Thursday, October 6, 2011

Τα ίδια .. Παντελάκη μου από τη διοίκηση στη συνάντησή της με το διασωματειακό...

Δεν γίναμε ... σοφότεροι από τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής της Χ.Κ Τεγόπουλος στους εκπροσώπους του διασωματειακού (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, λιθογράφοι) κατά την συνάντηση που έγινε  την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης υποστήριξε ότι "δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις (;) δεν θέλουμε τη λογική της κόντρας (;)" συμπλήρωσε όμως ότι "αν δεν πετύχει το σενάριο των οικειοθελών  απολύσεων, δεν υπάρχει εναλλακτικο σενάριο...". Στην ερώτηση εκπροσώπου της ΕΤΗΠΤΑ αν αυτό σημαίνει ότι η εφημερίδα θα κλείσει απάντησε ότι "η εφημερίδα  χάνει 1,5 - 2 εκατ. ευρώ το μήνα". Επί της ουσίας επανέφερε το γνωστό τελεσιγραφικό δίλημμα, που έχει θέσει  απο καιρό στους εργαζόμενους "αν δεν φύγει ο κόσμος δεν θα επιβιώσει η εφημερίδα..." Είναι σαφές ότι ο γενικός διευθυντής της Χ.Κ δεν είπε όλη την αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν εκτός εφημερίδας όσοι δεν συναινέσουν στην φυγή τους και εξακολουθεί να εφαρμόζει την τακτική του σοκ και του πανικού...


Αν και πιέσθηκε έντονα να  δώσει στα σωματεία και στους εργαζόμενους το "μπίζνες πλάν" αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι ειναι ένα εμπιστευτικό έγγραφο μεταξύ δύο πλευρών (διοίκησης και τράπεζας). Υποστήριξε όμως ότι είναι ένα ολιγοσέλιδο κείμενο, το οποίο ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει τίποτε περισσότερο από όσα έχει προφορικά πει, δηλαδή για μία μείωση του κόστους λειτουργίας της  Χ.Κ  σε ποσοστό 50%... Απαντώντας  σε ερώτηση σε πόσους εργαζόμενους αντιστοιχεί το 50%, είπε ότι ο αριθμός δεν είναι συγκεκριμένος γιατί εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος αυτών που θα φύγουν.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το όριο των απολύσεων κάθε μήνα. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΗΕΑ κ. Κλοκοτάρας υποστήριξε ότι, είτε με τη συναίνεση του εργαζόμενου είτε χωρίς αυτή οι απολύσεις δεν μπορούν, να υπερβούν το όριο του 4% ( 30 το μήνα στη δική μας περίπτωση) και τα σωματεία θα αντισταθούν. Απέδωσε στη διοίκηση της Χ.Κ προχειρότητα στην αντιμετώπιση της κατάστασης. "Νομίζετε ότι όλα θα λυθούν με ένα μαγικό τρόπο" είπε χαρακτηριστικά. Ο γενικός διευθυντής υποστήριξε ότι κάθε ένας που θα φεύγει με καταγγελία σύμβασης, ούτως ώστε να  μπορεί να μπαίνει στο ταμείο ανεργίας, θα υπογράφει και μία ρήτρα ότι "παραιτείται του δικαιώματός του να προσβάλει την καταγγελία της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο ως άκυρη". Επίσης υποστήριξε ότι αυτή η διαδικασία ειναι απολύτως νόμιμη, ενώ ο κ. Κλοκοτάρας αμφισβήτησε την νομική εγκυρότητα της.

 Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε:

-Επισήμως το πρόγραμμα των "συναινετικών αποχωρήσεων - απολύσεων" και τα κίνητρα θα ανακοινωθεί όταν και τυπικά εκταμιευθεί το δάνειο, που έχει ήδη εγκριθεί, σε περίπου 15- 20 ημέρες. Είπε όμως ότι μέχρι τότε όσοι θέλουν να φύγουν μπορούν, να το δηλώνουν.

-Αύριο Παρασκευή θα κατατεθούν στη μισθοδοσία 500.000 ευρώ (προκαταβολή του δανείου των 8 εκατ. ευρώ και άλλα 500.000 εντός του Οκτωβρίου).

-Μετά το Δεκέμβριο η Χ.Κ θα ζητήσει νέο τραπεζικό δάνειο και στόχος της είναι να αποπληρώσει στις αρχές του 2012 με το νέο δάνειο όσες οφειλές μισθών είναι σε εκκρεμότητα μέχρι τότε.

-Από τα 8 εκατ. ευρώ, τα πέντε είναι δεσμευμένα στην τράπεζα μόνο για αποζημιώσεις και εξόφληση δεδουλευμένων αυτών που φεύγουν. Από το Νοέμβριο και μετά όμως, τα χρήματα για τη μισθοδοσία θα εκταμιεύονται ανάλογα με την απορρόφηση των πέντε....

11 comments:

Anonymous said...

Να υπενθυμίσουμε στη διεύθυνση ένα παλιό ρητό, που λεγόταν στην Αλβανία «Όσο αυτοί προσποιούνται ότι μας πληρώνουν τόσο εμείς προσποιούμαστε ότι δουλεύουμε»

Ας θυμηθούμε τι έκανε κάποτε ο καλός βρετανός συνάδελφος James May.

Anonymous said...

χααααααχα καλό, μα τόσο πολύ καλό φίλε!!!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/6b/JamesMayAutocar.jpg

Anonymous said...

Via Kostas's Kyriakopoulos Fb profile
Εορτάζοντας την σημερινήν χαρμόσυνον ημέραν εις την οδόν Μίνωος του Νέου Κόσμου Αττικής. Ευτυχείτε.

http://www.youtube.com/watch?v=7xnf9ed3_cw

Ευαγγελία Φραντζόγλου said...

Με αντιμνημονιακή διάθεση πάντα

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Εργαζόμενοι που ζουν σαν άνεργοι
ΔΗΜΟΣΙΟ: ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Δεν πληρώνω... δεν πληρώνω... Δεν είναι θεατρική παράσταση. Δυστυχώς.
Είναι η λογική του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες-εργαζόμενους. Κι είναι η τακτική του Δημοσίου όταν ως εργοδότης εγκλωβίζει ανθρώπους στη «φάκα» των συμβάσεων έργου.

Η παγίδα είναι σκληρή κι αδυσώπητη: δουλεύεις και δεν ρωτάς πότε θα πληρωθείς. Σου αρκεί (πρέπει να σου αρκεί) ότι κάποτε θα πληρωθείς (πρέπει να πληρωθείς). Δουλεύεις και δοξολογείς την ασφάλεια του Δημοσίου, αυτή που βρέξει - χιονίσει ο μισθός πέφτει...
Μόνο που ο μισθός για τους πληβείους του Δημοσίου -αυτούς με τη σύμβαση έργου- δεν πέφτει ούτε με λιακάδα. Ενα χρόνο, έξι μήνες, τέσσερις μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να τους ενημερώσει αν και πότε θα πληρωθούν. Κανείς δεν καταδέχεται να δείξει πως τους αντιμετωπίζει σαν εργαζόμενους. Δικαιώματα; Δεν τους φτάνει που έχουν δουλειά; Αλλοι είναι άνεργοι...

Για τη συνέχεια http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=26301

Anonymous said...

Μη μασάτε συνάδελφοι. Μας καλεί/ καλύπτει το Διασωματειακό να μην υπογράφουμε παραιτήσεις... Σωθήκαμε:
βλ. http://www.esiea.gr/gr/2arxeio/2011/10/14.htm

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των Μ.Μ.Ε.καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει στους απλήρωτους, επί τρεις μήνες, εργαζομένους ώστε να προκαλέσει μαζικό κύμα απολύσεων.

Καλούμε την ιδιοκτησία της εφημερίδας να σεβαστεί τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας, και να απόσχει από ενέργειες που ουσιαστικά ακυρώνουν την ιστορία και την προσφορά της στον κλάδο.

Δηλώνουμε ότι η προσπάθεια εφαρμογής των σχεδίων της «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ», όπως ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της κ. Πολυκανδριώτη, καταστρατηγούν τον νόμο και θα μας βρει δυναμικά σε όλα τα επίπεδα απέναντί της.

