Wednesday, April 4, 2012

Επιστολή της Κύρας Αδάμ για την αποχώρησή της από την Ελευθεροτυπία

Αθήνα,03.04.2012



Αγαπητέ κ Σώκο,

Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας ενημερώσω για τα εξής΄
Στο τέλος Φεβρουαρίου έγινε σύσκεψη διευθυντικών στελεχών στην οικία της εκδότριας της « Ε» κας Τεγοπούλου. Σ΄αυτήν, παρουσιάστηκε η πρόταση της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ  και με  αντικείμενο την άμεση επαναλειτουργία της εφημερίδας με ένα μέρος των εργαζομένων και με νέο υπολογισμό μισθοδοσίας τους.
΅Ως διευθύντρια του καθημερινού φύλου της «Ε» εξέφρασα την  αντίθεση μου με την εν λόγω πρόταση. Επέμεινα ότι η επαναλειτουργία της εφημερίδας,  προϋποθέτει την προηγούμενη ρύθμιση καταβολής δεδουλευμένων και αποζημιώσεων σε όσους συναδέλφους εκ των 8οο  δεν θα χρησιμοποιηθούν στο νέο σχήμα της εφημερίδας. Διαφορετικά,  επεσήμανα τότε, δεν θα αποκατασταθεί η απαραίτητη εργασιακή ειρήνη και δεν θα λειτουργήσει εποικοδομητικά το διευθυντικό δικαίωμα.
Απεχώρησα από την σύσκεψη αυτή πριν από τη λήξη της και έκτοτε δεν έχω καμμία επαφή με την Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ.
Επιπροσθέτως, το συμβόλαιο μου  με την Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ  έληξε, χωρίς διάθεση ανανέωσης του. Συνεπώς έχει πάψει να υφίσταται και τυπικώς  η εργασιακή μου σχέση με την « Ε»  , όπου απασχολήθηκα ανελλιπώς και αποκλειστικώς από το 1980 μέχρι σήμερα.
Παρακαλώ, η παρούσα επιστολή να αναρτηθεί την 4η Απριλίου στο μπλογκ των εργαζομένων της « Ε»
                                                                       Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                                         
                                                                              ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

2 comments:

Αντα Ψαρρά said...

Με μια τυπική επιστολή η διευθύντρια της Ελευθεροτυπίας ανακοίνωσε γραπτώς και δια μέσου του εκπροσώπου των εργαζομένων την οικειοθελή αποχώρησή της από την εφημερίδα. Η επιλογή της συνταξιούχου διευθύντριας της Ε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο της εταιρείας της με την Χ.Κ. Τεγόπουλος είναι φυσικά απόλυτο δικαίωμά της. Όπως είναι και δικαίωμά της να υπογράψει νέα σύμβαση με το συγκρότημα Επενδυτή-Ελεύθερου Τύπου όπως πληροφορηθήκαμε στη Γενική Συνέλευση. Εκείνο που δεν είναι όμως δικαίωμά της είναι αυτή η άκρως επιλεκτική μνήμη της κυρίας Αδάμ για όσα έχουν μεσολαβήσει τον τελευταίο χρόνο στην εφημερίδα.
Η ίδια η κυρία Αδάμ ήταν εκείνη που μετά από μήνες απλήρωτης εργασίας ήρθε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και χαρακτήρισε ριψάσπιδες όσους δεν θα συνέχιζαν να προσφέρουν δωρεάν την εργασία τους. Η ίδια πρώτη από όλους μίλησε για την αναγκαία κρίσιμη μάζα των εργαζόμενων που θα κατάφερναν να βγάζουν την εφημερίδα έστω και απλήρωτοι. Αυτό μάλιστα έγινε λίγο πριν την κήρυξη της πρώτης 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας
Η ίδια η κα Αδάμ όπως και όλοι μας γνωρίζαμε από τα τέλη Αυγούστου τα επιχειρηματικά σχέδια για τους μισούς εργαζόμενους από τον τότε οικονομικό διευθυντή της εταιρείας. Τότε όμως δεν θυμάται κανείς να διατύπωσε αντιρρήσεις ενώ συνέχιζε κανονικά να συμμετέχει στις συσκέψεις.
Θυμίζουμε δε ότι το σχέδιο που ισχυρίζεται ότι απέρριψε είναι γραμμένο αναλυτικά στην προσφυγή της εταιρείας στο αρθρο 99 που τόσο η ίδια όσο και οι στενοί συνεργάτες της προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν.
Μέχρι την αρνητική προς την εργοδοσία στάση που υπαινίσσεται στο γράμμα της δεν παρέλειπε να ψηφίζει σε γενικές συνελεύσεις κατά των απεργιών και υπέρ της μη εναντίωσης στο αρθρο 99. Δυστυχώς δε έπεισε και κάποιους συναδέλφους να μην ακολουθήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε την κύρια παρέμβαση ενάντια στα μνημονιακά επιχειρηματικά πλάνα της εταιρείας
Τέλος ακόμα κι αν μετάνιωσε έστω την τελευταία στιγμή για τη στάση της γιατί δεν ήρθε να το πει στη Γενική Συνέλευση
Οι κολλητοί ή τέλος πάντων κάποιοι κολλητοί βολεύτηκαν ή θα βολευτούν και καλά θα κάνουν. Οι ηρωικές όμως έξοδοι όχι του Μεσολογγίου αλλά της πίσω πόρτας δεν κρύβονται κάτω από τον ήλιο.
Στο καλό και καλή ψήφο!

Αντα Ψαρρά

Γεωργία Μυλωνάκη said...

παρακαλούνται όσοι διευθυντές συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή να βρουν την τσίπα να ενημερώσουν τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, έστω και τώρα, γιατί κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στη "μαρτυρία" της κας Αδάμ...