Saturday, October 8, 2011

Η Συντονιστική Επιτροπή του Διασωματειακού για τα προβλήματα στην "Ελευθεροτυπία"


Η Συντονιστική Επιτροπή για τα προβλήματα στην  "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 

7 Οκτωβρίου 2011


Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών 
Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου
Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης
Ένωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών
Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής
Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος
Ένωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των Μ.Μ.Ε. καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει στους απλήρωτους, επί τρεις μήνες, εργαζομένους ώστε να προκαλέσει μαζικό κύμα απολύσεων.

Καλούμε την ιδιοκτησία της εφημερίδας να σεβαστεί τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας, και να απόσχει από ενέργειες που ουσιαστικά ακυρώνουν την ιστορία και την προσφορά της στον κλάδο.

Δηλώνουμε ότι η προσπάθεια εφαρμογής των σχεδίων της «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ», όπως ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της κ. Πολυκανδριώτη, καταστρατηγούν τον νόμο και θα μας βρει δυναμικά σε όλα τα επίπεδα απέναντί της.

Η συμπεριφορά της εργοδοσίας ξεπερνά κάθε όριο, καθώς εξαναγκάζει τους συναδέλφους μας, σε ταυτόχρονη με την απόλυσή τους παραίτηση από το δικαίωμά τους για την προσβολή των απολύσεων για οποιονδήποτε λόγο.

Καλούμε, σύμφωνα με την υπόδειξη των νομικών μας, τους συναδέλφους μας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας και να μην υπογράψουν καμία παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματά τους, στηρίζοντας έτσι την αλληλεγγύη και την ενότητα στην εφημερίδα όλων των συναδέλφων/ισσών. Οι ομαδικές καταγγελίες συμβάσεων είναι παράνομες και δεν διασφαλίζουν τους αποχωρούντες συναδέλφους.


ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

21 comments:

Geomylo said...

Comment via Kalaitzis's work
www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=716&m=138016

Anonymous said...

Apo anakoinosi toy:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266

http://www.somtechnik.gr/Pravo/den_ypografoume.doc

Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για μειώσεις μισθών και εργοδοτικούς εκβιασμούς.
Δεν υπογράφουμε!
...
Ούτε «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», ούτε ατομικές συμβάσεις – συμφωνητικά, ούτε μειώσεις μισθών και περιστολή των δικαιωμάτων μας.
....
Έτσι, με το νόμο για άλλοθι οι εργοδότες «φέρνουν» παντού ατομικά συμφωνητικά και εκβιάζουν με απολύσεις για την υπογραφή τους.
...
Πως αντιστεκόμαστε;
...
Προασπίζουμε συλλογικά τους μισθούς και τα δικαιώματα μας. Προασπίζουμε τη συλλογική σύμβαση του σωματείου μας που ισχύει για όλους μας και γα τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Δεν νομιμοποιούμε τις διαδικασίες τους. Παλεύουμε συλλογικά και με αξιοπρέπεια.
...
Τι πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε:

-Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, οι μισθοί νόμιμοι ή συμβατικοί, προστατεύονται και δεν μπορούν να μειωθούν μονομερώς.
-Νόμιμος μισθός είναι αυτός που ορίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεί το ελάχιστο όριο που δικαιούται ο εργαζόμενος. Συμβατικός μισθός είναι αυτός που ορίζεται από ατομικές συμφωνίες ή από επιχειρησιακή συνήθεια και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του νόμιμου μισθού. Ακόμα και αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο η συμφωνία αυτή είναι άκυρη.
-Οι μισθοί νόμιμοι ή συμβατικοί θα πρέπει να καταβάλλονται στο συγκεκριμένο χρόνο που έχει συμφωνηθεί και στο ακέραιο, σε διαφορετική περίπτωση είτε αυτό αφορά καθυστέρηση καταβολής μισθού, είτε αφορά περικοπή μισθού, αυτά συνιστούν ποινικό αδίκημα.
-Στην μη καταβολή μισθού νόμιμου ή συμβατικού, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση εργασίας μέχρι να του καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό.
-Ο εργοδότης που δεν καταβάλει τις αποδοχές των εργαζομένων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματικά ποσά και εάν η μήνυση γίνει στο χρόνο που έπρεπε να καταβάλλονται οι μισθοί, δηλ. την ίδια ή την επομένη μέρα η από την συμφωνηθείσα ημερομηνία καταβολής,τότε το αδίκημα είναι αυτόφωρο.
-Δικαίωμα μήνυσης κατά του εργοδότη που παραβαίνει το νόμο αυτό έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα και οι επιθεωρήσεις εργασίας.
-Οι επιθεωρήσεις εργασίας υποχρεούνται να ανταποκρίνονται στο αίτημα των εργαζομένων και να ζητούν την ποινική δίωξη του εργοδότη όταν αυτός αρνείται να καταβάλει τους μισθούς.
-Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα επίσης να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια και να απαιτήσουν κάθε διαφορά στο μισθό έως και 5 χρόνια πριν συνυπολογίζοντας ακόμα και τις διαφορές που επήλθαν στα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, επίδομα άδειας, υπερωρίες, νυχτερινά, κ.λ.π.
-Οι εργαζόμενοι που δεν υποκύπτουν στις πιέσεις και για το λόγο αυτό απολύονται, έχουν δικαίωμα και θα πρέπει μέσα σε 3 μήνες να διεκδικήσουν και δικαστικά την επαναπρόσληψή τους καθώς και τους μισθούς υπερημερίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιστορικής σημασίας. Στο όνομα των όποιων σημερινών ζημιών, θέλει να μας χρίσει ...συνέταιρους, αποσιωπώντας ότι πριν τις ζημίες υπήρχαν και κέρδη. Να διαλέξουμε την αγωνιστική διέξοδο, που είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Να ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ.
Να παλέψουμε ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της κλαδικής μας σύμβασης από την εργοδοσία. Για κανονικές προσλήψεις για όλους τους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Anonymous said...

Από εκκλήσεις και απειλές άλλο τίποτα από πράξεις; Και λοιδωρούσαν κάποιοι από το διασωματειακό τους "αγανακτισμένους" έξω από την ΕΣΗΕΑ ζητούσαν το Δεκέμβριο απεργία διαρκείας. Τσίναγαν πολλοί συνάδελφοι και πρωτίστως κάποιοι από τους συνδικαλιστές όταν απεργούσαν οι δημοσιογράφοι μαζί με τους άλους εργαζόμενους. Η ενημέρωση τάχατες τους μάρανε...
Τώρα μας παίρνουν και τα σώβρακα. Και στο χώρο του τύπου και παντού. Και στο διασωματειακό ακόμη συζητούν για το αν πρέπει να απεργήσουμε στις 18 ή τις 19-απλήρωτοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί στην Εελυθεροτυπία, την Εξπρές, τον Φίλαθλο, το Άλτερ θα κληθούν να καλύψουν την απεργία, μερικοί με φιλοεργατική διάθεση και την ίδια στιγμή να μένουν απλήρωτοι στο μαγαζί τους...
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Και οι εργαζόενοι στην "Ε" εξακολουθούν να κοιμούνται μακαρίως περιμένοντας την επόμενη ελεημοσύνη ή πως να την κάνουν με ελεφρά πηδηματάκαια, ελπίζοντας ότι δεν θα βραχούν από την καταιγίδα που σαρώνει την Ελλάδα και το επιχειρηματικό της μοντέλο...

geomylo said...

Opoios tsouvaliazei adikei synadelfe, panda adikei opoios tsouvaliazei.

oso gia tin apergia prepei oposdipote na pame stis 19 mazi me olous kai as oristei prosopiko asfaleias me kyliomenes vardies oson kalyptoun ergatiko reportaz, tipota efkolotero ap afto!

Anonymous said...

Τελικά τι είμαστε, εργαζόμενοι ή συντεχνία; Αποφασίστε επιτέλους κύριοι των ενώσεων του Τύπου.