Η συμπεριφορά της εργοδοσίας ξεπερνά κάθε όριο, καθώς εξαναγκάζει τους συναδέλφους μας, σε ταυτόχρονη με την απόλυσή τους παραίτηση από το δικαίωμά τους για την προσβολή των απολύσεων για οποιονδήποτε λόγο.

Καλούμε, σύμφωνα με την υπόδειξη των νομικών μας, τους συναδέλφους μας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας και να μην υπογράψουν καμία παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματά τους, στηρίζοντας έτσι την αλληλεγγύη και την ενότητα στην εφημερίδα όλων των συναδέλφων/ισσών. Οι ομαδικές καταγγελίες συμβάσεων είναι παράνομες και δεν διασφαλίζουν τους αποχωρούντες συναδέλφους.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.


..............

Βεβαίως με τον ίδιο τρόπο καλούσε πέρσι η ΕΣΗΕΑ στο ΕΘΝΟΣ να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, αλλά τελικά όσοι δεν υπέγραψαν απολύθηκαν ... ας θυμηθούμε:

18 Μαίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόπειρα της εργοδοσίας της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», που με εκβιαστικό τρόπο απαιτεί από τους δημοσιογράφους –και παρά την ομόφωνη απόφασή τους στη Γενική Συνέλευση των συντακτών στο ΕΘΝΟΣ, στις 17/5/2011– να δεχθούν μείωση μισθών κατά 10% και (για να νομιμοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη αξίωση) να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις παραιτούμενοι από την προστασία της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ.

Η ενέργεια αυτή γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτη, όταν οργανώνεται από τον Αντιπρόεδρο της ΕΙΗΕΑ και ακόμα πιο προκλητική, γιατί οι ιδιοκτήτες του ΠΗΓΑΣΟΥ επέλεξαν τη στιγμή αυτής της επίθεσης γνωρίζοντας ότι το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Ένωση. Με τις ενέργειες αυτές, ο κ. Μπόμπολας επιχειρεί να δυναμιτίσει τις όποιες προοπτικές για ΣΣΕ και κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και σωματείων μέσα στις συνθήκες της κρίσης γενικά και στον Τύπο ειδικότερα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους στο «ΕΘΝΟΣ» να μην υπογράψουν το κείμενο των ατομικών συμφωνιών, επικαλούμενοι την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και την εργατική νομοθεσία.

Το Δ.Σ. υπογραμμίζει ότι έχει ήδη προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας για τις εργοδοτικές πρακτικές στο «ΕΘΝΟΣ» και υπενθυμίζει ότι η προεκλογική περίοδος δεν εμποδίζει την Ένωση να πραγματοποιήσει συνδικαλιστικές παρεμβάσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γεωργία Μυλωνάκη said...

Δεν καταλαβαίνω που το πας συνάδελφε. Πρώτον, ίδιο είναι το τωρινό προεδρείο της ΕΣΗΕΑ με το περσινό; και δεύτερον, εμείς έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε ώστε να έχουμε ένα ισχυρό σωματείο ώστε πραγματικά να στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις; Παρακαλώ να λάβω απάντηση, αν γίνεται και επώνυμη πολύ θα το εκτιμούσα.

Anonymous said...

συμπέρασμα των παραπάνω: Δεν αρκεί να "καταδικάζεις" στα λόγια ή "να καλείς" γενικώς, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Το πόσο προστατεύει ή όχι τα μέλη του ένα συνδικάτο κρίνεται εκ του αποτελέσματος όχι εκ των προθέσεών/ανακοινώσεων. Οι πράξεις μετράνε. Και πράξεις είναι μόνο πετυχημένες συλλογικές κινητοποιήσεις με περιφρουρημένες απεργίες. Σε αυτό η ΕΣΗΕΑ αλλά και λοιπά συνδικάτα του τύπου (με λίγες εξαιρέσεις, τεχνικοί τηλεόρασης, ετερ κλπ) πήραν μηδέν. Στη συνεργασία με την εργοδοσία, κοινώς ντρίμπλες και ξεπούλημα απεργιών σε συνενόηση με μεγαλοαφεντικά του Τύπου πήραν άριστα (γι'αυτό και σύρθηκαν συνάδελφοι σε καταδίκη απεργιών στο δικό μας μαγαζί).

Αρα, μην περιμένουμε πολλά από τους θεσμικούς συνδικαλιστές, ακόμα και τους αριστερούς. Το ζήτημα αλλη μια φορά είναι εμείς τι κάνουμε. Εκείνοι καταδικάζουν τους εκβιασμούς στα λόγια. Εμείς πρέπει να αντισταθούμε στην πράξη. Να υποχρεώσουμε τα συνδικάτα να σταθούν στο πλευρό μας έμπρακτα, και όχι μόνο με καταγγελίες και προσκλήσεις. Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά. Αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι.
Και όσοι λένε ότι τα ξεπουλημένα/φιλοεργοδοτικά/αποδυναμωμένα συνδικάτα φταίνε που ο καθένας από εμάς κοιτάει την πάρτη του, να το ξανασκεφτούν. Υπάρχει και κάτι που λέγεται ατομική ευθύνη και αξιοπρέπεια. Θέλει δυο για να χορέψεις τανγκό με την εργοδοσία, και ο εργαζόμενος που σκύβει το κεφάλι αυτό ακριβώς κάνει. Ασε που πουλάει το διπλανό του - ό,τι και να λέει το σωματείο.

Γεωργία said...

ok, με αυτά, ειδικά με το θέμα της προσωπικής ευθύνης του καθενός από μας, συμφωνώ απόλυτα!

Anonymous said...

«Αποκομμένοι από την εργατική τάξη, εγκλωβισμένοι σε ισχαιμικά σωματεία, πάμε σε μοναχική απεργία στις 18/9»
http://katalipsiesiea.blogspot.com/2011/10/189.html

Εργάτης Δημοσιογράφος said...

Απορώ με μερικούς και μερικές που ξυπνήσανε μια μέρα, ρεπορτάζ δεν είχανε να κάνουνε και αποφασίσανε να το δούνε εκπρόσωποι του λαού, του εργαζόμενου, του ακριβοπληρωμένου, του φθηνο...πληρωμένου, του απελπισμένου. Μάταιος ο αγώνας. Για να σε πιστέψουν, να σε ακούσουν, να σε ακολουθήσουν, προηγουμένως πρέπει να έχεις δουλέψει πολύ. Να έχεις τιμήσει έστω και την αμμισθία σου. Πέρα δώθε σε γραφεία φωνάζοντας για το δίκιο του εργάτη, χωρίς να έχεις ζήσει ποτέ ως εργάτης, που πιστεύεις ότι θα καταλήξουν;

moisis said...

Και σε τελική ανάλυση δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι. Στα ΜΜΕ δουλέυουν και κλητήρες, καθαρίστριες, υπάλληλοι, τεχνικοί κλπ. Αυτοί γιατί να μην απεργούν όπως οι συνάλδελφοί τους στις άλλες επιχειρήσεις; Η ανάγκη δήθεν για ενημέρωση πήγαζε από την ελιτίστικη νοοτροπία με την οποία είχε εμποτιστεί το σώμα των συναδέλφων τη "χρυσή" εποχή της ΕΣΗΕΑ, των εξαιρέσεων από μέτρα της όποιας κυβέρνησης χάρη στις διασυνδέσεις των γραφειοκρατών συνδικαλιστών μας. Η εργασιακή σφαγή αφορά πλέον όλους ανεξαιρέτως. Η ενημέρωση είναι εξίσου λειτούργημα με κάθε άλλη εργασία που σφαγιάζεται σήμερα. Απεργία λοιπόν στις 19 Οκτωβρίου-τελεία και παύλα. Όποιος θέλει βρίσκει τρόπο να ενημερώνει και υπάρχουν δεκάδες συνάδελφοι που μετά χαράς θα προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους για την απεργιακή ενημέρωση από το να δουλεύουν απλήρωτοι(και να τους δουλεύουν από πάνω)