Thursday, November 3, 2011

24ωρη απεργία στην Ελευθεροτυπία


        (αυτή τη στιγμή συγκέντρωση των απεργών έξω από την Ελευθεροτυπία)          

 Σε εικοσιτετράωρη (24ωρη) απεργία από τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ Τεγόπουλος και την Φωτοεκδοτική. Την απεργια κήρυξαν τα σωματεία ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, και Ενωση Λιθογραφων, μετά και από τη χθεσινή απόφαση - προταση της συνέλευσης των εργαζομένων για την πραγματοποίηση άμεσα  24ωρης απεργιας.
Η ανακοίνωση των τεσσάρων ενώσεων έχει ως εξής:

Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
Ενωσις Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
Ενωση Τεχνικών Ημερησίου & Περιοδικού Τύπου Αθηνών
Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011
Με συντριπτική πλειοψηφία η συνέλευση των εργαζομένων στην "Ελευθεροτυπία" (Χ.Κ. Τεγόπουλος & Φωτοεκδοτική) που πραγματοποιήθηκε χθες αποφάσισε να προτείνει στις Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ και ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ) την κήρυξη άμεσα 24ωρης απεργίας από σήμερα (3/11/11) το μεσημέρι στις 12 έως την ίδια ώρα αύριο, την οποιά τα Σωματεία αποδέχτηκαν και πραγματοποιούν.

Η συνέλευση αποφάσισε ακόμη:
- Να ζητήσει από το Διασωματειακό την κήρυξη 48ωρης απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία
- Να καταθέσουν όλοι οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά μέτρα γι ατην καταβολή των μέχρι τώρα οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών τους (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) και
- να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της επίσχεσης εργασίας.

Επίσης όλα τα παραπάνω γίνονται αποδεκτά από τις Ενώσεις μας.
Οι συνάδελφοι σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, έχοντας πλέον εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας και αντιδρώντας στο παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας, σχετικά με το μέλλον της εφημερίδας και των εργαζομένων της, αγωνίζονται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και την έκδοση της εφημερίδας με αξιοπρέπεια και πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων τους.
Οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να είναι τα μόνιμα θύματα μεταξύ της εργοδοσίας, του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής εξουσίας.

Καλούν την επιχείρηση και τη διεύθυνση της Ελευθεροτυπίας ενόψει και της κλιμακούμενης κινητοποίησης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ιδόιτη η ανοχή και η καλή πίστη που ως τώρα επέδειξαν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να ληφθούν ως αδυναμία.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων

13 comments:

Aυγή Μ. Πλατσή said...

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΤΩΡΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΡΙΑΝΟ ΦΥΛΛΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ!!!

Anonymous said...

Στις τυπολογίες διαβάζω ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας την 02/11/2011 αφορούν ουσιαστικά και κυρίως τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό , ύψους 3,2 εκ. Ευρώ. Οι λοιπές υποχρεώσεις τακτοποιούνται κανονικά.»
Πράγμα που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ξεχρεώνονται ενώ εμείς, που βγάζουμε τα έντυπα, μπαίνουμε καθημερινά μέσα. Εάν αυτό δεν είναι κίνητρο για συλλογική δράση, τότε τι να πώ;

Αρίστος Γιαννόπουλος

Anonymous said...

Τι συμβαίνει; Ισχύει;

Συζήτηση για την αναστολή της απεργίας:http://www.paron.gr/typologies/?p=13151

Anonymous said...

η απεργία κανονικά σε εξέλιξη, τώρα ποιες είναι οι πηγές των Τυπολογιών... το αγνοώ

moisis said...

Στα 3,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 2/11/2011 που αφορούν ουσιαστικά και κυρίως τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τεγόπουλος τη Κεφαλαιαγορά, ενώ επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση με την Alpha Βank.

Αναλυτικότερα, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Χ.Κ. Τεγόπουλος παραθέτει αυτούσιο το περιεχόμενο του από 1/11/2011 δημοσιεύματος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το οποίο έχει ως εξής:

«ΧΘΕΣ, 1η Νοεμβρίου 2011, ο πρόεδρος της ALPHA ΒΑΝΚ, Ι. Κωστόπουλος, γνωστοποίησε τηλεφωνικά στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου ότι η τράπεζα δεν θα χορηγήσει στην «Ελευθεροτυπία» το εγκεκριμένο -από τον Σεπτέμβριο- δάνειο, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η Νομική Υπηρεσία της ALPHA ΒΑΝΚ, όντας εκ των πραγμάτων ανώτερη του κ. Ι. Κωστόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Χορηγήσεων, γνωμοδότησε αρνητικά για το δάνειο.

Όλα αυτά συνέβησαν ενώ είχαν ήδη προωθηθεί προς την τράπεζα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την πώληση και επαναμίσθωση (sales and lease back) του ιδιόκτητου κτηρίου της εφημερίδας (στη Μίνωος 10-16) και είχαν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την πλευρά της τράπεζας. Οι ακριβείς λόγοι της αρνητικής εισήγησης για το δάνειο δεν έγιναν γνωστοί, καθώς ο κ. Κωστόπουλος έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου.

Χθες επίσης, τελείως συμπτωματικά, άλλη μία τράπεζα -η Πειραιώς- ενημέρωσε το γενικό διευθυντή της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», κ. Α. Πολυκανδριώτη, ότι κρατά στο σύνολό τους μπλοκαρισμένα τα έσοδα της «Ελευθεροτυπίας» από τις πωλήσεις φύλλων, μέσω του πρακτορείου «Αργος».

Η ίδια η Πειραιώς παραδέχτηκε ότι καλύπτεται από τα μισά. Το γεγονός αυτό στοχεύει στον αποκλεισμό της δανειοδότησης της εφημερίδας από την Εθνική Τράπεζα και βλάπτει κυρίως την Πειραιώς. Πάνω από 800 εργαζόμενοι σε αναμονή.»

Σε σχέση με το ως άνω δημοσίευμα και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία ενημερώνει ότι:

α) Το ανωτέρω δημοσίευμα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις των αιτημάτων χρηματοδότησης της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία συνεχίζει την προσπάθεια της για να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση της και από άλλες τράπεζες.

β) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας την 02/11/2011 αφορούν ουσιαστικά και κυρίως τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό, ύψους 3,2 εκ. ευρώ. Οι λοιπές υποχρεώσεις τακτοποιούνται κανονικά.

γ) δεν υφίστανται στην παρούσα φάση άλλες πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες για την ορθή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Σε περίπτωση που υπάρξουν, η Εταιρία όπως πάντα πράττει, θα προβεί στη σχετική ενημέρωση τόσο του επενδυτικού κοινού όσο και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας της.

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σημειώνουμε ότι η εταιρία μετά την προφορική αρνητική απάντηση της Alpha Bank για χρηματοδότηση 8 εκ. Ευρώ, επαναδιαπραγματεύεται τόσο με την ALPHA BANK όσο και με άλλες τράπεζες, ενώ θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της.

Μετάφραση: Χρωστά μόνο στους εργαζόμενους 3,2 εκατ. ευρώ και υπόσχεται στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι συνεχίζει να λειτουργεί κονανικά. Άρα μπλόφα(;) το ότι κλείνει την εφημερίδα, πόσο μάλλον ότι την κλείνουμε εμείς. Αγωνιστικά μέχρι να πάρουμε και το τελευταίο σεντ. Όσο για ενημέρωση, χαρτί κλπ, είναι πληρωμένο από εμάς, άρα ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Ελευθεροτυπία των Εργαζομένων-για την αξιοπρέπεια μας ρε γαμώτο(!).

Anonymous said...

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή για την απεργία και τις εξελίξεις στην Ελευθεροτυπία



http://protovouliagiatinanatropi.blogspot.com/

geomylo said...

www.eter.gr νέο e-mail: eter@eter.gr

Αθήνα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση

Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας συμπαραστεκόμαστε στους αγωνιζόμενους συναδέλφους της «Ελευθεροτυπίας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπαραστεκόμαστε στους αγωνιζόμενους συναδέλφους εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που μάχονται για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο των πολιτικών και οικονομικών επιλογών του συστήματος που, στημένο για να εξυπηρετεί τους τραπεζίτες και το ντόπιο και ξένο κατεστημένο, επιχειρεί την ποδηγέτηση και τη φίμωση της ενημέρωσης.

Στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους συναδέλφους και ενώνουμε τη φωνή μας με την φωνή κάθε αγωνιζόμενου στη Χώρα μας για την ανεξαρτησία και την απεμπλοκή μας από τα κάθε λογής νεοταξίτικα σχέδια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Καμαρινόπουλος Μαρία Γεωργέα

Anonymous said...

ΠΈΜΠΤΗ, 3 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011 -
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;

Ύστερα από τρεις μήνες αδράνειας, φόβου και ψευδαισθήσεων, οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία σήκωσαν επί τέλους το ανάστημά τους! Σε θυελλώδη γενική συνέλευση το βράδυ της Τετάρτης(02/11) αποφάσισαν να προχωρήσουν προς το παρόν άμεσα σε 24ωρη απεργία αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών αλλά και το δικαίωμά τους να μην πεταχτούν στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις.
Η εφημερίδα που διακρίθηκε για την ελευθερία πνεύματος, που στάθηκε καταφύγιο για την παρουσίαση ριζοσπαστικών απόψεων σε ένα όλο και πιο γκρίζο τοπίο στα ελληνικά ΜΜΕ, οδεύει στο τέλος της. Όχι βέβαια με ευθύνη των 800 και πλέον εργαζόμενων της αλλά με αποκλειστική ευθύνη της ιδιοκτησίας και των διευθυντών της επιχείρησης, την οποία οδήγησαν σε μαρασμό, πουλώντας «αμφισβήτηση» προς τα έξω, εφαρμόζοντας ωστόσο μέσα την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική, εξωθώντας τον κόσμο σε δήθεν «εθελούσιες εξόδους» με την υπόσχεση αποζημιώσεων που θα προέρχονταν από κάποιο τραπεζικό δάνειο το οποίο τελικά δεν ήλθε…
...
Οι μέτοχοι της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ αρνούνται να συνεισφέρουν από την ατομική τους περιουσία, την οποία όπως κάθε επιχειρηματίας συσσώρευσε από την εργασία των υπαλλήλων του, θεωρώντας ότι εν μέσω γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης, οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες θα έσπευδαν να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα μιας αμφιλεγόμενης αναδιάρθρωσης.
...
Μπροστά στο αδιέξοδο της κρίσης η ιδιοκτησία της Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, κάνει ό,τι έκαναν οι επιχειρηματίες στην Αργεντινή το 2001.Εγκαταλείπει την επιχείρηση στην τύχη της…παρακολουθώντας απαθής από το σπίτι της-εκεί την επισκέπτονταν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και διευθυντές για να την μεταπείσουν να μην κλείσει την εφημερίδα-800 και πλέον εργαζόμενους να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
Έφθασε να ζητήσει(;) μέσω των διευθυντών της να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτοι, όσο πάει…, για να συνεχίσουν οι δημοσιογράφοι να καλύπτουν τις «ιστορικές στιγμές» που ζει η χώρα, χωρίς καμιά υπόσχεση για το μέλλον τους(!).
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, όπως και των υπολοίπων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Χωρίς αυταπάτες περί «καλών» και «κακών» αφεντικών, απαιτείται αγώνας για να διεκδικήσουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θεωρεί την απώλεια της Ελευθεροτυπίας, απώλεια για όλο τον ελληνικό τύπο, όχι μόνο γιατί σε αυτήν εργάζονται 800 εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή σε μία μεγάλη βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα, αλλά γιατί θεωρεί ότι στην κρίσιμη περίοδο άτακτης χρεοκοπίας την οποία διανύουμε, φωνές σαν την Ελευθεροτυπία και ειδικά μια Ελευθεροτυπία στα χέρια των εργαζομένων της, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Η διαμόρφωση όμως αυτή δεν οφείλεται στα κεφάλαια της ιδιοκτησίας, αλλά στο πραγματικό "κεφάλαιο" της επιχείρησης που είναι οι εργαζόμενοι της. Είναι καιρός πλέον να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία και κάθε παραγωγική επιχείρηση, ότι πρέπει να αναλάβουν ντε φάκτο την παραγωγική διαδικασία. Στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας έχουν ήδη ακουσίως χρηματοδοτήσει την εφημερίδα με 6-7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή χαρτί και εξοπλισμός για αρκετό καιρό είναι ήδη πληρωμένο από τους παρακρατημένους μισθούς των εργαζομένων.
Σίγουρα το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης δεν είναι εύκολο και μάλιστα όταν ευρύτερα στην κοινωνία συνεχίζουν να υφίστανται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Το παράδειγμα ωστόσο της Αργεντινής(αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών εγχειρημάτων ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ) δείχνει ότι δεν είναι και ακατόρθωτο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
(FINANCIAL CRIMES, AΡΜΜΕ, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ)

Anonymous said...

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, για την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.
Οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να είναι τα μόνιμα θύματα μεταξύ της εργοδοσίας, του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής εξουσίας.

Πιστεύουμε ότι η διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων του Τύπου , εγγυάται την ίδια ελευθερία του Τύπου.
‘Όταν κλείνει μία εφημερίδα φιμώνονται εκατοντάδες φωνές.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Anonymous said...

Συνάδελφοι να ζητήσουμε τη σύγκλιση άμεσα γενικής συνέλευσης πχ. τη Δευτέρα με ένα και μόνο αίτημα: Την κήρυξη τηε 48ωρης απεργίας που έχουμε αποφασήσει. Μην δίνουμε χρόνο στην εργοδοσία, μη στηριζόμαστε στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία που μπορεί να πάει την απεργία για το...Πάσχα.
Λίγη αξιοπρέπεια. Για ποιά Ελευθεροτυπία πάλι δουλεύουμε. Της Μάνιας και των αποτυχημένων διευθυντών της; Ούτε ένα φύλλο με πληρωμένο από εμάς το χαρτί αν δεν πληρωθούμε. Ειδάλλως ήλθε η ώρα. Αντί για την "Ελευθεροτυπία του Σαμαρά" να βγάλουμε τη μία και μοναδική που ίσως και οι αναγνώστες πραγματικά αγκαλιάσουν. Τη δική μας Ελευθεροτυπία!

moisis said...

Δευτέρα: Συνέλευση της Αυριανής
...ενημέρωση από τους συναδέλφους της Αυριανής...
Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα μία το μεσημέρι, ορίστηκε η Συνέλευση της Αυριανής στην ΕΣΗΕΑ। Οι συντάκτες, που εξακολουθούν και παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και πολλοί ακόμα περισσότερο, ζητούν να τους χορηγηθεί έκτακτο επίδομα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες, αλλά και μεθόδευση των κινητοποιήσεών τους.
Ο Γ. Α. Κουρής, αδιαφορεί παντελώς. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι δημοσιογράφοι του είναι στα όρια της πείνας και ζουν με δανεικά από τους γονείς τους και φιλικά τους πρόσωπα.
Οι ίδιοι, έχουν φορολογηθεί για εισοδήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα εισπράξει. Και ο Κουρής χαίρεται τα πλούτη του και δεν διαθέτει για αυτούς - πολλοί από τους οποίους είναι από την πρώτη μέρα της έκδοσης της εφημερίδας - ούτε ένα μισθό. Αντίθετα, με αλλαζονικό ύφος, αρνείται την οποιαδήποτε επαφή με το Δ. Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Anonymous said...

Γι ατη διαφήμηση της Κ.Ε. υπάρχουν λεφτά;

Ντίνα Δασκαλοπούλου said...

Καλημέρα. Την Πέμπτη το 99% των εργςζομένων της εφημερίδας απεργούσε, σήμερα σχετικά με αυτό στο πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο (με ποιά χρήματα άραγε;) αφιέρωμα στην ελευθερία του Τύπου διαβάζω μόνο τις "αποκαλύψεις" που κάνει και στη γενική συνέλευση η εργοδοσία (πλώς με άλλη υπογραφή) και ένα κείμενο του κυρίου Συρίγου που καλεί τους εργαζόμενους " να κάνουν θυσίες" και γελοιποιεί την απεργία. Θεωρώ το γεγονός απαράδεκτο και καλώ τους εκπρόσωπυς μας άμεσα να γράψουν ένα κείμενο που να εξηγεί στους αναγνώστες την αλήθεια. Μέχρι σημέρα δουλευόμασταν μεταξύ μας, τώρα εξαπατούμε μια χώρα ολόκληρη.