ΨΗΦΙΣΜΑ
Ψήφισμα
της συνέλευσης των εργαζομένων
2/11/2011
Η συνέλευση των εργαζόμενων στη Χ.Κ Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011 αποφάσισε με ψήφους 273 υπέρ και 31 κατά, να προτείνει στο Διασωματειακό την κήρυξη άμεσα 24ωρης απεργίας, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και αντιδρώντας στο παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της εφημερίδας και των εργαζομένων της.
Η συνέλευση ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο των συντακτών ότι η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου, του δήλωσε την Τρίτη, πως μετά την απόφαση της Alpha Bank να μην χορηγήσει τελικά στη Χ.Κ Τεγόπουλος το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί προ μηνός, δεν έχει άλλο τρόπο να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εφημερίδας και την πληρωμή των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν μπορεί, να συνεχίσει την έκδοση της. Μια εξέλιξη που αφήνει μετέωρους 850 εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τρεις μήνες.
Η συνέλευση αποφάσισε ακόμα:
-Να ζητήσει από το διασωματειακό να κηρύξει 48ωρη απεργία με ανοιχτή ημερομηνία.
-Να καταθέσουν όλοι οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά μέτρα για την καταβολή των μέχρι τώρα οφειλόμενων δεδουλευμένων (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου).
-Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της επίσχεσης εργασίας.
-Να ζητήσει την ενεργοποίηση της επιτροπής συμφιλίωσης του υπουργείου Εργασίας.
-Να προσλάβει δικηγόρο για την ενίσχυση της νομικής διεκδίκησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι όπως υποστήριξαν στη συνέλευση, με τις πρωτοβουλίες τους, τη στάση τους και τις ενέργειές τους προσπαθούν να κρατήσουν την εφημερίδα ζωντανή και στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα εργασιακά τους δικαιώματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τιμώντας έτσι τη σχέση τους με τους αναγνώστες και όλους τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας.
9 comments:
Μάλιστα... Μπορεί να εξηγήσει κάποιος από τους συντάκτες του ψηφίσματος τι σημαίνει πρακτικά η τελευταία παράγραφος και συγκεκριμένα πώς η προσπάθεια να μείνει η εφημερίδα ζωντανή και στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης μπορεί να συνδυαστεί με την απόφαση για άμεση εκκίνηση της διαδικασίας της επίσχεσης εργασίας;
μμμ, θα κάνω μια απόπειρα...
Το να μείνει η εφημερίδα (σε συνδυασμό με την επίσχεση) ζωντανή στην παρούσα φάση σημαίνει να διασφαλιστεί ότι δεν θα την κλείσει αιφνιδίως η ιδιοκτησία και ότι θα "μείνουν ζωντανοί" οι εργαζόμενοι που την παράγουν, που -ασκώντας άμεσα το μέτρο της επίσχεσης- θα σταματήσουν να φυλλορροούν λόγω "οικονομικού εκβιασμού" και πιεστικών ακάλυπτων οικονομικών υποχρεώσεων. Αυτό θα πει. Διαφωνείτε;
Εγώ καθόλου. Για εσάς δεν γνωρίζω. Διότι το ψήφισμα δεν γράφει μόνο "ζωντανή". Γράφει και "στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης", γεγονός που πολύ βολικά παραβλέψατε στην απάντησή σας. Επομένως το ερώτημα παραμένει: πώς η προσπάθεια να μείνει η εφημερίδα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης μπορεί να συνδυαστεί με την απόφαση για άμεση εκκίνηση της διαδικασίας της επίσχεσης εργασίας;
Μικρή διόρθωση, για την ιστορία:
Η απόφαση για την κήρυξη απεργίας πάρθηκε, απ' ό,τι θυμάμαι πως ανακοινώθηκε, με 373 ψήφους έναντι (περίπου) 100. Τα νούμερα που αναφέρονται είναι αυτά της δεύτερης ψηφοφορίας, για τη διάρκεια της απεργίας (οι 31 μειοψηφίσαντες στήριξαν πρόταση για 48ωρη απεργία ήδη από το βράδι της Τετάρτης, με αναδρομική κάλυψη από τα συνδικάτα).
Aνοιχτό σωματείο για όλους τους συναδέλφους
H πρόταση της πρωτοβουλίας στο ΔΣ στις 1/11 για ανοιχτό σωματείο σε όλους τους συναδέλφους, μέρος μιας συνολικής τοποθέτησης για την κατάσταση και το πως η ΕΣΗΕΑ θα αλλάξει τους όρους σύγκρουσής της με τους ιδιoκτήτες και την κυβέρνηση.
Να ανοίξει (επιτέλους) το Σωματείο για όλους τους δημοσιογράφους
"Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;"
Κανένας μόνος του στην κρίση, κανένας μόνος του στη μάχη.
Όταν ελαστικοποιούνται ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα πολλών δεκαετιών καταργούνται.
Όταν οι επιθέσεις κυβέρνησης, εργοδοσίας, τρόικας, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν ακόμα πιο λυσσαλέες.
Είναι πολυτέλεια να αφήνουμε έξω από τη δύναμη των σωματείων μας, συναδέλφους που έχουν την «ατυχία» να εργάζονται σε καθεστώς που δεν τους επιτρέπει να καλύψουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να εγγραφούν στη δύναμή τους. Βρισκόμαστε λοιπόν σε σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξουμε
.
Θα δώσουμε τη μάχη για την ύπαρξή μας μόνοι μας, «λίγοι και εκλεκτοί», ή μαζί με τους συναδέλφους μας που εργάζονται με ΔΠΥ, σε ιντερνετικά ΜΜΕ, «μαύροι» και «ελαστικοί», στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι ένα «μέλλον» πλήρους εργασιακής απορύθμισης, με «φασόν» εργασία και «φασόν» ασφάλιση, με πλήρη διάλυση των ταμείων, των μισθών, των συντάξεων, των ωραρίων, των συνθηκών εργασίας, κλπ
Χωρίς πολλές περικοκλάδες, το λέμε απλά: να ανοίξει το σωματείο μας και να καλύψει ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους που εργάζονται πραγματικά ως δημοσιογράφοι. Να ενισχύσουμε και να οργανώσουμε το δικό μας στρατό, στον πόλεμο που ήδη εξελίσσεται.
Σε μια εποχή που τα συνδικαλιστικά όργανα αποδυναμώνονται όλο και περισσότερο, είτε λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται από τους εργοδότες είτε λόγω της απαξίωσής τους (απόρροια των επιλογών τους και της μη αποφασιστικής στάσης τους) από μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, ας σκεφτούμε τι αντίκτυπο (όχι μόνο στον χώρο του Τύπου, αλλά γενικά στην κοινωνία) θα είχε ένα σωματείο που γρήγορα και αποφασιστικά-και φυσικά έπειτα από την υπέρβαση που απαιτείται να κάνει το Δ.Σ. του- θα πολλαπλασιάσει τα μέλη του και άρα θα γιγαντώσει την αντίστασή του (και την αντίδρασή του) απέναντι στα αφεντικά!
Η αύξηση της συνδικαλιστικής πυκνότητας και η μαζικοποίηση του σωματείου, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των αγώνων που έχουμε μπροστά μας ενάντια στις απολύσεις, για υπεράσπιση των ΣΣΕ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει πράξη κάτι τέτοιο. Υπάρχει καταστατικό που συνδέει την Ένωση με τον ΕΔΟΕΑΠ κ.λπ. Ομως εδώ οι κυβερνώντες αλλάζουν το Σύνταγμα κατά το δοκούν, δεν μπορούμε εμείς οι εργαζόμενοι να αλλάξουμε το καταστατικό του Σωματείου μας για να τους πολεμήσουμε; Ας αναλάβουν οι νομικοί μας σύμβουλοι, ας ζητήσουν τη βοήθεια όσων χρειαστεί και ας βρουν τη λύση, τον τρόπο!
Αυτή η πρόταση, η Μεγάλη Ιδέα, είναι ο μόνος τρόπος αντίστασης στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και στην τραγική εξέλιξη που διαφαίνεται ότι θα έχουν τα πράγματα, αν δεν εκδηλώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι την αντεπίθεσή μας.
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι).
Geomylo, σας ευχαριστώ που μου αναγνωρίζετε ότι έχω δίκιο και για την παραπομπή. Αλλά πώς να απευθυνθώ στους εκπροσώπους αν όχι εδώ, στο μπλογκ του "Εκπροσώπου Συντακτών της "ελευθεροτυπίας"";
Ή μήπως αυτά τα θεωρούν ψιλά γράμματα οι εκπρόσωποι;
Post a Comment