απαιτήσεις τους δεν ευνοούνται- με τους λοιπούς πιστωτές, αυτό σημαίνει ότι υφίστανται και οι μισθοί ανάλογο "κούρεμα".. Η διάρκεια της διαδικασίας φτάνει και το 1 έτος (όπως και της πτώχευσης).
 
Με την υπαγωγή στο άρθρο 99 ενδεχομένων κάποιοι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, ωστόσο η εμπειρία λέει ότι όσες φορές επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το άρθρο 99 απέτυχε, δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν εξυγιάνθηκαν και οδηγήθηκαν σε πτώχευση.  

Πτώχευση
Μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση, σταματάει η λειτουργία της, ορίζεται από το δικαστήριο σύνδικος που αναλαμβάνει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και όλοι οι εργαζόμενοι απολύονται και μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Σε περίπτωση εκκαθάρισης (τα περιουσιακά στοιχεία είναι ως γνωστόν υποθηκευμένα) οι οικονομικές απαιτήσεις των εργαζόμενων εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα έναντι όλων των πιστωτών. 
 
Ωστόσο η διαδικασία αυτή απαιτεί δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 χρόνια.

Επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ περί ομαδικών απολύσεων (14 Σεπτεμβρίου)

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Κύριοι συνάδελφοι
Η Χ. Κ Τεγόπουλος που εκδίδει την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και η οποία όπως γνωρίζετε δεν καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζόμενους απο τις 15 Ιουλίου, προγραμματίζει μαζική μείωση προσωπικού το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο ενός σχεδίου "αναδιάρθρωσης" όπως το έχει ονομάσει η διοίκηση και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή όταν εξασφαλίσει δάνειο απο τράπεζα. Η διοίκηση της Χ. Κ Τεγόπουλος έχει κάνει γνωστό στους αιρετούς εργασιακούς εκπροσώπους αλλά και σε μέλη των Δ.Σ των σωματείων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ στις αρχές Αυγούστου, ότι θα επιδιώξει τη μείωση του προσωπικού με συναινετικό τρόπο. Ωστόσο εκτιμώ ότι αυτό δεν θα καταστεί δυνατό.
Για το λόγο αυτό θεωρώ απαραίτητο να ζητήσετε απο την διοίκηση της επιχείρησης την ενεργοποίηση της διαδικασίας περί ομαδικών απολύσεων, που προβλέπει:
-Η Οδηγία 75/129/17-2-75 όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 92/56/24-6-92
-Ο ν. 1387/83, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2874/2000, οι οποίοι εξεδόθησαν σε εκτέλεση της Οδηγίας.
-Το άρθρο 74 ν. 3863/2010.

Ο εκπρόσωπος των συντακτών
Πάνος Σώκος

Επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ (3 Αυγούστου)

Προς τα μελη του Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Κύριοι συνάδελφοι.

Η διοίκηση της Χ. Κ Τεγόπουλος με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε τους εργαζόμενους οτι λόγω ταμειακών δυσκολιών  θα καθυστερήσει η καταβολή της εξόφλησης του Ιουλίου. Στην συνέλευση των εργαζομενων την Τετάρτη 3 Αυγούστου ο γενικός διευθυντής της εταιρείας δεν δεσμεύθηκε  για το πότε  θα καταβληθεί η μισθοδοσία. Είπε μόνο ότι  μέχρι το τέλος της εβδομάδας αρχές της επόμενης θα  καταβληθεί σε όλους το επίδομα άδειας (εχει ήδη καταβληθεί στους συντάκτες απο την Τρίτη). Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η εφημερίδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για ένα νέο δάνειο η έγκριση του οποίου ειναι ζωτικής σημασίας για την συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας και όταν το δάνειο εγκριθεί θα τεθεί σε εφαρμογή ενα πρόγραμμα "αναδιάρθωσης" της  εφημερίδας, με δραστική περικοπή του κόστους. Στοιχεία για το πρόγραμμα αυτό δεν έδωσε είπε ωστόσο οτι όσον αφορά στο προσωπικό θα επιλεγεί  (σ.σ σε πρώτη φάση) η λύση της εθελούσιας εξόδου. Ειναι σαφές για μας οτι η Χ.Κ Τεγόπουλος θα προχωρήσει σε δραστική μείωση του προσωπικού. Ηδη υπάρχουν περιφερειακές κινήσεις με διακοπή ΔΠΥ. Η συνέλευση εξέδωσε ψέφισμα και εξέλεξε ομάδα δουλειάς.
Ειμαι στην διάθεσή σας να έρθω στη συνεδριαση του Διοικητικού Συμβουλιου να σας ενημερώσω και πιο αναλυτικά.

 Ο εκπρόσωπος των συντακτών.
 Πάνος Σώκος

Ψήφισμα συνέλευσης 3ης Αυγούστου

Οι εργαζόμενοι στη Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ  και τη ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ που πραγματοποιήσαμε συνέλευση στις 03/08/11,με αφορμή τη μη καταβολή της μισθοδοσίας μας αφού ενημερωθήκαμε για την οικονομική κατάσταση απο τον γενικό διευθυντή και μετά από συζήτηση καταλήξαμε στα εξής :

Kατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η     εφημερίδα, αποτέλεσμα των οποίων είναι η μη εξόφληση των  αποδοχών του Ιουλίου.

Ζητουμε ομως απο την διοίκηση να δεσμευθεί οτι θα μας καταβάλει τη μισθοδοσία σε συγκεκριμένη ημερομηνία άμεσα, δεδομένου ότι δεν μπορεί αυτό το καθεστώς να παραταθεί.

3) Ζητουμε η διοίκηση να δώσει στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους όλα τα   οικονομικά στοιχεία της Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ για να λάβει γνώση η   συνέλευση των εργαζομένων (ισολογισμοί των τελευταίων 5 ετών, έσοδα-έξοδα, δαπάνες μισθοδοσίας, αμοιβές συνεργατών, αμοιβές διοικητικού συμβουλίου, δαπάνες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κόστος-ζημία κάθε εντύπου, δανειακές υποχρεώσεις, έσοδα   από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, υποθήκες και οτι άλλο στοιχείο ζητηθεί).
                       
4) Ζητουμε επίσης να παγώσει κάθε εργασιακή μεταβολή των εργαζομένων και να  ανακληθεί η  διακοπή της συνεργασίας σε όσους έχει γίνει, όσο εκκρεμεί η διαδικασία του δανείου.


Ψήφισμα συνέλευσης 25ης Αυγούστου

 Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ Τεγόπουλος και στην Φωτοεκδοτική ΑΕ σε συνέλευσή τους στις 25 Αυγούστου 2011 που έγινε λόγω της μη καταβολής της μισθοδοσίας τους για τρίτο συνεχόμενο 15νθήμερο αφου συζήτησαν  την κατάσταση, που δημιουργείται κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:
 
1. Διατρανώνουν την απόφασή τους να αγωνισθούν μαζί, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους και να διασφαλίσουν την εργασία τους.
  
-Καλούν τα σωματεία τους να απευθυνθούν αμέσως στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλουν το πρόβλημα της μη καταβολής της μισθοδοσίας.
 
 -Οι εργαζόμενοι ως οι μόνοι μέχρι στιγμής δανειστές - και μάλιστα αναγκαστικά - της Χ.Κ Τεγόπουλος ζητούν ενημέρωση για τις τρέχουσες εισροές και εκροές στο ταμείο της, πιστεύοντας οτι αυτοί προηγούνται έναντι οποιασδήποτε άλλης απαίτησης. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει εφημερίδα, άρα ούτε και κανένα  έσοδο.
 
-Θέτουν ως χρονικό όριο προς την διοίκηση την 5η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η τελευταία οφείλει να έχει ρυθμίσει τις οφειλές της προς τους εργαζομένους και να ενημερώσει για τις αποφάσεις της σχετικά με την μελλοντική πορεία της εφημερίδας. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποφασίσουν σε νέα συνέλευση πως θα αντιδράσουν.
 
-Καλούν επίσης τους  νομικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους των σωματείων σε ειδική συνέλευση  στην οποία θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις για την διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.


Saturday, September 17, 2011

Ψήφισμα συνέλευσης 6ης Σεπτεμβρίου


Η συνέλευση των εργαζομένων στη «Χ.Κ. Τεγόπουλος» και στη «Φωτοεκδοτική», που συνεχίζουν για 53η μέρα να εργάζονται απλήρωτοι, χθες, 6 Σεπτεμβρίου 2011, αποφάσισε ομόφωνα.
- Να προχωρήσει σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
- Να εξουσιοδοτήσει τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τους συναδέλφους που αμείβονται με ΔΠΥ και τους υπαλλήλους οι οποίοι, ενώ έχουν προσληφθεί με υπαλληλική σχέση, πληρώνονται ως εργάτες.
Επίσης, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία:
- Να ζητήσει από τη διοίκηση να σταματήσει τις συναινετικές απολύσεις.
- Να ζητήσει από τη διεύθυνση της «Ε» να δημοσιευθούν τα παραπάνω στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.