Thursday, December 8, 2011

Περί Βενιζέλου, Proton και "Ε"

από τον Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε γραπτή του ανακοίνωση – απάντηση στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Ε» αναφέρει ότι «την εποπτεία των τραπεζών την ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος και όχι η Κυβέρνηση» και ότι «όλα τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών ελέγχονται από διεθνή ελεγκτική εταιρεία (BlackRock)».

Προχθές δε, στη Βουλή, μίλησε και για «διαφάνεια» στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων… Ποιος; Αυτός που με διαδικασίες εξπρές έσπευσε τον περασμένο Αύγουστο να «καλύψει» τα νώτα του, με τροπολογία σε νόμο, για την παράνομη κατάθεση που έγινε κατ’ εντολή του στην τράπεζα Proton, στην οποία γινόταν τότε έλεγχος για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι σε επίσχεση εργασίας από τις 25 Νοεμβρίου 2011 λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων μου από την «Χ.Κ. Τεγόπουλος», ως δημοσιογράφος αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ορισμένα πράγματα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς ήμουν ο συντάκτης του θέματος για την παράνομη κατάθεση που δημοσιεύθηκε στην «Ε» στις 2 Αυγούστου. Για να δούμε τελικά, επειδή γκρινιάζει ο υπουργός ότι η «Ε» του επιτίθεται, ποιος επιτίθεται σε ποιόν…

Για την ιστορία, εν συντομία: Στις 14/7/2011 με εντολή Βενιζέλου κατατίθενται στην Proton 100 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Η κατάθεση αυτή υπερέβαινε κατά 92 εκατ. ευρώ το ποσό που μπορούσε να τοποθετηθεί στην εν λόγω τράπεζα βάσει των ιδίων κεφαλαίων της, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Για το λόγο αυτό, δύο διευθυντικά στελέχη στο σχετικό πρακτικό κάνουν αρνητική εισήγηση όχι μόνο για την υπέρβαση των 92 εκατ. ευρώ, αλλά κι επειδή η Proton τους είχε ενημερώσει ότι αδυνατούσε να επιστρέψει την επόμενη μέρα (15/7) ποσό 70 εκατ. ευρώ από παλαιότερη αντίστοιχη κατάθεση (σ.σ. την «αδυναμία» αυτή την κάλυψε και πάλι ο υπουργός με… νέα κατάθεση 70 εκατ. ευρώ στις 15/7).

«Η εισήγηση ήταν παράνομη. Και ξέρετε γιατί ήταν παράνομη; Για τον λόγο ότι τα απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν να δημοσιεύονται στην Ελευθεροτυπία». Αυτό το απίθανο είπε ο… συνταγματολόγος Βενιζέλος στις 17/10/2011 στην τηλεοπτική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο Alter, όταν ο συνάδελφος δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε στην αρνητική εισήγηση που είχαν κάνει τα διευθυντικά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την παράνομη κατάθεση στην Proton Bank.

Κι εδώ ρωτάμε τον κ. Βενιζέλο να μας πει:

-αφού τα έγγραφα ήταν… «απόρρητα», τότε γιατί εκείνος έσπευσε την ίδια κιόλας ημέρα που δημοσιεύθηκε το θέμα, δηλαδή στις 2 Αυγούστου, να δώσει στη δημοσιότητα τη δεύτερη σελίδα του πρακτικού, στην οποία δήθεν αιτιολογούσε την απόφασή του, αλλά πρωτίστως εγκαλούσε τα δύο στελέχη του ΓΛΚ που απλά ήθελαν να είναι εντάξει απέναντι στο νόμο; Μήπως ήταν «απόρρητη» μόνο η… πρώτη σελίδα και όχι η δεύτερη;

-από πού προκύπτει ότι ήταν … «απόρρητα» τα έγγραφα; Είχαν κάποια σχετική «σήμανση»;

-με τι κριτήριο ορίζει ο συνταγματολόγος Βενιζέλος ποια έγγραφα δύνανται και ποια όχι να δημοσιεύονται στις εφημερίδες; (με το τι ενοχλεί εκείνον;)

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών στις 4 Αυγούστου ανέφερε στη Βουλή για τα έγγραφα αυτά ότι «έχει υποβληθεί και μήνυση από «Αγανακτισμένους» πολίτες». Με απλά λόγια, ο υπουργός γνώριζε ότι τα «απόρρητα» έγγραφα τα είχε μέχρι και η εισαγγελία Αθηνών από τα μέσα Ιουλίου…

Και απόρρητα να ήταν τα έγγραφα, που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν, κατά την άποψή μου θα έπρεπε να δημοσιευτούν από τη στιγμή που σκοπός της δημοσίευσης είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Και σαφώς αποτελεί τέτοιο θέμα μία παράνομη κατάθεση 100 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Δημοσίου σε μία τράπεζα που ελέγχεται για παρανομίες και έχοντας κατά νου ότι αντίστοιχης φύσης ήταν το σκάνδαλο στην Τράπεζα Κρήτης προ 20ετίας.

Την ίδια ημέρα, όμως, δηλαδή στις 4 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών, προφανώς λόγω της ενόχλησής του από το δημοσίευμα της «Ε» έστειλε «μήνυμα» στους τραπεζίτες από το βήμα της Βουλής: «Τις τελευταίες τρεις ημέρες μία συγκεκριμένη εφημερίδα, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποδύεται σε μία επίθεση συστηματική, όχι απλά και μόνο κατά μιας μικρής τράπεζας που ο βασικός μέτοχός της αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, αλλά κατά του τραπεζικού συστήματος συνολικά. Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης επιχειρηματικά, δεν θέλω να μιλήσω για τις σχέσεις ορισμένων επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης με το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, αυτό το τραπεζικό σύστημα είναι που κρατάει στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις και στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης».

Να συμπληρώσουμε λοιπόν εδώ στα λεγόμενα Βενιζέλου: και τα δύο κόμματα! Ναι και αυτά κρατούν στη ζωή οι τράπεζες.


Διάβασα χθες στο gazzeta.gr το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του μέχρι πρότινος συναδέλφου μας στην «Ε» Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη (Ο Καιρός) για τα δάνεια των κομμάτων. Γράφει, ότι τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) χρωστούν στις τράπεζες 244 εκατ. ευρώ έχοντας εκχωρήσει ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις έως το 2016. Και εύστοχα αναρωτιέται ο Καιρός: «Φυσικά, η εγγύηση αυτή είναι στον αέρα, γιατί κανείς δεν ξέρει - ούτε και οι τράπεζες - αν του χρόνου θα υπάρχουν και τα δυο κόμματα ή αν θα υπάρχουν μέχρι το 2016 ή και αν ακόμα υπάρχουν, εάν θα έχουν τέτοια ποσοστά που να δικαιολογούν τα ποσά της επιχορήγησης, που προεισπράττουν τώρα. Εάν δεν έχουν;»

Με τις γνώσεις που έχω ως οικονομικός συντάκτης 12 χρόνια στην «Κ.Ε.» μπορώ να πω ότι η εταιρεία «Χ.Κ. Τεγόπουλος» μπορεί να χρηματοδοτηθεί (σ.σ. ξεκαθαρίζω ότι εγώ είμαι σε επίσχεση εργασίας για οικονομικούς λόγους και διότι δεν ευθύνομαι για το γεγονός ότι η εταιρεία έφτασε να εξαρτάται –μαζί κι εγώ- σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, όταν το 2008 είχε μηδενίσει τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της). Τουλάχιστον δύναται να χρηματοδοτηθεί πολύ περισσότερο απ’ ότι τα δύο κόμματα… Άλλωστε, και ο υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του προς την «Ε» αναφέρει ότι «ούτε είναι αυτή το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Τι κι αν στις 4 Αυγούστου έστελνε άλλα «μηνύματα» στους τραπεζίτες με την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Αλήθεια, όμως, κύριε Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τι είδους τραπεζικό credit scoring πέρασαν για να πάρουν τα 244 εκατ. ευρώ; Εκτός από 300 δισεκατομμύρια δημόσιου χρέους, τι άλλο έχουν παράξει όλα αυτά τα χρόνια; «Δημοκρατία»; Ποια, αυτή του… δακρυγόνου και της συγκυβέρνησης με φασιστοειδή; Ή μήπως θα πείτε ότι και οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ και της… Black Rock;

Κύριε Βενιζέλο, ακόμη κι αν η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δεν καταφέρει να επιβιώσει και κλείσει (πράγμα το οποίο απεύχομαι), εκατοντάδες καλοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί έξω αγωνιζόμενοι για την ιδέα της Ελευθεροτυπίας, θα βρίσκουν και θα ξεσκεπάζουν τις παρανομίες της εξουσίας, όσο και αν οι «διαχειριστές» με τους «προστάτες» της επιχειρούν να τις κουκουλώσουν. Οπότε να μην χαίρεστε τζάμπα…

Υ.Γ. «Διαχειριστές» και «προστάτες» σε λίγο θα μας πουν να ξανακάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες για να βγούμε από την κρίση…

No comments: