Friday, November 11, 2011

48ωρη απεργία στην Ελευθεροτυπία την ερχόμενη εβδομάδα

ΣΕ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 
 
10 Νοεμβρίου 2011
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
 
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στην «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» για κήρυξη 48ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα όλων των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και το «ENET.GR».
Σημειώνουμε ότι ήδη εκπνέει η προθεσμία, που η ίδια η ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είχε δώσει προς τις Ενώσεις μας, ότι θα απαντούσε συγκεκριμένα στο ζήτημα της αμοιβής των εργαζομένων της, οι οποίοι παραμένουν επί 3,5 μήνες απλήρωτοι.
Αύριο Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 αντιπροσωπεία των τριών Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ) θα συναντηθούν με το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας κ. Πολυκανδριώτη για να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την πλευρά της επιχείρησης.
  
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2011

6 comments:

Anonymous said...

Για να αποφύγουμε φιάφορα σου και μου, καλό είναι να πιεστούν τα σωματεία να την κηρύξουν άμεσα μέσα στις επόμενες ημέρες αν είναι δυνατόν ήδη από Δευτέρα. Εσω έτοιμοι για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Οσο χαλαρώνουμε τόσο θα γινόμαστε υποχείρια.

Aφροδίτη Πολίτη said...

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=325197


Επιτέλους, βρέθηκε χώρος στον κυβερνοχώρο για να δημοσιευθεί το αυτονόητο: Η άποψη του Δ. Ψαρρά, ενός εκ των συντακτών του «Ιού» αφού κόπηκε από τη διεύθυνση της καθημερινής και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, φιλοξενήθηκε τελικά στην ηλεκτρονική έκδοση. Το άρθρο του συναδέλφου, με εμπεριστατωμένα στοιχεία και καλοπροαίρετη κριτική, θεωρώ ότι αντανακλά τις απόψεις και άλλων εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος, που όμως δεν βρίσκουν χώρο να εκφραστούν στο Μέσο στο οποίο εργάζονται – απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην στήλη «Ελλάδα» του enet.gr την Παρασκευή 11-11, περιέχει απόψεις και στοιχεία τα οποία ο συνάδελφος έχει διατυπώσει δημόσια σε συνελεύσεις και έχει στη συνέχεια κοινοποιήσει προς όλους τους συναδέλφους, τα οποία όμως για παράδοξο λόγο δεν κρίθηκαν άξια δημοσίευσης από τη διοίκηση της εφημερίδας. Αν σε μια εφημερίδα που λέγεται «Ελευθεροτυπία» φοβόμαστε να δημοσιεύσουμε επώνυμα διατυπωμένες και στοιχειοθετημένες απόψεις των ίδιων της των εργαζομένων, αυτό είναι εξίσου άσχημο σημάδι με την κακή οικονομική κατάσταση – που πλήττει προς το παρόν αποκλειστικά τους εργαζόμενους εφόσον «λοιπές υποχρεώσεις τακτοποιούνται κανονικά» (sic, από την ανακοίνωση της Χ.Κ. Τεγόπουλος στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Προσωπικά θεωρώ την άρνηση δημοσίευσης άρθρων συναδέλφων, όπως και το «καταχώνιασμα» των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων στις πίσω σελίδες, μορφές λογοκρισίας, και επικροτώ την απόφαση του διευθυντή του enet.gr να φιλοξενήσει το άρθρο του Δ. Ψαρρά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Τέλος, συμφωνώ με την άποψη του συναδέλφου ότι μόνο αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποκτήσουμε λόγο και πρόσβαση στο περιεχόμενο τους προϊόντος που παράγουμε και στα οικονομικά της επιχείρησης για την οποία δουλεύουμε, τότε υπάρχει ελπίδα να σωθεί η ιστορική αυτή εφημερίδα. Μόνο αν πάρουμε εμείς οι ίδιοι τις ζωές μας, τις δουλειές μας και τις τύχες μας στα χέρια μας, θα υπάρξει μέλλλον, όχι μόνο για το δημοσιογραφικό επάγγελμα και την ελευθεροτυπία γενικά, αλλά και για τη δημοκρατία στη χώρα που ζούμε. Αλλλιώς θα είμαστε έρμαια τραπεζιτών, μνημονίων, και φαιο-γαλαζοπράσινων διευθυντηρίων, «διάσωσης» των κερδών και αφανισμού των ανθρώπων

ίδια ειν'η απληρωσιά, σε νότο και βορρά said...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…
από το: http://asyntaxtostypos.wordpress.com/ (μπλογκ αγωνιστών συναδέλφων της Θεσαλονίκης)
Σε νέα φάση εισέρχεται ο αγώνας των εργαζομένων στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπόρ του Βορρά». Οι εργαζόμενοι από αύριο προχωρούν σε κινήσεις ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων της πόλης ενώ δημιούργησαν και δική τους ιστοσελίδα monastiriou85.wordpress.com προκειμένου να υπάρχει ένας πιο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας με τον… έξω κόσμο. Να θυμίσουμε ότι οι συνάδελφοι από τον Άγουστο παραμένουν απλήρωτοι και από την 1η Νοεμβρίου έχουν βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην εργασία.

