Friday, November 18, 2011

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την κρίση της έντυπης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, με ειδική μνεία στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Μακεδονία

Η ΕΟΔ καλεί την Ελλάδα να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας εν μέσω κρίσης
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει σήμερα (σ.μ. Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011) την ανησυχία της για την υποβάθμιση που συντελείται στον κλάδο του γραπτού Τύπου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανάγκη για αξιοπιστία γίνεται πιο επείγουσα παρά ποτέ.«Καλούμε τις ελληνικές αρχές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τους ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, να εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν την ύπαρξη βιώσιμης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Άρνε Κένιγκ.

Πέρα από την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι εφημερίδες με μακρόχρονη παρουσία στον ελληνικό Τύπο απειλούνται άμεσα με κλείσιμο. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην Αθήνα και η εφημερίδα Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Η Ελευθεροτυπία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας, εκφράζοντας με συνέπεια και πάθος τις προοδευτικές φωνές της χώρας. Η Μακεδονία συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας, μια εφημερίδα σύμβολο της ιστορίας του Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα. Και παρ' όλα αυτά, οι δημοσιογράφοι και στις δύο αυτές εφημερίδες παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες, ενώ οι εκδότες τους εμφανίζονται ανίκανοι να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η ιδιοκτησία τέτοιων σημαντικών τίτλων.

«Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τόσο εξόφθαλμες καταστάσεις, όπως το να παραμένουν δημοσιογράφοι επί τόσους μήνες απλήρωτοι. Το καθήκον των εκδοτών να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τέτοιες ιστορικές εφημερίδες δεν είναι μόνο έναντι των δημοσιογράφων, απορρέει από την υποχρέωσή τους να προασπίζουν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών, ιδίως τη στιγμή που η χώρα διανύει τη χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Κένιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στηρίζει τις συνεργαζόμενες ενώσεις, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) στον αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο των εφημερίδων. Ο αγώνας τους συμπίπτει χρονικά με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών εναντίον της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

Η ΕΟΔ είναι το περιφερειακό παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) 
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την ΕΟΔ στο +32 2 235 22 00
Η ΕΟΔ εκπροσωπεί περισσότερα από 250.000 μέλη σε πάνω από 30 χώρες

Δείτε το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά στην ιστοσελίδα της EFJ

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα στη σημερινή Ελευθεροτυπία

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ

1 comment:

Anonymous said...

Συνάδελφοι, κάντε σύγκριση ανάμεσα στα 2 κείμενα (το πρωτότυπο και αυτό που δημιοσιεύθηκε στο Enet.gr). Τα συμπεράσματα δικά σας!

"Αντίθετη στο κλείσιμο εφημερίδων

Την ανησυχία της για την επιδείνωση των συνθηκών όσον αφορά τον έντυπο Τύπο στην Ελλάδα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), «ιδιαιτέρως σε μια στιγμή που η ανάγκη της αξιοπιστίας του Τύπου είναι πιο επείγουσα από ποτέ».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αρνε Κένιχ, καλεί εθνικές και τοπικές αρχές όπως και τους ιδιοκτήτες των μέσων να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Ιδιαιτέρως υπογραμμίζεται ότι πέρα από την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι ανησυχητικό εφημερίδες με μακρά παρουσία στο χώρο να κινδυνεύουν να κλείσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα παραδείγματα της «Ελευθεροτυπίας» και της «Μακεδονίας».

«Η "Ελευθεροτυπία" είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας αποτελώντας σταθερά την έκφραση των πλέον προοδευτικών φωνών της χώρας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον γίνεται σαφές ότι «η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κραυγαλέες καταστάσεις και επί μήνες απλήρωτους δημοσιογράφους».

Αναλόγως επισημαίνεται ότι η εφημερίδα «Μακεδονία» συμπλήρωσε εκατό χρόνια κυκλοφορίας και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του Τύπου της Βόρειας Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στέκεται στο πλευρό της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στηρίζοντας την αντίθεσή τους στο κλείσιμο ιστορικών ελληνικών εφημερίδων.
(Πηγή: EFJ)"