Εχει σημασία αν απεργούμε στις 19 Οκτώβρη μαζί με όλους ή χώρια μια μέρα πριν; Για όσους θεωρούμε ότι είμαστε κομμάτι της εκμεταλλευόμενης τάξης και όχι κάποια ξεχωριστή κάστα αγγελιοφόρων – μεσαζόντων μεταξύ λαού και εξουσίας, είναι αυτονόητο: Γενική απεργία σημαίνει χειρόφρενο σε όλα. Απεργούμε, διαδηλώνουμε, διαμαρτυρόμαστε για τη σφαγή που ήδη ξεκίνησε και έπεται χειρότερη, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, επισφαλείς, που ζουν στη χώρα αυτή. Οχι μια μέρα πριν τάχα για να «καλύψουμε» την απεργία. Αυτό το επιχείρημα είναι ανυπόστατο και παραπλανητικό. Οπως έχει φανεί στο παρελθόν όταν οι δημοσιογράφοι δουλεύουν στα μαγαζιά τους τις ημέρες των απεργιών πάλι σκουπίδια σερβίρει η τ.β. και λίγο από απεργία, με μπόλικη παραπληροφόρηση και τρομοκρατία. (εντάξει έστω ότι τα «αντιμνημονιακά» τα ΜΜΕ που έχουμε την τύχη να δουλεύουμε έστω και απλήρτοι λένε και για την απεργία, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει και χωρίς αυτά, με απεργιακά φύλλα όλων των εργαζομένων μέσω των συνδικαλιστικών τους ενώσεών)

Αν θέλουμε πραγματικά να ενημερώσουμε τον κόσμο που απεργεί και όχι να υπηρετήσουμε τα αφεντικά, ας ορίσουν τα σωματεία προσωπικό ασφαλείας, να εκπέμπουμε απεργιακά δελτία από τις δημόσιες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες, ή και απεργιακό ηλεκτρονικό δελτίο που θα μεταδίδεται στις ιστοσελίδες από απεργούς δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ και τεχνικούς. Οχι αυτά τα γιαλαντζί, πάμε μια μέρα πριν υποτίθεται για να καλύψουμε, ουσιαστικά σπάμε την απεργία και ενισχύουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό. Αν θέλουν τα Σωματεία υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί κοινό απεργιακό φύλλο, έχει ξαναγίνει. Το να δουλεύουμε για τα μαγαζιά των μεγαλοεκδοτών που μας απολύουν, μας τρομοκρατούν και μας αφήνουν απλήρωτους, ή για τις γαλέρες των «πορταλς» με ψίχουλα, και μάλιστα ανήμερα Γενικής Απεργίας (που οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ εδέησαν επιτέλους να κάνουν, που φυσικά δεν αρκεί αν δεν έχει συμμετοχή και συνέχεια) , αυτό δεν λέγεται ενημέρωση, λέγεται σφυράμε κλέφτικα.

Προς το παρόν, το ίδιο το Διασωματειακό, ή επισήμως «Η συντονιστική επιτροπή συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο του τύπου» έχει τεράστια ευθύνη, γιατί δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη ανακοίνωση (η ιστοσελίδα του http://www.diamedia.gr έχει να ανανεωθεί από πέρσι το Μάρτιο, δείχνοντας πόσο χάρβαλο είναι και πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν τη διασωματειακή συνεργασία). Ετσι λοιπόν ενισχύεται η φημολογία και η διάσπαση. Ηδη ενώ π.χ. στην εφηεμερίδα που δουλεύουμε γράφει ότι
«Τα ΜΜΕ συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 19/10” (Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=3156160)
Ηλεκτρονικά δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας αναφέρουν ότι είναι δεδομένο ότι τα ΜΜΕ απεργούν στις 18, ξεχωριστά από τους άλλους:
Βλ. http://www.sport-fm.gr/article/506331
"Το διασωματειακό των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου αποφάσισε απόψε (6/10) οριστικά να γίνει απεργία στα ΜΜΕ στις 18/10. 

Παράλληλα έβγαλε ανακοίνωση, με θέμα τους άμεσους κινδύνους που υπάρχουν για τις παροχές στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ". 



Ηδη συλλογικότητες όπως η Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων Ανέργων Φοιτητών στα ΜΜΕ καταδικάζουν μια τέτοια απόφαση διάσπασης του απεργιακού μετώπου. βλ και ανακοίνωση: “Αποκομμένοι από την εργατική τάξη, εγκλωβισμένοι σε ισχαιμικά σωματεία, πάμε σε μοναχική απεργία στις 18/9”(http://katalipsiesiea.blogspot.com/)

Aν τα παραπάνω ισχύουν, που πιθανότατα έτσι είναι αφού δεν υπάρχει διάψευση, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα Χιούστον...

