Thursday, December 22, 2011

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες η απάντηση των εργαζομένων στην μη καταβολή των δεδουλευμένων και στην απειλή για το άρθρο 99



Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, άκουγαν χθες φθάνοντας στο γραφείο το νέο: 


Η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 99. Να κηρύξει ουσιαστικά πλήρως στάση πληρωμών, διαλύοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων ότι θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκανε αυτό που όφειλε: Την καταβολή τουλάχιστον του δώρου των Χριστουγέννων και ένα μέρος των οφειλών, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ήδη οι εργαζόμενοι της εξαγγείλει, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους.


Η άλλοτε εφημερίδα των συντακτών, η εφημερίδα που πρωτοστατεί  δημοσιογραφικά στην αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους της από τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε που άρχισε ο κύκλος των πρόσφατων περιπετειών της, όταν ήδη από τα μέσα Ιουλίου η επιχείρηση, ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εξόφληση του μήνα με μια ανακοίνωση στην πόρτα του ασανσέρ Παρασκευή απόγευμα και υπογραφή «εκ της διοικήσεως».


Με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές οι εργαζόμενοι πληροφορούνταν ότι δεν θα πληρωθούν, εν αναμονή της υπογραφής κάποιου τραπεζικού δανείου το οποίο θα δινόταν έναντι κάποιου «μπίζνες πλαν» εξυγίανσης.


Το δάνειο θα έκλεινε αρχικά υποτίθεται τέλη Ιουλίου, ο Ιούλιος έγινε μέσα Αυγούστου, τα μέσα Αυγούστου από Σεπτέμβριο και συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο όπου νάναι κλείνει.  «Έκλεισε κατά 98%» έλεγαν οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του γενικού διευθυντή κ. Πολυκανδριώτη, με τους εργαζόμενους να βάζουν συνεχώς πλάτη, μην επιλέγοντας ακόμη και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι οι απεργίες μπορεί να δυναμίτιζαν τη συμφωνία και να έπλητταν την εφημερίδα.


Μία συμφωνία για δάνειο που οι εργαζόμενοι ήξεραν πολύ καλά ότι δεν θα πάει για να ξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά για να αποζημιωθούν με «οικειοθελή» απόλυση όσοι από αυτούς δεν άντεχαν την πολιτική «σοκ και δέος» που είχε αρχίσει να εφαρμόζει η διοίκηση. Το περιβόητο «μπίζνες πλαν» μιλούσε για περικοπή του κόστους κατά 50%, δηλαδή προέβλεπε μαζικές απολύσεις, θεωρώντας ως μοναδικό πρόβλημα το υποτιθέμενο υψηλό εργατικό κόστος. Έστω και έτσι  οι εργαζόμενοι αποδέχονταν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί για όσους τυχερούς απέμεναν μετά την επιλογή…


Και ας μην έφταιγαν οι εργαζόμενοι ούτε για την ευρύτερη οικονομική κρίση που δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ούτε για την όποια κακοδιαχείριση στην εταιρία, ούτε για τις επιλογές της εκδότριας, που στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων να βρει λύση άμεσα στο πρόβλημά τους, παρέπεμπε στο τραπεζικό δάνειο που δεν ερχόταν και το οποίο έθετε η ίδια ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας. 


Στις συνεχείς εκκλήσεις της εργασιακής επιτροπής ότι από την εφημερίδα ζουν 800 και πλέον εργαζόμενοι, ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε κλείνοντας πλέον πέντε μήνες απλήρωτοι, ότι ο κόσμος δεν έχει να φάει, χρωστά νοίκια, δάνεια, υποχρεώσεις, η εργοδοσία σήκωνε τα χέρια ψηλά, φορτώνοντας το πρόβλημα στις τράπεζες.


Κι’ όμως είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που διαβεβαίωνε την επιτροπή κεφαλαιαγοράς λίγους μήνες πριν ότι πληρώνει κανονικά όλες τις οφειλές πλην εργαζομένων


Κι’ όμως είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ  που διαβεβαίωνε στην επιτροπή συμφιλίωσης, ότι το ρεύμα είναι πολυτιμότερο από τους εργαζόμενους, απαντώντας στην ερώτηση της γενικής γραμματέως γιατί δεν κάνει κάποια ρύθμιση με τη ΔΕΗ.  


Είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που μέχρι και χθες ακόμη, διαβεβαίωνε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, κάτι πού βέβαια τελικά δεν έκανε παρά τη χθεσινή προθεσμία που έληγε σύμφωνα με το νόμο.


Οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας έκαναν τεράστια υπομονή, αποφασίζοντας τελικά το Νοέμβριο να ξεκινήσουν τις πρώτες τους απεργίες, ευελπιστώντας ότι η εκδότρια κ. Μ. Τεγοπούλου θα συναισθανθεί το βάρος των ευθυνών της για την τύχη των εργαζομένων.


Το Δεκέμβριο προχώρησαν στην πρώτη τους μεγάλη τριήμερη απεργία με στόχο να μπλοκάρουν την έκδοση των φύλλων Σαββάτου-Κυριακής, χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσφατα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη δράση τους, ανακοινώνοντας δύο 48ωρες απεργίες για τα φύλλα των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και από τις 2 Ιανουαρίου κυλιόμενες 48ωρες απεργίες πάντα με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων.


Αντί έστω κάποιας υπόσχεσης, οι εργαζόμενοι εισέπραξαν την απειλή για προσφυγή στο άρθρο 99. Μία προσφυγή που απειλεί να μετατρέψει την άλλοτε μαχητική εφημερίδα των συντακτών σε εφημερίδα των πιστωτών με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.


Οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια κατανόησης, μετά τον τελευταίο εμπαιγμό αποφάσισαν παμψηφεί να προχωρήσουν άμεσα από αύριο στην κήρυξη επαναλαμβανόμενων  48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων έως ότου πάρουν τα δεδουλευμένα τους.


Η Ελευθεροτυπία επέζησε από τον Αύγουστο και μετά χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων της που συνέχισαν με επαγγελματική ευσυνειδησία να εκδίδουν την εφημερίδα, ζυγιάζοντας κάθε φορά και τη σχέση με τους αναγνώστες.


Η Ελευθεροτυπία είναι οι εργαζόμενοι της, οι οποίοι υπόσχονται να κρατήσουν την εφημερίδα ζωντανή. Όχι όμως για να γίνονται πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια στην πλάτη τους. Αλλά για να συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο με την ίδια ευσυνειδησία που δείχνουν για χρόνια καθώς και τους τελευταίους πολύ δύσκολους μήνες, σεβόμενοι την παράδοση μιας εφημερίδας που ήταν πάντα ανοικτή στο διαφορετικό. 


Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ακόμη σθένος τον αγώνα για τη δικαίωση μας, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή μας σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή επίθεση των εργοδοτών, σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου. Πολιτική που φιλοδοξούσε να εφαρμόσει στις πλάτες μας και η διοίκηση της Ελευθεροτυπίας.




Οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί υποσχόμαστε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει να υπάρχει η εφημερίδα, για να συνεχίσει να κρατά ζωντανή την ενημέρωση αυτή την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πλήττεται βάναυσα από την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.


Ζητούμε τη συμπαράσταση των αναγνωστών και όλων των εργαζομένων στον αγώνα για τη δικαίωση μας. 


Καλούμε την εργοδοσία να συμμετάσχει και η ίδια στην οικονομική στήριξη της εφημερίδας για την έξοδό της από την κρίση.

22 comments:

Anonymous said...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ κ.ΣΩΚΟ...ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΝΙΑΖΕ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ,ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ κ.ΣΩΚΟ ; ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΙΨΑΣΠΗΔΕΣ,ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΟ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ,ΚΟΥΒΕΝΤΑ κ.ΣΩΚΟ;
ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ κ.ΣΩΚΟ ; ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΡΕΧΩ ΣΕ ΑΛΛΑ BLOG κ.ΣΩΚΟ ;

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=NoBFhdeR9PE

Αφιερωμένο σε όλους τους συναδέλφους... Να είμαστε δυνατοί για ν' αντέξουμε...

Anonymous said...

Αφού κι εσείς οι εργαζόμενοι είστε δανειστές της εφημερίδας (σας χρωστάει δεδουλευμένα), μπορείτε να κινηθείτε άνετα μέσα στις διαδικασίες της προπτωχευτικής (έχετε και προβάδισμα, ως εργαζόμενοι). Θα μπορούσατε μάλιστα να κάνετε το φύλλο "εφημερίδα των εργαζομένων σ' αυτή" (ούτε καν απλώς των συντακτών).
Καλή τύχη!

Anonymous said...

γι αυτο πρεπει να μην την αφησουμε να κανει οτι θελει να κανει.ας παει εκεινη να βγαλει το φιδι απο τη τρυπα με τη τραπεζα γιατι θα επρεπε να σεβεται τουλ. τους 800+ που κραταγαν την επιχειρηση απληρωτοι και με μια προοπτικη οτι στο τελος μπορει να απολυονταν κιολας.λιγο σεβασμος δεν κανει κακο

Deer Hunter said...

ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΛΥΣΗ! ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΥΑΤΟΥ ΜΑΣ!

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Συμπαραστέκομαι ολόψυχα στους εργαζομένους της Ελευθεροτυπίας. Και βέβαια η εφημερίδα είναι οι συντάκτες της.
http://www.facebook.com/profile.php?id=1003192300

Anonymous said...

εχετε δυναμη στα χερια σας οσοι δουλευετε στον τυπο. Μπορουν να μαθουν τους εκβιασμους που δεχεστε χιλιαδες ατομα, ενω σε μια μικρη επιχειρηση ολοι κρατανε το στομα κλειστο γιατι ξερουν οτι οποιος μιλησει θα παρει ποδι. Και οτι τετοιοι εκβιασμοι δεν ειναι αποδεκτοι απο καμια εργοδοσια.
Λοιπον, κατσατε φρονιμα απο τον Αυγουστο κι ας ξερατε οτι αν εγκριθει στο δανειο θα φυγουν συναδελφοι σας. Οσοι μεινουν πισω θα πληρωνονται κανονικα ή θα σας επιβαλλουν περισσοτερες ωρες εργασιας και μειωσεις ή οτι να ναι πληρωμες; Την απαντηση τηνν ξερετε...
Η κουραση που νιωθετε και ειναι απολυτως κατανοητη βγαινει πια και στο φυλλο. Δε ξερω τι περιμενουν οι εργοδοτες σας αλλα εγω ως πελατης- αναγνωστης δε θα θελω να δωσω χρηματα για κατι που δε μπορω να διαβασω.
Μακαρι να βρειτε τον τροπο να την κανετε Ελευθεροτυπια των εργαζομενων. Θα κουραστειτε κι ετσι αλλα καποια στιγμη θα σας αποδωσει

Anonymous said...

Αχ, βρε παιδιά. Κρίμα, κρίμα, κρίμα!

Από την άλλη, άμα δεν υπάρχουν λεφτά, πώς θα πληρωθείτε;

Δεν το ξέρετε το ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος;

Βέβαια, υπάρχει η λύση της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Ε κι όχι των ιδιοκτητών της.

Αλλά, αυτήν την εποχή, ποιος θα αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ε; και σε ποια τιμή;

Φαύλος κύκλος

Υγεία να έχετε και χρόνια πολλά!

Anonymous said...

αγαπητοί φίλοι, δεδομένου ότι τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ είναι πολύ ευρύτερα και δεν εντοπίζονται μόνο στην Ελευθεροτυπία (βλέπε, alter, σκαι, περικοπές σε άλλες εφημερίδες κλπ), αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί οι εργαζόμενοι στην ελευθεροτυπία δεν προσπαθούν να συνάψουν συμμαχίες, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν κοινή στάση και αντίσταση με τους συναδέλφους τους σε άλλα μέσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ξεκινούν ενέργειες που να αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα των ΜΜΕ είναι πολύ ευρύτερο, από την αδειοδότηση των ιδιωτικών σταθμών μέχρι τα μυστικά κονδύλια προς δημοσιογράφους-παπαγαλάκια, τη διαπλοκή εξουσίας μεγαλοεκδοτών κλπ. Πιστεύω ότι τέτοιες κινήσεις θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Θα συνιστούσα επίσης να συνεχιστεί η δημοσιογραφική έρευνα για τον εντοπισμό και την ανάδειξη σκοτεινών σημείων σε ό,τι αφορά σε ιδιοκτήτες μέσω ενημέρωσης, τράπεζες, πολιτκούς κλπ.
Με τις καλύτερες ευχές μου...

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω με τον/την Anonymous. Οι εργαζόμενοι αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα - έτσι φαίνεται μετά την υπαγωγή στο άρθρο 99 - πρέπει να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο της εφημερίδας. Η εφημερίδα είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή και επομένως εκείνοι έχουν δικαίωμα να καθορίσουν εκείνοι το μέλλον της.
Δεν πρέπει να πάψει να ακούγεται η φωνή της Ελευθεροτυπίας.
Συνεχίστε τον αγώνα σας! Έχετε τη στήριξη πολλών αναγνωστών/τριών!

Anonymous said...

Παιδιά κάθε συμπαράσταση στον αγώνα σας, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν παίρνετε οι ίδιοι την εφημερίδα στα χέρια σας; Ή γιατί δεν μεταφέρετε, αν υπάρχει νομικό πρόβλημα, την δραστηριότητά σας σε άλλο φύλλο / ιστοχώρο με παρεμφερές όνομα. Θα το αγοράζω κάθε μέρα. Θα μου κάνει εντύπωση αν δεν βγάζει ένα αξιοπρεπές μεροκάμματο για όσους συμμετέχουν. Και κυνηγήστε και την άλλη δικαστικά μέχρι τέλους. Έτερον εκάτερον.

Όπως και να έχει καλά κουράγια και κάθε αλληλεγγύη...

Anonymous said...

κριμα για τον Σταθη.

Οι αλλοι εχετε ευθυνη για τα χαλια της χωρας. Οταν η εφημεριδα τοσα χρονια υποστηριζε ο'τι το αντιεθνικο, πως να μην ελθει στο τελος η καταρρευση;

Τελος παντων, χρονιαρες μερες ελπιζω να βρεθει μια λυση και να μην αντιμετωπισετε προβλημα βιοπορισμου παρα τις τεραστιες ευθυνες σας για την σημερινη κριση

Kostas said...

Είμαστε μαζί σας με κάθε δύναμη. Καλές γιορτές.

thanilli said...

Δυστυχώς η Ελευθεροτυπία έπεσε θύμα της "αντιπολιτευτικής" αρκετές φορές αντισυστημικής πολιτικής της. Αν η πολιτική της ήταν κάποια άλλη το πολυπόθητο δάνειο θα είχε εξασφαλιστεί. Ούτως ή άλλως στη πτωχευμένη μας χώρα όλοι όσοι λειτουργούν, με δάνεια καταφέρνουν ακόμα να κινούνται και να ξεζουμίζουν ότι έχει ακόμα ξεμείνει. Προφανώς το "σύστημα" δε "βοήθησε" αυτόν τον οποίο το έδειχνε... Στη τελική αν όντως πρόκειται για εφημερίδα των συντακτών ας την πάρουν στα χέρια τους. Για ποια εργοδοσία συζητάμε; Ζητιάνοι της αριστεράς;

Anonymous said...

Προσπαθήστε να πάρετε την εφημερίδα στα χέρια σας. Η, όπως είπε ο παραπάνω, να αλλάξετε το όνομα σε εφημερίδα/ιστόχωρο. Όλοι εύχονται να μην σταματήσει η ελευθεροτυπία.

eleftheriekfrasi said...

Φίλοι,

μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο χώρο, τακτικής επαφής μαζί σας ως θέατρο αλλά και ως αναγνώστες, δεν μπορούμε παρά να μην αισθανόμαστε οργή για το βίαιο και άδικο κλείσιμο της εφημερίδας σας.

Παρακαλούμε βάλτε το θέατρό μας μέσα στη "λίστα" των υποστηρικτών σας. Είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε ως χώρος αλλά και ως άνθρωποι.

Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας όχι μόνο χρόνια πολλά αλλά κυρίως καλή δύναμη για τις όποιες μάχες χρειαστούν.


Με εκτίμηση,

Μαίρη Ιγγλέση
Καλλιτεχνική διευθύντρια θεάτρου "Ελεύθερη Έκφραση"

KOSTAS BEKAS said...

Δείτε το απο τη θετική του πλευρά.

Οπως θα έλεγε και η τόσο προσφιλής σε εσάς Κυρία Ρεπούση :

"Δεν πρόκειται για κλείσιμο.Πρόκειται για συνωστισμό στην έξοδο..."

Anonymous said...

Δεν βάζετε στο blog και το άρθρο του Αρίστου Γιαννόπουλου για την Ελευθεροτυπία? Είναι πολύ καλό.
"Ελευθεροτυπία: η αυτόγυνη και αύτανδρη βύθιση ενός αεροπλανοφόρου"
Θα το βρείτε εδώ: http://rnbnet.gr/details.php?id=4309

No Passaran! said...

Κανένα πρόβατο δεν σώθηκε βελάζοντας.
Καλή δύναμη.

teharada said...

Απορία: Πόσα είναι αυτά που σας χρωστάει; 4.800 μισθοί. Τι "λεφτά" είναι αυτά; Δεν μπορείτε να τα πάρετε με επίσχεση εργασίας; Σε πόσα φύλλα τα παίρνετε αυτά πίσω; Μετά οι...συντάκτες (που όσο να 'ναι με τον βασικό δεν αμοίβονταν τόσα χρόνια) ας πάρουν την εφημερίδα στα χέρια τους!

κάστορας said...

Συμπαράσταση σε όλους τους εργαζόμενους της "ελευθεροτυπίας". Είναι ενδιαφέρον που οι ακροδεξιοί μπουμπούνες ήρθαν εδώ για να πανηγυρίσουν με τις εξελίξεις.

Anonymous said...

ΜΑΖΙ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!