Σήμερα (Σάββατο 12/11/2011) το απόγευμα στις 7μμ έχουν δώσει “ραντεβού” στην πλατεία Αριστοτέλους μπροστά στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», όπου στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με πανό και με κείμενο – προκήρυξη θα ενημερώσουν το «κοινό» του φεστιβάλ για τις εξελίξεις στο ιστορικό συγκρότημα. Ευρηματική η ονομασία της ιστοσελίδας καθώς το «Μοναστηρίου 85» παραπέμπει στις εγκαταστάσεις και στα γραφεία όπου είναι η έδρα των εφημερίδων, όπως και η αναφορά στα 100 χρόνια της «Μ» ως παραλληλισμός στις 100 και πλέον ημέρες που παραμένουν απλήρωτοι.

Το κείμενο:

Κραυγή αγωνίας και αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»

Μια εφημερίδα 100 ετών, η Μακεδονία, απουσιάζει εδώ και αρκετές μέρες από τα περίπτερα. Και δύο άλλες δυναμικές εφημερίδες, η Θεσσαλονίκη και τα Σπορ του Βορρά, με την δική τους πολύχρονη ιστορία, απουσιάζουν επίσης από τη δημόσια ζωή της πόλης.

Σε μια κοινωνία που έχει γεμίσει κατεβασμένα ρολά, λουκέτα, απόγνωση, και οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν, για να πλησιάσουν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το 1.000.000, υπάρχουν και οι 190 εργαζόμενοι στο ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της πόλης που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 100 μέρες και «γιορτάζουν» τα 100ά γενέθλια της Μακεδονίας εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Μια ακόμη επιχείρηση ακολουθεί την θλιβερή μοίρα τόσων άλλων; Για τις τρεις ιστορικές εφημερίδες αιτία του αδιεξόδου δεν είναι τόσο η γενικότερη κρίση, όσο οι παλινωδίες του ιδιοκτήτη Γιάννη Ρήγα και της «εκδότριας» Βίκυς Σουλοπούλου, που εδώ και χρόνια «πειραματίζονται» στις πλάτες των εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών.

Ακόμη και τώρα που τα χρωστούμενα δεδουλευμένα έχουν συμπληρώσει τους τρεις μήνες και διανύουμε τον τέταρτο, κανείς από την πλευρά της εργοδοσίας δεν μπαίνει στον κόπο να μας ενημερώσει τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα. Είμαστε άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας ή εργαζόμενοι χωρίς μισθό; Και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα χαράτσια, οι φόροι και οι αυξήσεις τιμών φέρνουν σε απόγνωση ακόμη και έναν «κανονικό» εργαζόμενο. Το μόνο που οι εργαζόμενοι στις τρεις εφημερίδες γνωρίζουμε, είναι οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι αθετημένες υποσχέσεις, η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας για τρεισήμισι μήνες (κάτι για το οποίο δικαιώθηκαν δικαστικά οι εργαζόμενοι) και εσχάτως κάποια θολά επιχειρηματικά σχέδια που προβλέπουν περικοπή θέσεων εργασίας στο ήμισυ, με παράλληλη δραματική μείωση μισθού (40%) όσων «επιζήσουν».

Μπροστά σε αυτό το δράμα που ζούμε και τον εφιάλτη που μας περιγράφουν για το μέλλον -αν βεβαίως υπάρξει μέλλον- καλούμε τους συμπολίτες μας να προβληματιστούν για τη σημασία του Τύπου στην ποιότητα της δημοκρατίας, ιδιαίτερα τώρα που η κοινωνία βιώνει τα τραγικά αδιέξοδα των ακολουθούμενων οικονομικών πολιτικών.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

- Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών

- Να αποκατασταθεί η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας

- Να εξετάσει η ιδιοκτησία των εφημερίδων τις προτάσεις ανάπτυξης που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι

- Να σταματήσει η τρομοκράτηση, οι εκβιασμοί και τα σχέδια σφαγής των εργαζομένων

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

moisis said...

Δημοσίευμα Liberation για Ελευθεροτυπία



Comme la Croix-Rouge, nombreuses sont les entreprises qui accumulent les retards de paiements des salaires. «C’est devenu fréquent, et les gens l’acceptent tout en étant confrontés à des hausses d’impôts sans précédent, lesquelles sont calculées en fonction de salaires non versés», constate Moise Lipsis. Ce journaliste du quotidien Elefterotipia n’a pas été payé depuis juin. Longtemps qualifié de «Libé grec», le journal joue désormais sa survie, un peu à l’image du pays : après avoir été l’un des principaux quotidiens, il est aujourd’hui menacé de faillite. «Suite aux mesures d’austérité décidées par l’Europe, les banques n’accordent plus de prêt, ce qui étrangle l’économie», explique le journaliste, qui ne voit pas pour autant émerger un sentiment antieuropéen. «C’est la classe politique que les Grecs accusent de tous les maux», souligne-t-il.

Ντίνα Δασκαλοπούλου said...

Συνάδελφοι,

δύο περίπου εβδομάδες μετά τη γενική συνέλευση όπου αποφασίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία τις επόμενες κινήσεις μας, ουδεμία πρωτοβουλία έχουμε αναλάβει. Βουλιάζοντας καθημερινά στην απαισιοδοξία και την απάθεια, δεν έχουμε προχωρήσει καν στο αυτονόητο: δεν έχουμε υπογράψει εξουσιοδότηση προς τον δικηγόρο μας - αυτό σημαίνει πςω δεν δύναται να προχωρήσει σε καμία κίνηση, αφού εάν πράξει κάτι τέτοιο είναι πειθαρχικά ελεγκτέος. Τις εξουσιοδοτήσεις τουλάχιστον θα έπρεπε να τις έχουμε υπογράψει χτές.

Επίσης, απαιτείται να κάνουμε άμεσα γενική συνέλευση ώστε να ενημερωθούμε παρουσία και του δικηγόρου μας για τη διαδικασία δανεισμού της εφημερίδας. Εάν έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι ο χρόνος για την Ε μετρά ανάποδα μέχρι 1ης Δεκεμβρίου, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Τέλος, πέραν των κινητοποιήσεων, πρέπει να διεκδικήσουμε συλλογικά και ορισμένα άλλα πράγματα όπως:

* σήμερα το ΕΤΑΠ ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι οι άνεργοι εργαζόμενοι των ΜΜΕ εξαιρούνται από το χαράτσι. Πρέπει να πιέσουμε ώστε η ρύθμιση να συμπεριλάβει και τους απλήρωτους ή, τουλάχιστον, να παγώσει η καταβολή μέχρι να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα μας.

* πρέπει να ζητήσουμε ανάλογη ρύθμιση για την εφορία διότι τώρα φορολογούμαστε κανονικά για τους μήνες που δεν πληρωνόμαστε.

* τέλος να διεκδικήσουμε ειδικές ρυθμίσεις για τα προσωπικά μας δάνεια, όπως έπραξαν και οι εργαζόμενοι σε άλλα Μέσα με αντίστοιχα προβλήματα.

Ν απεισημάνω επίσης ότι έχουμε μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΣΗΕΑ θα καλύψει τα έξοδα της νομικής εκπροσώπησής μας και καμία απόφαση του ΔΣ. Πρέπει να έχουμε την απόφαση εγγράφως - ξέρουμε δα πως λαμβάνει αποφάσεις το ΔΣ ή, σωστότερα, πως δεν λαμβάνει αποφάσεις.

Επειδή πληροφορούμαι ότι ορισμένοι συνάδελφοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. Επειδή γνωρίζω ήδη πως κάποιοι τηλεφωνούν ατομικά στον κύριο Παλαιολόγο ή έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεσή τους σε άλλους δικηγόρους. Επειδή κι εγώ η ίδια προτίθεμαι αύριο να τον επισκεφθώ ώστε να υπογράψω τα σχετικά χαρτιά, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω στον συλλογικό αγώνα περιασσότερο από τις ατομικές λύσεις, ζητώ από τους εκπροσώπους μας και από αυτό το βήμα να ορίσουν Γενική Συνέλευση την Παρασκευή ή ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ. Διαφορετικά θα πεταχτούμε στο δρόμο χωρίς αποζημίωση, χωρίς τα δεδουλευμένα μας, χωρίς καν το δικαίωμα να εγγραφούμε στο ταμείο ανεργίας, αφού δεν θα λογιζόμαστε ως άνεργοι.

Πάνος Σώκος said...
This comment has been removed by a blog administrator.