(και φυσικά το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο τα σωματεία, που είναι καθρέφτης σε ένα βαθμό της πολυδιάσπασης και της ασυνεννοησίας του ίδιου του κλάδου, αλλά πρωτίστως εμείς οι ίδιοι, που δεν έχουμε δείξει την πυγμή να αποφασίζουμε και να επιβάλλουμε τις απφάσεις μας για το συμφέρον το δικό μας και όχι των αφεντικών, χωρίς κωλοτούμπες, πισωγυρίσματα και ντε φάκτο απεργοσπασίες με μπαγιάτικα φύλλα)

Anonymous said...

Διαχρονικό, διαταξικό και... διασωματειακό:
«Η ιδεολογία του απεργοσπάστη στα ΜΜΕ» (ή πώς βαφτίζεται το κρέας ψάρι)
http://mediaworkers.blogspot.com/2009/04/3.html

Anonymous said...

www.union-news.co.uk
episis diaxroniko & diataxiko, epaggelmatiko mmme pou kalyptei tis eidiseis ton somateion
"Waking the sleeping giant - New activism in an age of austerity"

kamia idea??

Anonymous said...

http://youtu.be/cF5YWeowo-8

Aυγή Μ. Πλατσή said...

Η θέση των εργαζομένων στη βιομηχανία των ΜΜΕ την ημέρα της Γενικής Απεργίας είναι ΜΑΖΙ με όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού και τους δημόσιου τομέα, τους ανέργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Δεν νοείται κανένα προεδρείο καμίας Ένωσης να μας αποκλείει από ακόμα μία μεγάλη (όπως αναμένεται) απεργιακή διαδήλωση, την ώρα που βρισκόμαστε στη μέση της πιο άγριας οικονομικής συνθήκης και εργοδοτικής επίθεσης που έχει γνωρίσει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν γι’ ακόμη μια φορά ο κλάδος μας θα διαχωρίζει τη θέση του από την υπόλοιπη κοινωνία, ε, μετά ας μην αναρωτιόμαστε γιατί «μας φτύνουν»... http://katalipsiesiea.blogspot.com/2011/10/blog-post_10.html

geomylo said...

Pio apolyta den tha borousa na symfono Avgi

afro said...

Εστω εμείς ως εργαζόμενοι, και μάλιστα απλήρωτοι και υποψήφιοι άνεργοι, συμφωνούμε ότι σε μια γενική απεργία η θέση μας είναι " ...ΜΑΖΙ με όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού και τους δημόσιου τομέα, τους ανέργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ". Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας εχουν την ίδια γνώμη; Οι μεγαλοδημοσιογράφοι; Οι διευθυντές; Οι εκδότες; Από την επιλογή των πρώτων θα φανεί ποιοι δουλεύουν για ποιους και ποιοι δουλεύουν ποιους.

MOISIS said...

πέστα ρε Αυγή μπας και ξυπνίσουμε

Πάνος Σώκος said...

TO ποτε θα πρεπει να απεργουν οι δημοσιογραφοι ηταν και ειναι ενα θεμα που διχαζει χρονια τωρα τον κλαδο μας. Η αποψη που επικρατουσε και μαλλον επικρατει ειναι οτι πρεπει να απεργουν μια μερα πριν ουτως ωστε να καλυπτουν την επομενη την κυρια απεργιακη κινητοποιηση και να την προβαλλουν. Αυτο εχει μια λογικη αν δεχθουμε οτι ο δημοσιογραφος δεν ειναι τιποτε αλλο απο παρατηρητης των εξελιξεων και διαμεσολαβητης μεταξυ γεγονοτων και της κοινωνιας. Ομως πλεον ο δημοσιογραφος δεν ειναι μονο αυτο και δεν πρεπει να ειναι μονο αυτο. Ειναι ενας σκληρα εργαζομενος, που μενει απληρωτος, που μενει ανεργος, που του περικοπτεται η αμοιβη. Ειναι μερος της κοινωνιας των εργαζομενων που ποδοπατειται και οχι μονο μελος μιας ελιτιστικης επαγγελματικης κατηγοριας, που ενημερωνει εκ του ασφαλους. Ειναι η πρεπει να ειναι ενεργος πολιτης - εργαζομενος και αυτη η ιδιοτητα του προεχει. Γι' αυτο η θεση του στους αγωνες ειναι μαζι και διπλα με ολους τους αλλους εργαζομενους. Τωρα περισσοτερο απο ποτέ... Οσο για την ενημερωση παντα υπαρχει τροπος να εξασφαλισθεί.

Πανος Σωκος

Aplirotos Ergazomenos said...

Σφαγή στη "μακεδονία". Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει (στο πιο "κομψό"....)

Συνδυασμένη επίθεση δέχονται οι εργαζόμενοι στις τοπικές εφημερίδες. Ύστερα από τρεις μήνες απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής (Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά) ενημερώθηκαν για το σχέδιο της διοίκησης που τα έχει όλα: εθελούσιες αποχωρήσεις, απολύσεις και (για τους «τυχερούς») ατομικά συμβόλαια με μισθούς Χιλής.

Σε κοινή εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων σήμερα το μεσημέρι, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για το οποίο ενημέρωσε νωρίτερα τους προέδρους των ενώσεων η διοίκηση του συγκροτήματος το οποίο θέλει να το εφαρμόσει άμεσα. Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι αποδεχτούν την εθελούσια θα πάρουν την αποζημίωσή τους και έναν μισθό επιπλέον, ενώ όσοι αρνηθούν θα απολυθούν. Το άθροισμα των απολύσεων που ζητά η διοίκηση είναι 70 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι).

Στους εναπομείναντες, θα προταθεί η σύναψη ατομικού συμβολαίου τριετούς διάρκειας από μηδενική βάση, οι όροι του οποίου θα διαμορφώνονται ύστερα από προσωπικές συνεντεύξεις με τον καθένα. Δόθηκε η υπόσχεση ότι θα καταβληθεί ο ένας από τους τρεις οφειλόμενους μισθούς μέχρι την Πέμπτη και έως τις 25 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες «κουρέματος».

Στη συνέλευση, κυριάρχησε κλίμα οργής για την πρόταση η οποία τέθηκε ως εκβιαστικό δίλημμα απέναντι σε απλήρωτους εργαζόμενους που –με βάση το σχέδιο- ή θα απολυθούν ή όσοι απομείνουν θα συνεχίσουν να εργάζονται με ταπεινωτικούς όρους. Η επίσχεση εργασίας στο συγκρότημα συνεχίζεται.

Συνεχίζονται οι σφαγές στον Αγγελιοφόρο

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απολύσεις στον Αγγελιοφόρο, όπου οι εργαζόμενοι από τις 4 Οκτωβρίου προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Χθες και σήμερα έγιναν άλλες τέσσερις απολύσεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απολυμένων σε 25. Στις 6.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί εργασιακή συνέλευση για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν μετά τη συνάντηση της διοίκησης της εφημερίδας με τους προέδρους των τριών ενώσεων. Εκεί ειπώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει περικοπές ύψους 500.000 ευρώ από τις απολύσεις και θέλουν να περικόψουν άλλα 800.000 ευρώ. Η διοίκηση της εφημερίδας αρνήθηκε να συζητήσει το αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων να ανακαλέσει τις απολύσεις.

πηγη: alterthess

Αυγή Μ. Πλατσή said...

Α. ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
(Εφόσον στο μεταξύ δεν έχει αλλάξει κάτι στον απεργιακό ορίζοντα των εργαζομένων στον Τύπο:)
Προτείνω, μια που ακόμα υπάρχει καιρός ώς τις 18/10, να πιέσουμε τις ενώσεις μας (και κυρίως την ΕΣΗΕΑ!) να αλλάξουν την ημερομηνία.
Για μια γενική απεργία στη μέση τού χάους που ζούμε πρόκειται, συνάδελφοι, και δυστυχώς μονάχα 24ωρη -- ας μην τρομοκρατούνται όσοι ανησυχούν για τους θεσμούς, δεν άρχισαν ακόμα οι άγριες γενικές απεργίες διαρκείας...
Φρούδα ελπίδα, ε;
Και πάλι, ωστόσο, κανείς δεν μας εμποδίζει να είμαστε στους δρόμους στις 19!!! Ας περιμένει η ενημέρωση.

Κι εδώ έρχομαι στον εκπρόσωπό μας, τον Πάνο: προτείνω, σε συνεννόηση και με τους άλλους εκπροσώπους των «απλήρωτων» μαγαζιών, πως μπορούμε να κατέβουμε μαζικά όλοι στις 19, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, με ένα πανό που θα γράφει, π.χ., «απλήρωτοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του Τύπου» και, ίσως, με μικρότερα στοιχεία τον τίτλο κάθε εντύπου -- σαφέστατα, όμως, χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ σε οποιοδήποτε σωματείο, εφόσον θα παραμένει η απεργία των ενώσεών μας για τις 18/10.
Τι λες, Πάνο; Τι λέτε, συνάδελφοι;

Β. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών)
Πληρώθηκαν ΜΕΡΙΚΟΙ μόνο! Συγκεκριμένα, μόνον όσοι είχαν μικρά ποσά πήραν κάτι!!!
Το ξέρετε, συνάδελφοι; (Ο εκπρόσωπός μας το ξέρει, σίγουρα.)
Μάλλον μας αφορά όλους (ακόμα κι αν στην πραγματικότητα καμιά αλληλεγγύη δεν μας διέπει για το πώς ζουν οι συνάδελφοί μας με τα μπλοκάκια). Μας αφορά... απλούστατα, επειδή αυτό δείχνει πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις της διοίκησης ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!
Κάνω λάθος;

Γ. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Φωνάζουμε πως δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, αλλά... είτε μας αποκοιμίζουν με τα «φιλοδωρήματα» που μας πετάνε και έχουν αμβλυνθεί οι αξίες μας -φιμώνοντας ακόμα και τις ανάγκες μας- είτε έχουμε «ακόμα λίπος να κάψουμε», όπως είπε κυνικά και ο Πολυκανδριώτης στην τελευταία μας συνέλευση.
Θεωρώ ότι μια συνέλευση εργαζομένων τώρα, με αυτά τα θέματα, είναι παραπάνω από κατεπείγουσα! (Αρκετά απολαύσαμε την περίοδο «ειρήνης»...)
Προτείνω αύριο κιόλας συνέλευση!

Με στεναχωρεί που, απευθυνόμενη σε συναδέλφους, έχω ύφος κατηγόρου. Αλλά πιο πολύ με στεναχωρεί που οι εργαζόμενοι σ' αυτήν την επιχείρηση, στην πλειονότητά μας, συμπεριφερόμαστε σαν η κατάσταση να αφορά άλλους, αλλού, μακριά από μας -- ή σαν να έχουμε κιόλας φύγει από τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο και σαν αυτό να είναι το μόνο που ζητάμε.

Anonymous said...

από http://anasigrotisi.blogspot.com/

(δια βίου συνεδριάσεις; Οχι, ευχαριστώ ...
Συνελεύσεις και αποφάσεις ΤΩΡΑ !!!

Τρίτη 11 Οκτωβρίου και οι συνεδριάσεις καλά κρατούν ...
Όλοι συσκέπτονται με όλους ...
Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, διασωματειακά, συνοικιακά, επιχειρησιακά και πάσης φύσεως συμβούλια ...
Ό,τι συζητάγαμε πριν από πέντε μήνες και πάλι στο τραπέζι για να επιτευχθεί ο τέλειος μηρυκασμός ...
Και οι απολύσεις συνεχίζουν να καθορίζουν πορείες ζωής με φθίνουσες προοπτικές ...

Ο ασφαλιστικός μας φορέας (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) τεμαχίζεται και η ΕΤΗΠΤΑ αναδεικνύεται ως ο κατ' εξοχήν πρόθυμος και πειθήνιος συνομιλητής της κυρίας υφυπουργού, με τις "αριστερές" καταβολάδες και του κυρίου υπουργού με τις "συνδικαλιστικές περγαμηνές" ...

Και ο κατήφορος τελειωμό δεν έχει ...

Συνάδελφοι,

Απαιτείστε ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ για λήψη αποφάσεων !!!

....Οι καιροί δεν περιμένουν.
Οπως και το "πέρασμα" από το λογιστήριο ...).

geomylo said...

Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης, 13 Οκτωβρίου 2011 έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στο Κανάλι της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

ζητώντας:

-Να αποσυρθεί αμέσως το πολυνομοσχέδιο
-Να σταματήσει κάθε απόπειρα συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΡΤ, και
-Να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.

Επίσης η ΕΣΗΕΑ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα κάνει την απεργία την επόμενη Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ημέρα απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ή μια ημέρα πριν, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

Anonymous said...

Επιστολή "ταλαιπωρημένου" στην Πόπη Τσαπανίδου

http://parallhlografos.wordpress.com/2011/10/12/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CF%80%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%84%CE%B1/

Anonymous said...

από τις Τυπολογίες:
Απεργία την Τρίτη 18 Οκτωβρίου σε όλα τα ΜΜΕ
Ειλημμένη απόφαση η κήρυξη απεργίας σε όλα τα Μέσα από την ΕΣΗΕΑ, την επόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από εκείνη της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Θυμίζουμε πως σε εξέλιξη είναι από το πρωί η 48ωρη απεργία σε όλα τα κρατικά ΜΜΕ (ΕΡΤ-ΑΠΕ-δημοτικά ραδιόφωνα) με αποτέλεσμα τα διάφορα site που αντιγράφουν την ύλη του πρακτορείου ειδήσεων να αγκομαχούν…

Εμφαση στο "Ειλημμένη". Πώς λέμε το Μνημόνιο είναι μονδόδρομος - κάπως έτσι.

Να πω ότι διαφωνώ; Ελπίζω να μην είμαι η μόνη. Προτείνω να γραφτεί τώρα και να κατατεθεί αύριο στην ΕΣΗΕΑ συλλογικό κείμενο όσων διαφωνούμε με την απόφαση της απεργίας στις 18, αν όχι για να τους πείσουμε να κάνουν απεργία στις 19 (αφού είναι ειλημμένη η απόφαση της φυγομαχίας), αλλά για να διαχωρίσουμε έστω τη θέση μας - όσοι δεν θέλουμε να μας πάρουν τα γιαούρτια και οι ροχάλες που έρχονται

μια από τους 870 απλήρωτους της Χ. Κ. Τεγόπουλος ( και το φιλοδώρημα δεν είναι μισθός συνάδελφοι)

Anonymous said...

Αυτά, φαίνεται, συμβαίνουν μόνο εις Παρισίους... Ίσως εκεί να πεινάει πραγματικά ο κόσμος, όχι σαν εμάς που έχουμε λίπος να κάψουμε και τα τοιαύτα...


Τέταρτη ημέρα απεργίας στη «Le Monde»
Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» δεν κυκλοφόρησε χθες στην έντυπη έκδοσή της για τέταρτη συνεχή ημέρα, λόγω απεργίας των εργαζομένων στο πιεστήριό της.
Οι εργαζόμενοι του πιεστηρίου «Monde Imprimerie» (θυγατρική της «Le Monde») συγκρούονται με τη διοίκηση αντιδρώντας στην εξωτερική ανάθεση της συντήρησης και του καθαρισμού του πιεστηρίου, αλλά κυρίως στο γενικότερο σχέδιο αναδιάρθωσης της εταιρείας, η οποία απασχολεί 225 υπαλλήλους και παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα. Σήμερα αναμένεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

(Πηγές: Γαλλ. Πρακτ. - ΑΠΕ)

Anonymous said...

Συνάδελφοι, τα μάθατε τα νέα;;! Συγνώμη, ξέχασα, εμείς έχουμε ακόμα λίπος.

Τέταρτη ημέρα απεργίας στη «Le Monde»

Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» δεν κυκλοφόρησε χθες στην έντυπη έκδοσή της για τέταρτη συνεχή ημέρα, λόγω απεργίας των εργαζομένων στο πιεστήριό της.
Οι εργαζόμενοι του πιεστηρίου «Monde Imprimerie» (θυγατρική της «Le Monde») συγκρούονται με τη διοίκηση αντιδρώντας στην εξωτερική ανάθεση της συντήρησης και του καθαρισμού του πιεστηρίου, αλλά κυρίως στο γενικότερο σχέδιο αναδιάρθωσης της εταιρείας, η οποία απασχολεί 225 υπαλλήλους και παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα. Σήμερα αναμένεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων.